OPERAȚIUNEA IAȘI-CHIȘINĂU. 23-24 AUGUST 1944

Rumin

Această postare face parte dintr-un șir de articole despre operațiunea Iași-Chișinău (20-29 august 1944):
Începutul se află aici:
1. PREGĂTIREA OPERAȚIUNII IAȘI-CHIȘINĂU (I) https://razboiulpentrutrecut.wordpress.com/2014/06/25/pregatirea-operatiunii-iasi-chisinau-i/
2. PREGĂTIREA OPERAȚIUNII IAȘI-CHIȘINĂU (II) https://razboiulpentrutrecut.wordpress.com/2014/06/28/pregatirea-operatiunii-iasi-chisinau-ii/
3. PLANURILE OPERATIVE ALE FRONTURILOR AL 2-LEA ȘI AL 3-LEA UCRAINENE PENTRU OPERAȚIUNEA IAȘI-CHIȘINĂU (I) https://razboiulpentrutrecut.wordpress.com/2014/07/02/planurile-operative-ale-fronturilor-al-2-lea-si-al-3-lea-ucrainene-pentru-operatiunea-iasi-chisinau-i/
4. PLANURILE OPERATIVE ALE FRONTURILOR AL 2-LEA ȘI AL 3-LEA UCRAINENE PENTRU OPERAȚIUNEA IAȘI-CHIȘINĂU (II) https://razboiulpentrutrecut.wordpress.com/2014/07/09/1342/
5. 20 AUGUST 1944. OPERAȚIUNEA IAȘI-CHIȘINĂU ÎNCEPE https://razboiulpentrutrecut.wordpress.com/2014/07/10/20-august-1944-operatiunea-iasi-chisinau-incepe/
6. OPERAȚIUNEA IAȘI-CHIȘINĂU. 21 AUGUST 1944 https://razboiulpentrutrecut.wordpress.com/2014/07/21/operatiunea-iasi-chisinau-21-august-1944/
7. OPERAȚIUNEA IAȘI-CHIȘINĂU. 22 AUGUST 1944 https://razboiulpentrutrecut.wordpress.com/2014/07/28/operatiunea-iasi-chisinau-22-august-1944/

Scopul principal al acțiunilor militare ale trupelor Frontului al 2-lea Ucrainean în zilele de 23 și 24 august 1944 era formarea frontului intern al încercuirii grupării chișinăuiene germane și desfășurarea unei ofensive energice spre Sud către ”Poarta Focșanilor”. Prin aceasta se forma frontul extern al încercuirii și se îndeplinea sarcina ulterioară a operațiunii. Pecum este binecunoscut, ”Poarta Focșanilor” a fost puternic fortificată încă pînă la război, iar apoi și în decursul lui, și nu fără temei trezea îngrijorarea comandamentului sovietic. De aceea el lua măsuri, ca trupele sovietice să pună stăpînire pe această linie înainte ca acolo să se retragă unitățile inamice.

Această idee și-a găsit exprimarea în ordinul comandantului Frontului al 2-lea Ucrainean, transmis armatelor în seara zilei de 22 august. În el se spunea, că rolul principal în închiderea încercuirii în jurul grupării chișinăuiene a inamicului este acordat corpului al 18-lea de tancuri și armatei a 52-a. Ele trebuiau către sfîrșitul zilei de 23 august să pună stăpînire pe trecerile peste Prut de la Cotu Morii pînă la Fălciu, să împingă spre rîu unitățile inamice, care se retrăgeau în fața lor și să devină o stăvilă de neclintit în calea unităților germane, care vor încerca să străbată din punga de la Chișinău spre Vest. Armata a 4-a de gardă urma să atace de-a lungul malului stîng al Prutului. Aceste acțiuni, în legătură neîntreruptă cu ofensiva trupelor Frontului al 3-lea Ucrainean, provocau încercuirea unui mare grup de unități inamice mai la Sud-Vest de Chișinău.

În același ordin deja își căpătase formele sale ideea unei lovituri adînci spre Sud cu scopul de a pătrunde rapid în regiunile centrale ale României. În corespundere cu aceasta, armata a 27-a trebuia să înainteze în direcția Bîrlad. Tot încolo se îndreptau și unitățile armatei a 6-a de tancuri, care acționau în primul eșalon al Frontului. Armata a 7-a de gardă și grupul mecanizat și de cavalerie continua ofensiva de-a lungul rîului Siret, protejînd gruparea principală a Frontului din Vest. Forțele principale ale armatei a a 5-a de aviație erau îndreptate spre susținerea acțiunilor armatei a 6-a de tancuri, ale corpului al 18-lea de tancuri, ale armatelor a 27-a și a 52-a. Loviturile avioanelor de asalt trebuiau să se năpustească asupra coloanelor în retragere ale inamicului.

