OPERAȚIUNEA IAȘI-CHIȘINĂU. 21 AUGUST 1944

rumap2m

Această postare face parte dintr-un șir de articole despre operațiunea Iași-Chișinău (20-29 august 1944):
Începutul se află aici:
1. PREGĂTIREA OPERAȚIUNII IAȘI-CHIȘINĂU (I) https://razboiulpentrutrecut.wordpress.com/2014/06/25/pregatirea-operatiunii-iasi-chisinau-i/
2. PREGĂTIREA OPERAȚIUNII IAȘI-CHIȘINĂU (II) https://razboiulpentrutrecut.wordpress.com/2014/06/28/pregatirea-operatiunii-iasi-chisinau-ii/
3. PLANURILE OPERATIVE ALE FRONTURILOR AL 2-LEA ȘI AL 3-LEA UCRAINENE PENTRU OPERAȚIUNEA IAȘI-CHIȘINĂU (I) https://razboiulpentrutrecut.wordpress.com/2014/07/02/planurile-operative-ale-fronturilor-al-2-lea-si-al-3-lea-ucrainene-pentru-operatiunea-iasi-chisinau-i/
4. PLANURILE OPERATIVE ALE FRONTURILOR AL 2-LEA ȘI AL 3-LEA UCRAINENE PENTRU OPERAȚIUNEA IAȘI-CHIȘINĂU (II) https://razboiulpentrutrecut.wordpress.com/2014/07/09/1342/
5. 20 AUGUST 1944. OPERAȚIUNEA IAȘI-CHIȘINĂU ÎNCEPE https://razboiulpentrutrecut.wordpress.com/2014/07/10/20-august-1944-operatiunea-iasi-chisinau-incepe/

În a doua zi a operațiunii, pe 21 august 1944, luptele s-au dezlănțuit din nou.

Soarele care răsărea de-asupra pămîntului rănit al Moldovei a fost întîmpinat de bubuitul și tunetele tunurilor. Prima linie a frontului s-a acoperit de fum și praf.

După o scurtă pregătire de artilerie a reînceput ofensiva armata a 27-a sovietică. Împreună cu unitățile armatei a 6-a de tancuri ea a întrat în luptă cu trei divizii ale inamicului aduse din rezervă, și unitățile a trei divizii, care s-au retras pe Dealul Mare. Germano-românii nu o singură dată au trecut la contraatacuri. Sovieticii au întîlnit acolo o rezistență înverșunată. Și aici un rol foarte important l-au jucat regimentele de artilerie autopropulsată și tancurile grele. Tirul lor puternic nimicea pozițiile inamicului, eliberînd calea în fața tancurilor medii T-34.

Rezistența germano-română pe Dealul Mare a fost înfrîntă. Ce-i drept, în urma luptelor, pe care le duceau unitățile armatei a 6-a de tancuri împreună cu infanteria armatei a 27-a, ea își încetinise înaintarea spre sud. Acest fapt trezea îngrijorarea comandantului Frontului al 2-lea Ucrainean R. Ia. Malinovskii. Către amează el a transmis o dispoziție comandantului armatei a 6-a de tancuri generalului A. G. Kravcenko, în care cerea, ca unitățile armatei să înainteze cît mai rapid către raionul planificat. Îndeplinind acest ordin, tanchiștii au ocolit infanteria și au început să urmărească inamicul.

În această zi unitățile germane și române, care încercau să se opună armatei a 6-a de tancuri, au suferit pierderi mari, care se estimau în unități întregi. Șeful statului-major al corpului al 6-lea român într-o stare de confuzie totală raporta comandamentului armatei: ”Divizia a 18-a de vînători de munte a fost risipită. Nu-l putem găsi pe generalul Pascu… Pe drumurile de pădure este o mare dezordine”.