Toate năzuințele comandantului trupelor Frontului al 3-lea Ucrainean generalului F. I. Tolbuhin erau îndreptate spre aceea, ca să înainteze cît mai rapid spre Prut armatele din centrul Frontului și să formeze acolo un front trainic. Un rol important în aceste acțiuni trebuiau să-l joace corpurile motorizate și unitățile armatei a 57-a; corpul al 7-lea motorizat, care era subordonat comandantului armatei a 37-a, se afla în fața infanteriei la o distanță de o zi de marș, iar corpul al 4-lea de gardă mecanizat se afla puțin în urma lui, mai spre stînga, protejînd armata a 37-a din partea de Vest. Ambele corpuri au primit sarcina, ca spre sfîrșitul zilei de 23 august să ajungă la Prut, să cucerească acolo trecerile peste rîu și nici într-un caz să nu permită trecerea nemților de la Nord și Nord-Est.

Armata a 46-a continua să îndeplinească operațiunea sa proprie, care avea ca scop formarea inelului extern al încercuirii, asigurarea forțelor principale ale Frontului din Sud, precum și zdrobirea trupelor armatei a a 3-a române în regiunea cursurilor inferioare ale Dunării și Prutului.

Deci, ambii comandanți ai Fronturilor cereau de la subalternii săi să accelereze înaintarea grupurilor de asalt în direcția Huși. În același timp comandantul Frontului al 2-lea Ucrainean a îndreptat gruparea sa mai puternică în direcția Focșani cu scopul de crea frontul extern al încercuirii, însă mai ales spre a desfășura ofensiva în adîncul României.

În tabăra germano-română domnea confuzia și groaza. Conștientizînd pericolul încercuirii, comandamentul grupului de armate ”Ucraina de Sud” lua măsuri disperate pentru a retrage trupele sale de la Sud-Vest de Chișinău peste Prut. Pentru a obține acest lucru el se stăruia cu orice preț să păstreze în mînile sale trecerile peste Prut de la Cotu Morii, Leușeni, Leova și Fălciu. Această sarcină a fost încredințată ”grupului generalului Mieth”, care a fost trecut din subordonarea armatei a a 8-a în cea de a 6-a. El era dator, precum se menționează în jurnalul acțiunilor militare al grupului de armate ”Ucraina de Sud”, să rețină înaintarea trupelor Frontului al 2-lea Ucrainean mai la Nord de Huși, să formeze poziții fortificate în zona podurilor și să asigure trecerea armatei a 6-a, care se îndrepta spre acest oraș. Micul oraș Huși, situat la răscrucea drumurilor și în apropierea trecerilor peste Prut a devenit un fel de centru de atracție pentru o masă imensă de trupe – și sovietice și germano-române.

Al doilea grup al armatei a 8-a germane – așa-numitul ”grupul Kirchner”, izolat în întregime de ”grupul Mieth”, încerca să formeze o nouă poziție defensivă pe linia Bacău – Adjud – Bîrlad.

Unitățile armatei a 7-a de gardă au înfrînt rezistența nemților în sectorul fortificat Tîrgu Frumos și din mers au forțat rîul Siret. În urma acțiunilor hotărîte ale armatei linia defensivă foarte întărită a inamicului – sectorul fortificat Tîrgu Frumos -a fost străpuns și cucerit cu prețul unor eforturi minime. Doar pe sectorul rîului Siret cu o lungime de 18 km trupele sovietice au pus stăpînire pe 92 de cazemate întregi, și doar 4 au fost nimicite de focul artileriei și 2 au fost aruncate în aer.

Acțiunile armatei a 7-a de gardă au permis introducerea în spărtură a grupului mecanizat și de cavalerie, care împreună cu infanteria în noaptea spre 24 august a cucerit orașul Roman. A doua zi acest grup a forțat rîul Bistrița și a pus stăpînire pe orașul Bacău. Armata a 40-a, trecînd la ofensivă în a doua jumătate a zilei de 23 august, a doua zi deja lupta în orașul Piatra-Neamț.

Desfășura rapid ofensiva sa și armata a 6-a de tancuri, care înainta cu un ritm de 40-50 de km pe zi. Ea a pus stăpînire pe multe localități, printre care și pe orașul Bîrlad, în care mai tîrziu au întrat unitățile armatei a 27-a.

Linia frontului se muta tot mai mult și mai mult spre Sud. În seara zilei de 24 august unitățile de avangardă ale corpului al 5-lea de gardă de tancuri s-a apropiat de orașul Tecuci. Zdrobind rezistența disperată a inamicului, tanchiștii sovietici au ieșit la șoseaua Tecuci-Focșani, tăind căile de retrgere a dușmanului spre Sud.

Către sfîrșitul zilei de 24 august pe flancul drept și în centrul Frontului al 2-lea Ucrainean s-a format o situație, care permitea înaintarea rapidă și continuă spre Sud-Vest și Sud, în adîncul României. Trupele armatelor a 7-a de gardă și a 40-a au depășit linia fortificată de pe rîul Siret și au ajuns la rîul Bistrița. Grupul mecanizat și de cavalerie comandat de generalul Gorșkov acționa peste Siret, și înaintînd pe malul drept al rîului spre Sud, zdrobea rezistența inamicului. Armata a 6-a de tancuri a pătruns departe spre Sud și a pus stăpînire pe Tecuci, căpătînd posibilitatea de a forța rîul Siret în zona cursului său inferior și de a ataca Focșanii. În direcția loviturii principale a Frontului al 2-lea Ucrainean rezistența inamicului a fost zdrobită definitiv.

Altfel evoluau evenimentele pe flancul stîng al Frontului, unde trupele corpului al 18-lea de tancuri, armatele a 4-a de gardă și a 52-a au terminat încercuirea grupării inamice, realizînd joncțiunea cu trupele Frontului al 3-lea Ucrainean. În zorii zilei de 23 august corpul al 18-lea de tancuri a întrat în luptă în zona Hușilor cu unitățile armatei a 6-a, care se retrăgeau. Nemții se apărau cu disperare, ceea ce în situația lor este de înțeles. Însă tancurile mergeau cu îndărătnicie înainte. În urma lor, se apropia și armata a 52-a. Către dimineața zilei de 24 august ea de asemenea a ajuns în împrejurimile orașului Huși.

În fața armatei sovietice se aflau unitățile răzlețite ale trupelor germano-române zdrobite lîngă Iași și cele ce se retrăgeau din regiunea Chișinăului. Ele erau concentarte în zona Hușilor și în pădurile de la Sud-Vest de oraș. Aici s-au adunat rămășițele a 3 divizii germane și 4 românești. Ele se stăruiau să organizeze în grabă apărarea orașului și să asigure trecerea tovarășilor săi de pe malul stîng al Prutului.

Apărarea germano-română avea un caracter haotic, însă forțele ei erau întărite necontenit de unitățile armatei a 6-a germană, care reușeau să se strecoare pe malul drept. De aceea depășirea apărării inamice necesita de eforturi foarte mari ale soldaților sovietici.

Tanchiștii au început lupta pentru Huși încă pînă la sosirea infanteriei. Puțin mai tîrziu au început să asalteze orașul și unitățile armatei a 52-a. La orele 12 a fost efectuată o pregătire de artilerie, care a durat 15 minute, începută de salvele aruncătoarelor de mine reactive. După ea trupele sovietice au trecut la atac din partea de Nord-Est și Sud-Vest. Tancurile s-au năpustit în oraș. Între soldații germani și români, care au inundat centrul orașului a pornit panica, ei au început să fugă, aruncînd armele și echipamentul. Cercul se strîngea tot mai tare în jurul lor. Către seară rezistența apărătorilor a fost înfrîntă, și garnizoana orașului a încetat să existe. Odată cu pierderea Hușilor germano-românii au pierdut și ultima cale pe care se puteau retrage spre Sud-Est.

Concomitent cu luptele pentru Huși o parte din forțele corpului al 18-lea de tancuri desfășura ofensiva spre Sud. Către orele 16 brigada a 170-a de tancuri a ieșit la Prut la Vest de satul Leova. Puțin mai tîrziu la rîu a ajuns și brigada a 110-a de tancuri. Ea a stabilit legătura cu unitățile de tancuri ale Frontului al 3-lea Ucrainean și astfel au terminat încercuirea grupării chișinăuiene a inamicului.

În aceste zile cu toate forțele își desfășura ofensiva și armata a 4-a de gardă. În seara zilei de 23 august comandantul Frontului a ordonat comandantului armatei să formeze un detașament din unitățile corpului al 78-lea de infanterie pentru a cuceri trecerea peste Prut în zona satului Leușeni. Însă acest detașament nu a reușit pe deplin să împiedice nemților să treacă pe malul drept. O parte din corpul al 7-lea german a reuit să se strecoare pe malul de vest și pe neașteptate a atacat unitățile armatei a 52-a. Însă acest fapt deja nu mai putea avea o mare însemnătate pentru desfășurarea de mai departe a acțiunilor militare. Trupele Frontului al 2-lea Ucrainean au îndeplinit sarcina lor de încercuire a grupării chișinăuiene germano-române.

În seara zilei de 24 august la radio a fost citit ordinul lui Stalin. ”Trupele Frontului al 2-lea Ucrainean, – se spunea în acest ordin, – în urma unei ofensive fulgerătoare a unităților de tancuri, a cavaleriei și infanteriei, au zdrobit gruparea inamică la Sud de Iași și astăzi, 24 august, au pus stăpînire pe orașele Roman, Bacău, Bîrlad și Huși – puncte strategice importante ale apărării inamice, care protejau calea spre regiunile centrale ale României”.

Acum să vedem cum mergeau treburile pe Frontul al 3-lea Ucrainean.

Unitățile corpului al 68-lea de infanterie al armatei a 57-a au cucerit orașul și cetatea Bender. Iar departe la Asfințit corpul al 7-lea mecanizat a ajuns cătrea ameaza zilei de 23 august la Prut puțin mai la Est de Huși. Spre seară tanchiștii corpului au cucerit podul peste rîu de la Leușeni, tăind astfel grupării chișinăuiene germane calea spre malul drept al Prutului.