În a doua zi a ofensivei în sectorul spargerii frontului al armatei a 52-a a fost introdus în luptă corpul al 18-lea de tancuri, comandat de generlal-maiorul V. I. Polozkov. Către seară acest corp a înaintat în adîncul frontului cu 20 de kilometri. Folosind forța loviturii lui, mai rapid a început să înainteze și armata a 52-a. Rezistența inamicului mai era încă înverșunată, și pe parcursul zilei el a întreprins trei contraatacuri. Însă către orele 15 efectuînd o manevră de ocolire unitățile armatei a 52-a au pus stăpînire pe importantul centru economic al României – pe orașul Iași.

În urma loviturii corpului de aviație de bombardament a trecut în ofensivă pe flancul drept al Frontului armata a 7-a de gardă sovietică împreună cu corpul al 23-lea de tancuri. Ea a înfrînt rezistența inamcului, a întrat în Tîrgu Frumos și către sfîrșitul zilei a cucerit în întregime orașul. Astfel ea a ocupat o poziție avantajoasă în vederea atacului ulterior asupra sectorului fortificat, care purta numele acestui oraș, și introducerea în spărtură a grupului de tancuri și cavalerie a generalului S. I. Gorșkov.

Seara tîrziu în statul-major al Frontului al 2-lea Ucrainean se pregătea un raport către Cartierul General al Comandamentului Suprem. Conform datelor incomplete, în cele două zile ale ofensivei trupele Frontului au nimicit 11.400 de soldați și ofițeri ai inamicului, au distrus 72 de tancuri și tunuri autopropulsate, circa 300 de automobile, au capturat aproape 6.000 de prizonieri. Unitățile Frontului au lărgit spărtura frontului pînă la 65 de km, înaintînd în direcția loviturii principale pe o adîncime de 40 de km. În fața armatelor a 27-a și a 6-a de tancuri se deschidea spațiul operațional. Devenea tot mai clar, că comandamentul germano-fascist aproape că a folosit toate rezervele și deja nu mai dispune de forțe suficiente pentru a organiza apărarea pe vre-o linie defensivă nouă. Se apropia acel moment important al operațiunii, cînd o urmărire rapidă și insistentă a inamicului putea sfîrși pentru el cu încă o înfrîngere iremediabilă.

Ofensiva continua cu succes și pe Frontul al 3-lea Ucrainean. Speranțele comandamentului german de a restabili situația de pe front cu ajutorul diviziei a 13-a de tancuri și a unităților în retragere nu s-au adeverit. Trebuie să menționăm, că comandamentul sovietic a comis o greșeală în privința acestei divizii. Ea nu a fost bombardată din aer nici în locul dislocării ei, nici în timpul marșului, și acest fapt i-a permis diviziei să se apropie neîmpiedicată de trupele de infanterie sovietie și să le contraatace.

Luptele cu tancurile germane ale diviziei a 13-a au purtat un caracter deosebit de înverșunat, mai ales în zona localităților Căușeni și Ermoclia. Germanii luptau cu o încrîncenare disperată. Acest lucru a impus comandamentul Frontului al 3-lea Ucrainean să îndrepte împotriva diviziei a 13 -a de tancuri forțele principale ale aviației și artileriei cu bătaie lungă. Inamicul a suferit pierderi grave și în fine a fost împins înapoi și ocolit pe la sud.

Cu mare întîrziere a întrat în acțiune în sectorul armatei a 37-a corpul al 7-lea mecanizat. Aflîndu-se pe pozițiile inițiale, el a stat pe loc pînă la mijlocul zilei de 21 august, și doar după intervenția hotărîtă a comandantului Frontului, la orele 14 a trecut în ofensivă.

Către sfîrșitul celei de-a doua zile a operațiunii trupele Frontului al 3-lea Ucrainean au spart apărarea inamicului pe toată profunzimea și practic au izolat armata a 6-a germană de a 3-a română. După informațiile incomplete, în două zile de luptă au fost nimiciți peste 7 mii și luați prizonieri peste 3 mii de soldați și ofițeri, au fost nimicite circa 40 de tancuri și tunuri autopropulsate.