A doua zi tanchiștii sovietici au întors frontul spre Nord-Est și au întrat în luptă cu unitățile armatei a 6-a germană, care încercau să-și croiască drum spre trecerile peste rîul Prut. Corpurile mecanizate sovietice, apărînd un sector cu o întindere de 50 de km, au reușit să creeze centre de rezistență doar pe drumurile principale. Spațiile dintre ele erau doar patrulate de tancuri și infanteriști. În asemenea situație unele grupuri ale nemților reușeau să se strecoare și să ajungă la rîu. Însă asemenea cazuri erau o excepție. Forțele principale ale armatei a 6-a au rămas în încercuire.

În noaptea spre 23 august, cînd a început retragerea nemților din regiunea de la Nord de Chișinău, imediat a trecut la ofensivă armata a 5-ea de asalt, comandată de general-locotenentul N. E. Berzarin. În urma unei iscusite manevre de ocolire și a unui atac direct, unitățile acestei armate, susținute de trupele armatei a 4-a de gardă, în dimineața zilei de 24 august au pus stăpînire pe orașul Chișinău – capitala RSS Moldovenești.

Evenimentele se desfășurau conform planului și pe flancul stîng al Frontului al 3-lea Ucrainean. În seara de 22 august soldații sovietici au pus stăpînire pe Cetatea Albă. Pe 23 august armata a 46-a a terminat încercuirea armatei a 3-a română, flancul drept al armatei a ieșit la trecerile peste Dunăre. Astfel, diviziile române s-au pomenit a fi împinse spre mare. Iar pe 24 august armata a 3-a română a încetat să mai opună rezistență și a depus armele. Pentru sovietici căile spre Dunăre, spre porturile și podurile ei erau deschise.

În felul acesta, pe 24 august a luat sfîrșit prima etapă a operațiunii strategice a Fronturilor al 2-lea și al 3-lea Ucrainene – spargerea apărării și încercuirea grupării germano-române de lîngă Iași și Chișinău. 18 divizii (a 9-a, a 15-a, a 62-a, a 79-a, a 106-a, a 161-a, a 257-a, a 258-a, a 282-a, a 294-a, a 302-a, a 306-a, a 320-a, a 335-ea, a 370-a, a 376-a, și a 384-a de infanterie, a 153-a de instrucție) s-au pomenit a fi încercuite de către trupele sovietice pe un teritoriu cu o suprafață de 3 mii de km pătrați.

Seara reprezentantul Cartierului General al Comandamentului Suprem al Forțelor Armate Sovietice mareșalul S. K. Timoșenco a trimis cu această ocazie un raport special Comandantului Suprem I. V. Stalin. ”Astăzi este ziua înfrîngerii totale a trupelor germano-române în Basarabia și pe teritoriul României la Vest de rîul Prut, – raporta el. – Gruparea principală germană este încercuită și se nimicește. Observînd comandarea iscusită pe scară largă a trupelor din parte lui Malinovskii și Tolbuhin, voința lor neclintită de a pune în practică ordinul dvs, mă consider dator să vă rog să faceți un demers către Prezidiumul Sovietului Suprem al URSS ca să li se acorde gradul militar ”Mareșal al Uniunii Sovietice”… Cred, că această acțiune a guvernului le va da o asemenea forță, în fața căreia nu va rezista nici o ”Poartă a Focșanilor”.

Odată cu cucerirea de către trupele Frontului al 2-lea Ucrainean a orașelor Roman, Bacău, Bîrlad și ieșirea lor la Tecuci gruparea încercuită a pierdut definitiv căile pe care se putea retrage spre Vest și Sud-Vest. Între frontul extern și cel intern al încercuirii s-a format un spațiu cu o lărgime de circa 80 de km. Acest fapt oferea condiții favorabile pentru lichidarea grupării. În același timp ocuparea orașelor, care stăteau în calea mișcării ulterioare a forțelor principale ale Frontului al 2-lea Ucrainean în adîncul României oferea posibilități pentru atingerea scopurilor finale ale operațiunii.

Înaintarea rapidă a unităților Frontului al 3-lea Ucrainean și a Flotilei militare Dunărene spre delta Dunării asigura lichidarea grupării încercuite din partea de Sud și în același timp crea premize pentru desfășurarea ofensivei spre Sud.

Succesul armatelor sovietice în prima etapă a operațiunii era total. Pentru inamic lovitura nimicitoare a ambelor Fronturi a fost neaștepată, iar planul operațiunii nu a fost ghicit. Despre aceasta mărturisesc convingător depunerile generalilor germani. Astfel, unul din comandanții de divizie capturați a declarat: ”Ofensiva rusă a fost petrecută cu iscusință. În primele trei zile eu, fiind comandant de divizie, nicidecum nu presupuneam, că rușii au de gînd să ne încercuiască. Însă s-a dovedit, că ei nu numai că aveau de gînd, ci și au îndeplinit acest lucru. Și nu doar eu nu am ghicit intențiile comandamentului rus, ele nu au fost ghicite nici de comandamentul corpului al 30-lea, și nici de comandantul armatei a 6-a”.

6 gânduri despre „OPERAȚIUNEA IAȘI-CHIȘINĂU. 23-24 AUGUST 1944

  1. Iată ce scrie mai sus cronicarul luptelor duse pe teritoriul Moldovei:
    „Acțiunile armatei a 7-a de gardă au permis introducerea în spărtură a grupului mecanizat și de cavalerie, care împreună cu infanteria în noaptea spre 24 august a cucerit orașul Roman. A doua zi acest grup a forțat rîul Bistrița și a pus stăpînire pe orașul Bacău. Armata a 40-a, trecînd la ofensivă în a doua jumătate a zilei de 23 august, a doua zi deja lupta în orașul Piatra-Neamț.

    Desfășura rapid ofensiva sa și armata a 6-a de tancuri, care înainta cu un ritm de 40-50 de km pe zi. Ea a pus stăpînire pe multe localități, printre care și pe orașul Bîrlad, în care mai tîrziu au întrat unitățile armatei a 27-a.

    Linia frontului se muta tot mai mult și mai mult spre Sud. În seara zilei de 24 august unitățile de avangardă ale corpului al 5-lea de gardă de tancuri s-a apropiat de orașul Tecuci. Zdrobind rezistența disperată a inamicului, tanchiștii sovietici au ieșit la șoseaua Tecuci-Focșani, tăind căile de retrgere a dușmanului spre Sud.

    Către sfîrșitul zilei de 24 august pe flancul drept și în centrul Frontului al 2-lea Ucrainean s-a format o situație, care permitea înaintarea rapidă și continuă spre Sud-Vest și Sud, în adîncul României. Trupele armatelor a 7-a de gardă și a 40-a au depășit linia fortificată de pe rîul Siret și au ajuns la rîul Bistrița. Grupul mecanizat și de cavalerie comandat de generalul Gorșkov acționa peste Siret, și înaintînd pe malul drept al rîului spre Sud, zdrobea rezistența inamicului. Armata a 6-a de tancuri a pătruns departe spre Sud și a pus stăpînire pe Tecuci, căpătînd posibilitatea de a forța rîul Siret în zona cursului său inferior și de a ataca Focșanii. În direcția loviturii principale a Frontului al 2-lea Ucrainean rezistența inamicului a fost zdrobită definitiv.”

    Deci, ca să concluzionăm: În seara zilei de 23 august oraşul Roman NU ERA CUCERIT. Şi nici rîul Bistriţa nu fusese trecut. Pe 24 august încă se mai duceau lupte în Piatra Neamţ. Tecuciul era departe. Tancurile sovietice de abia ajunsese în Bîrlad, care nu avea nici o importanţă strategică. De abia „Către dimineața zilei de 24 august ea de asemenea a ajuns în împrejurimile orașului Huși” (citat din raport) punct strategic de retragere a armatelor germano-române din Basarabia.
    Cu alte cuvinte, atunci, în seara zilei de 23 august resturile armatei române grupate în zona Piatra Neamţ, Roman, Bacău, Adjud, Focşani, care urmau să ocupe aliniamentul de cazemate de pe Siret, de la Focşani – Nămoloasa – Galaţi, se aflau în lupte cu stăvilirea înaintării inamicului sovietic.

    Iată ce nu spune cronicarul armatei roşii, ferindu-se ca dracul de tămîie de avdevăr:
    Că în noaptea de 23 august, la ora 22 seara, armata română a primit ordin de la regele trădător să înceteze orice rezistenţă împotriva ruşilor şi să depună armele. Sigur că pentru această bravură ruşii l-au răsplătit cu Ordinul Pobeda. Astfel, armata rusă i-a luat pe luptătorii români fără să tragă un foc de armă.

    Nu întîmplător cronicarul rus constată că:
    „Către sfîrșitul zilei de 24 august pe flancul drept și în centrul Frontului al 2-lea Ucrainean s-a format o situație, care permitea înaintarea rapidă și continuă spre Sud-Vest și Sud, în adîncul României.” – dar nu ne spune acesta şi cauza, ca şi cînd ar fi oligofren, şi nu înţelege faptele petrecute, lăsînd să se înţeleagă un fapt mincinos: că armata română a fost înfrîntă. Or, realitateea este cu totul alta. Armata româna a pierdut o luptă, i-a fost străpuns frontul pe linia Iaşi – Paşcani de o forţă cu mult superioară în oameni şi armament, urmând în cursul retragerii să se replieze în zonele de deal ale Moldovei pentru a ocupa un nou aliniament pe linia fortificată Focşani – Galaţi pe malul drept al Siretului.

    Sigur, nu are nimeni pretenţia că am fi cîştigat războiul alături de nemţi, însă după aprecierile strategilor anglo-americani luptele de la Poarta Focşanilor ar fi mai durat cel puţin 6 luni, timp în care acei 150.000 de militari români care au fost luaţi ca din oală de sovietici, nu ar mai fi simţit pe pielea lor taigaua siberiană, mulţi dintre ei sfîrşindu-şi acolo zilele.

    • Dle Vasile Judex, nu retrăiți, despre ieșirea din război de partea Germaniei a României se va scrie la momentul cuvenit.