Desfășurarea acțiunilor militare în primele două zile ale operațiunii a impus comandamentul german să conștientizeze pericolul, care a început să amenințe grupul de armate ”Ucraina de Sud”. În jurnalul acțiunilor militare al grupului este fixat, că pe 21 august au avut loc conversații animate între statele-majore ale armatelor, statul-major al grupului de armate și cartierul general al trupelor terestre în privința retragerii grupului de armate ”Dumitrescu” pe linia ”Ferdinand”, situată pe rîul Prut, și chiar în privința retragerii întregului front pe linia Dunărea-Siret-Carpați. Șeful statului-major general Guderian tărăgăna cu hotărîrea acestei chestiuni. Între timp situația către seara zilei de 21 august a devenit într-atît de critică, încît comandantul grupului de armate ”Ucraina de Sud” Friessner a dat singur o dispoziție preventivă despre pregătirea pentru retragerea trupelor peste Prut. La ora 1 de noapte a zilei de 23 august de la statul-major general a sosit o înștiințare, că ”fuhrerul a permis retragerea frontului grupului de armate ”Dumitrescu” pe poziția ”Ferdinand” peste Prut”.

Așa dar, primele două zile ale operațiunii ofensive ale Fronturilor al 2-lea și al 3-lea Ucrainene au adus trupelor sovietice rezultate remarcabile. În direcțiile loviturilor principale a fost depășit sistemul defensivei organizate al inamicului, și în spărturile efectuate de trupele sovietice ambele Fronturi au introdus unități mari de blindate. Exploatînd ofensiva, către sfîrșitul zilei ele se aflau cu 10-15 km înaintea unităților de infanterie.

Obținînd aceste rezultate, comandamentul Fronturilor nu numai că nu a întrebuințat rezervele, dar nici pe departe nu a introdus în luptă toate unitățile din eșalonul al doilea al armatelor, și chiar al corpurilor de infanterie. În același timp, precum s-a menționat, rezervele comandamentului germano-român deja erau aproape epuizate, și era clar, că el întîrzie să retragă trupele sale de lîngă Chișinău.

Toate acestea favorizau desfășurarea ulterioară a ofensivei și oferea posibilitatea deplină de a încercui forțele principale al grupului de armate ”Ucraina de Sud” chiar în zilele următoare. Totodată comandamentul ambelor Fronturi își dădea seama, că aceasta se poate obține doar cu condiția creșterii ritmurilor ofensivei, mai ales ale unităților mobile și prin acțiunile perseverente ale unităților cît pe frontul extern, atît și pe cel extern al încercuirii.

Acțiunile Fronturilor al 2-lea și al 3-lea Ucrainene se aflau în centrul atenției Cartierului General al Comandamentului Suprem al Forțelor Armate Sovietice. În seara zilei de 21 august comandanții Fronturilor au primit o directivă din STAVKA, în care se indica, că ”acum sarcina principală… constă în aceea, ca prin eforturile comune ale ambelor Fronturi să fie cît mai rapid terminată încercuirea inamicului în zona orașului Huși, iar în continuare să fie efectuată nimicirea și capturarea grupării chișinăuene a inamicului…”

Îndeplinind directiva primită din STAVKA, comandanții Fronturilor au precizat care sînt sarcinile principale ale trupelor. Comandantul Frontului al 2-lea Ucrainean a cerut comandanților armatelor și corpurilor separate să nu înceteze acțiunile militare nici noaptea, iar unitățile mobile să continuie urmărirea inamicului pentru a nu-i permite să se depărteze de unitățile sovietice, să se retragă organizat și să se întărească pe poziții noi. O atențe deosebită era acordată faptului, ca unitățile blindate să înainteze rapid, să nimicească și să pună stăpînire pe căile de retragere ale inamicului și să ocolească localitățile ocupate de acesta, lăsînd ca unitățile din eșalonul al doilea și rezervele să lichideze garnizoanele din localități.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s