      Văd că încurcați cauza cu efectul. Nu ordinul lui Mihai a provocat catastrofa armatei române, ci prăbușirea frontului germano-român l-a impus pe rege să deie acest ordin. Pe 23 august armata a 3-a română era încercuită între Nistru și Prut, iar armata a 4-a lupta la Piatra, Roman. Îm acest timp armata a 6-a sovietică de tancuri se apropia de Tecuci. Cine se uită pe hartă vede că de la Tecuci pînă la Focșani, pînă la ”Poarta Focșanilor” e o azvîrlitură de băț. Într-o armată de tancuri sovietică erau 700-800 de tancuri, hai să zicem că la 23 august mai erau întregi vre-o 500. În urma lor venea armata a 27-a, în care doar de infanterie erau 7 divizii. Cum putea armata a 3-a și armata a 6-a germană (circa 180 de mii de soldați), încercuite pe malul stîng al Prutului, și celelalte unități care luptau la zeci de kilometri depărtare să țină piept acestor două armate și să ocupe apărarea pe linia Nămoloasa-Focșani-Galați, unul dl Vasile Judex știe…

      Observ, că îl acuzați des pe regele Mihai de trădare. Sărmanul suveran se afla în acea situație de neinvidiat, în care cum n-o cîrnea, tot nu o nimerea.
      Iată vă propun să priviți aceste două fotografii:

      Berlin, 1945


      Budapesta, 1945

      Nu e greu să ne închipuim, că același aspect avea să-l aibă și Bucureștiul sau alte orașe românești, dacă Mihai se lua după capul lui Antonescu și hotăra să continuă războiul. Nu mai vorbesc de sutele de mii de morți și schilodiți…
      În plus, trecînd de partea URSS, România a redobîndit Ardealul de Nord-Vest. Vă amintesc, că Churchill vroia să-l convingă pe Stalin ca Ardealul să fie întors Ungariei, sau cel puțin să fie împărțit ”frățește” între cele două țări. Însă Stalin, dorind să-i răsplătească pe români, că s-au orientat corect la momentul cuvenit, a insistat ca Ardealul să revină în întregime României, ce-i drept maghiarilor din Transilvania urma să li se deie autonomie.

      Așa că în locul dvs n-aș fi atît de neîngăduitor cu Mihai – la acel moment el a luat decizia cea mai potrivită. Ce-i drept, românilor le-a mers vestea de trădători…

  2. Pe undeva aveţi dreptate. Armata română împreună cu cea germană nu mai putea cîştiga războiul. Acest lucru s-a întîmplat încă de 19 nov. 1942 prin pirderea bătăliei Stalingradului. Cu atît mai mult nu mai putea fi cîştigat după înaintarea impetuasă a Armatei Roşii. Nici Hitler nu mai era încrezător în cîştigarea unei lupte cu arme convenţionale. El l-a ţinut pe Antonescu aproape promiţîndu-i că are o armă secretă cu care credea că va întoarce soarta războiului. Era vorba despre arma nucleară pe cale de a fi finalizată. Numai că serviciile secrete anglo-americane i-au dejucat planul şi i-a distrus uzina de apă grea din Norvegia, aşa că nu a mai avut nici un suport logistic de continuarea cu succes a războiului. Însuşi Antonescu căuta o cale de ieşire din război încă dinainte de ajungerea armatei roşii la graniţele României, numai că ruşii nici nu se gîndeau să renunţe la pradă: Basarabia – pe care Antonescu se străduia din răsputeri s-o apere. Aceasta a fost cauza continuării războiului şi singurul motiv de intrare în război alături de Germania. Faţă de Germania nici măcar legionarii nu mai aveau nici un fel de simpatie de la ciuntirea unei părţi din Ardeal.

    Priviţi vă rog pe Harta dvs., hartă făcută de comandamentul operativ sovietic. Apar acolo trei zone încercuite: una jos în Bugeac – Armata a IV-a română, într-adevăr se pare anihilată complet, a doua, în zona oraşului Chişinău – Armata a VI-a germană care a căzut la sfîrşitul zilei de 25 aug. 1944 şi încă o zonă pe lîngă Tg. Neamţ – Bacău, unde fusese staţionat comandamentul Fontului Ucraina de Sud şi resul trupelor Armatei a III-a română repliată după ruperea frontului. Vedeţi acolo două linii continue stabilite după 22-23 august, de culoare roşie şi albastră, care indică zonele de operare ale armatei roşii şi române, în refacere. Este hartă făcută de ruşi, nu de români sau nemţi. Ei, de acolo Armata română urma să se replieze pe linia fortificată de pe malul drept al Siretului. Mai mult, de la Roman în jos, către BÎrlad, era o zonă de operare a armatei române care urma să sprijine retragerea armatei germane din împrejurimile Chişinăului către zona fortificată Focşani – Galaţi.
    Numai că regele, în loc să-l lase pe Antonescu să comande aceste operaţiuni şi să ducă la îndeplinire aceast plan, singurul viabil care să restabilească frontul, el îi dă peste mînă lui Antonescu, îl arestează şi paralizează armata care nu mai poate ocupa zona fortificată avută în vedere. Regele oferă gratis, fără luptă, prin lovitura sa de stat dată la 23 august, armata română, ruşilor. Acesta e adevărul.

    Nimeni nu este atît de lipsit de simţul realităţii să creadă că armatele română şi germană ar fi învins armata sovietică mai proaspătă şi sprijinită de întreaga lume occidentală, pe acea linie fortificată. Mai ales că se deschisese şi al doilea front antigerman în vest care se apropia de Paris. Dar tot occidentalii mai consideră că în aceste condiţii (stabilizarea frontului pe linia fortificată), războiul s-ar fi prelungit cu cca 6 luni. Altele ar fi fost atunci condiţiile de negociere ale unui armistiţiu cu ruşii. Nu mă gîndesc că ruşii să fi renunţat la prada sa (Basarabia), pe care o ţineau cu dinţii şi cu ghiarele, dar nu ar mai fi fost umilită armata română să fie luată fără luptă şi dusă în Siberia. Ori, ruşii nu au semnat armistiţiul decît mult mai tîrziu (peste 3 săptămîni) de la încetarea luptelor, afirmînd în mod mincinos că românii au capitulat şi au pus condiţii înrobitoare celor care au negociat la Moscova acordul de armistiţiu.

    Vorbeaţi de tancurile ruseşti. Eu am văzut unele dintre ele, distruse (vreo 5-6 numai pe raza comunei noastre) de nemţi, în preajma podului de fier care traversează Siretul. Am văzut şi un Tigru german distrus în marginea unui sat vecin. Fiind copil, cam prin cl. a III-a, a IV-a, ne jucam prin acele tancuri din prejma satului nostru, unde vedeam diverse etichete scrise cu caractere latine într-o limbă necunoscută, probabil engleză. Ştiu că americanii le-au livrat ruşilor multe tancuri Sherman, probabil erau dintr-acelea. Dacă numai resturile armatei germane care au intrat în contact cu blindatele sovietice au putut să facă asemenea isprăvi, ce s-ar fi întîmplat dacă cei 150.000 de combatanţi români luaţi cu făraşul de către ruşi, plus armata germană dispresurată din jurul Chişinăului, ar fi continuat să lupte, ar fi mai traversat Armata roşie atît de repede România, Bulgaria, Serbia? Eu tare mă îndoiesc. Sigur că dacă ar fi fost altfel de cum a gîndit regele, condiţiile de armistiţiu ar fi fost cu mult mai omeneşti. Ori aşa, regele n-a făcut decît să arunce armata şi economia ţării plocon în braţele ruşilor.

    Este exagerată eticheta de trădător pe care o adresează unii României. Ceva similar au încercat să facă şi italienii în 1943. România se afla atunci într-o situaţie disperată. Altă soluţie decît părăsirea coaliţiei nu exista pentru a salva ce se mai putea salva din ţară. Trebuia salvată acea parte din Transilvania locuită în proporţie de 52% de populaţie românească, dată plocon de către germani ungurilor, parte legată organic de cealaltă parte din Transilvania aflată în jurul munţilor Apuseni unde era o populaţie covîrşitor românească. Era clară victoria forţelor aliate, iar Germania nu ne mai putea da nici un sprijin spre a ne salva ca stat. De aceea noi am întors armele împotriva fostului aliat, care şi aşa avea destule păcate faţă de noi. Ce trădare? Germania trebuia să-şi dea seama că nu mai poate continua războiul şi că ea trebuia însăşi trebuia să facă primul pas pentru a nu se ajunge la devastarea de război a propriilor oraşe precum corect ai arătat în imaginile pe care le-ai prezentat mai sus.

    • Eu mi-am spus părerea, ce rost are să mai repet din nou?
      Iată că vă răspunde istoricul Sergiu Nazaria:

      ”Invențiile precum că în a doua etapă a operației Iași-Chișinău trupele române, în caz de primeau ordin, erau în stare să oprească ofensiva Armatei Roșșii pe ”linia de apărare Focșani-Nămoloasa-Brăila” sînt adresate unui cititor neinformat. În vara anului 1944 cele mai capabile de luptă 22 de divizii române (de infanterie, cavalerie și cîte una de pușcași de munte și tancuri) și 5 brigăzi( de pușcași de munte și cîte una de infanterie și cavalerie) țineau apărarea pe sectorul de sud al frontului sovieto-german în fața Fronturilor 2 și 3 Ucrainene. Ele erau concentrate în componența armatei a 4-a (14 divizii și 4 brigăzi) și armata a 3-a (7 divizii și o brigadă), iar o divizie se afla în rezerva grupului de armate ”Ucraina de Sud”. Chiar din prima zi a ofensivei sovietice în armata a 4-a au fost totalmente distruse aproape cinci divizii, iar în armata a 3-a s-au ”destrămat total” divizia a 4-a de pușcași de munte și divizia 21 de infanterie. Către finele celei de-a treia zi de luptă în armata a 4-a au fost distruse circa 11 divizii, iar armata a 3-a în componența a 4 divizii și o brigadă a fost încercuită și în ziua următoare (adică la 23 august) s-a predat. În total, odată cu înfrîngerea grupului de armate ”Ucraina de Sud” au fost distruse 20 din 22 de divizii române. Cele două rămase și resturile celorlalte distruse în dezordine se retrăgeau spre Vest și Sud-Vest.
      În raioanele interne se mai aflau încă 385 de mii de militari, și anume 7 divizii, unități de asigurare și unele subunități separate. Forțe relativ capabile de luptă se aflau în componența armatei 1-a, dislocate în raioanele vestice ale țării (129661 soldați și ofițeri). Ea păzea hotarul româno-maghiar, aflat într-o stare permanentă de tensiune. Chiar dacă Statul major român s-ar fi hotărît să transfere diviziile ei în Est, ele nu reușeau să ajungă în locul de destinație din cauza dominației totale în aer a aviației sovietice. Astfel, pentru ocuparea fortificațiilor de 80 de kilometri ale așa-ziselor ”Porți de la Focșani” dintre Carpați și Dunăre, comandamentul român, elementar nu dispunea de forțe. Plus la toate soldații și ofițerii români erau sub aspect moral-psihologic frînți și tot mai des se predau.
      Comandamentul sovietic a direcționat în scopul grupării germane încercuite cea mai mică parte a forțelor sale (34 de divizii), iar forțele principale ale Fronturilor 2 și 3 Ucrainene (peste 50 de divizii) au fost îndreptate pentru continuarea ofensivei în adîncul României. Forța de șoc a celor din ofensivă – armata a 6-ea de tancuri în ziua de 27 august a frînt rezistența rămășițelor celor trei divizii și o brigadă germane în raionul Focșanilor și s-a îndreptat fulgerător spre Ploiești și București. După lichidarea între 27 și 29 august a diviziilor germane încercuite au început să se elibereze și restul forțelor fronturilor sovietice și acest nou raport de forțe nu le lăsa nici o speranță reacționarilor români – părtași ai continuării războiului de partea Germaniei hitleriste.
      Opunerea rezistenței Armatei Roșii deloc n-ar fi însemnat oprirea ofensivei, ci doar o posibilă reținere a ei, cu toate că și asta nu s-ar fi întîmplat. Chiar și captivarea celor 16 divizii ale wehrmachtului s-a întîmplat nu din cauza ieșirii românilor din război, ci deoarece nemții pur și simplu nu dovedeau să se retragă mai repede din fața trupelor sovietice, totalmente motorizate, care aveau o superioritate în toate domeniile și înaintau vertiginos. S-ar fi întîmplat doar distrugerea României, zeci de mii de victime și de fapt nimicirea în proporții mari sau capturarea totală a armatei române. Cu românii s-ar fi întîmplat același lucru care a avut loc cu polonezii în septembrie 1939. Superioritatea calitativă și numerică a Armatei Sovietice asupra forțelor româno-germane era colosală și, după spargerea din primele ore a apărării lor pe Nistru și la Iași, nimic nu mai putea opri ofensiva sovietică, pînă cînd din cauza epuizării resurselor ea nu se oprea de la sine.”

      Iată și despre captivarea soldaților români, chipurile, trădați de Mihai:

      ”Faptul că Armata Roșie, care înainta spre Vest și Sud-Vest, lua în prizonierat noii săi ”aliați”, nu trezește dubii în mințile oamenilor capabili să gîndească în mod realist (militarii profesioniști sau istorici care descriu și analizează mersul operațiunilor militare) și care au măcar cea mai mică închipuire despre război. Este absolut clar că altfel nici nu putea fi.
      În primul rînd, pînă la semnarea formală a armistițiului românii erau considerați dușmani. În al doilea rînd, oricare formațiuni militare rămase în spatele armatei în ofensivă și necontrolate de comandamentul ei sînt dezarmate și internate – alte variante în principiu nu există. În al treilea, comandamentul sovietic nu putea nutri mare încredere față de dușmanul de ieri, de aceea unica soluție corectă era captivarea forțelor lui armate. În al patrulea rînd, dacă românii nu-și doreau prizonierat, nu vroiau ”excese” etc., ei trebuiau din timp să accepte propunerea sovietică de la 12 aprilie 1944 despre armistițiu.

  3. „Churchill vroia să-l convingă pe Stalin ca Ardealul să fie întors Ungariei, sau cel puțin să fie împărțit ”frățește” între cele două țări.” INCREDIBIL !!!??? Ce parere aveti despre asta ?!

    Informatii noi despre liniile fortificate ‘Dacia’ si ‘Traian’ ?

    Multumesc.

    • ”Ce parere aveti despre asta ?!”

      Părere, că la vremea respectivă românii au apreciat destul de cinstit ajutorul dat de Stalin. de pildă, schimbînd denumirea orașului Brașov în Stalin 😀

      Îmi pare rău, dar nu am aflat nimic nou despre liniile fortificate ”Dacia” și ”Traian”. În ultima vreme sînt ocupat cu alte teme.

Comentariile nu sunt permise.