Linkuri utile


http://oldchisinau.com/
IMHO cel mai bogat și interesant forum despre Moldova și în special despre Chișinău.
–––––––
http://www.scribd.com/Moldova_since_1359
Foarte multe cărți despre Moldova și România.
–––––––
http://dacoromania.net/
Multe cărți și articole despre Moldova și România.Biblioteca electronică, foarte bogată, la 25/03/2013 nu este accesibilă, din motive tehnice.
–––––––
http://moldovapentrumoldoveni.wordpress.com/
Blogul prietenului meu Vasile Roibu.

21 de gânduri despre „Linkuri utile

  1. Dle sethbn, vă mulțumesc pentru linkuri.
    Scopul acestui blog nu este de a ponegri românii, dar de a încerca să se afle adevărul. Dacă găsiți aici lucruri puțin măgulitoare despre români, este pentru că istoriografia română modernă aproape că nu pomenește nimic de ele, dar fără cunoștința lor nu vom putea înțelege toate aspectele relațiilor moldo-românești și cauzele neînțelegerilor între moldoveni și români.

  2. Cunoscand bine ambele parti ale Prutului eu cred ca sunt mai multe motive ca locuitorii acestora sa se inteleaga bine, decat sa se urasca. Pe noi comunistii ne-au invatat ca ne sunteti frati in scoala, iar pe Dvs sovieticii v-au invatat ca noi suntem dusmani, tigani, fascisti, murdari, smecheri. Cunosc toate aceste povesti ca am trait ani intregi in Chisinau. Relatiile au fost bazate pe aceste prejudecati, insa lucrurile se schimba, mergand prin chisinau, e plin de masini cu numere romanesti, sunt din ce in ce mai multe firme mixte, e plina romania de moldoveni si oamenii au inceput sa se cunoasca intre ei ceea ce e un lucru bun. e un proces natural ce nu poate fi stopat, cu toate ca diferente de mentalitate exista inca …

    Iar cu privire la bibliografii, linkuri, colectii de carti, e plina romania de biblioteci unde se gasesc carti despre atrocitatile dar si despre realizarile romanilor, e plin si internetul, la fel si mass media, insa romanii au inceput sa le contientizeze.

    • Eu tot nu văd vreun motiv de conflict, pînă cînd românii nu încep să ne învețe cine sîntem, ce limbă vorbim, cum să ne comportăm la noi în țară, cum să-i punem la respect pe ruși, ș, a. m. d. Noi je nu venim la voi să vă dăm lecții de viață 😆
      N-ar fi rău ca românii să-și mai lase din aerele de superioritae și din atitudinile de frate mai mare. Cred că toare acestea provin din încrederea lor (absolut nemotivată) că Republica Moldova este pămîntul lor, că pot fi aici stăpîni, etc.

      Cît privește ”bibliografii, linkuri, colectii de carti, e plina romania de biblioteci unde se gasesc carti despre atrocitatile dar si despre realizarile romanilor”, am fost pe lincurile care le-ați propus dvs., la fiecare carte nu erau mai mult de 150-200 de citiri, cred că și în biblioteci situația este la fel, lumea nu prea face lectură serioasă. Iată însă ce văd eu pe net:
      http://cersipamantromanesc.wordpress.com/2010/07/04/memorialul-patimilor-romanesti-pierderi-umane-ale-basarabiei-sub-ocupatia-sovietica-2/
      Citez:
      ”III. TOTAL PIERDERI UMANE IN CELE DOUA OCUPATII SOVIETICE
      · 330.00 – Prima ocupatie sovietica
      · 1.175.000 – A doua ocupatie sovietica
      · 1.505.000 – TOTAL PIERDERI ROMANESTI”

      Deci, perderi ”românești” – 1,5 mln. Dar cîte au fost perderile ”neromânești”? Sau în Basarabia trăiau numai ”români”? Sau ”neromânii” nu au perdut niciun om în timpul ocupație sovietice?
      Conform recensămîntului populației din 1941 în Basarabia locuiau 2.733.573 de persoane, dintre care 1.793.493 de ”români”. http://ro.wikipedia.org/wiki/Recens%C4%83m%C3%A2ntul_popula%C8%9Biei_din_1941_%28Rom%C3%A2nia%29#Basarabia
      Dacă să credem materialelor de pe blogul ”cersipamantromanesc”, care nu prezintă nici o sursă serioasă, ”PIERDERI UMANE IN CELE DOUA OCUPATII SOVIETICE” au constituit 55% din populația totală și 84% din populația ”românească” a Basarabiei. Evident, că blogul nu suflă o vorbă despre faptul că vreun basarabean ar fi putut suferi și din urma autorităților românești, nici un fir de păr n-a căzut din capul nimănui din cauza românilor în 1941-1944? 😆 Poate vreun om sănătos la cap, cu un minim de bun simț să creadă în asemenea aberații? Dar dacă controlați, blogul ”cersipamantromanesc” are circa 500.000 de vizitatori, dintre care 53.000 din RM.
      Iată contra unor asemenea manipulări și minciuni primitive lupt eu aici.

  3. Cu privire la biblioteci, digitizarea cartilor este destul de recenta si poate de aceea sunt putine citiri, banuiesc ca studenti, istorici, pasionati … Mai mult, nu sunt f multi oameni in Romania (si e la fel si in Europa si cred ca si in R. Moldova) care „se mai bat pentru trecut”, suntem intr-un capitalism salbatic in care ne batem pentru prezent si viitor. Eu am calatorit mult in Europa, insa singurul loc unde se mai sarbatoresc razboaie de acum 500 de ani este Moldova. Deasemenea nu am prea vazut parade cu ocazia sarbatoririi sfarsitului razboiului. Marog … asta poate da o incredere falsa in sine poporului. E important sa ne uitam catre viitor.

    Un blog ca cer si paman romanesc, ca si multe altele pro romanesti sau anti romanesti nu pot fi considerate referinte. Deasemenea wikipedia nu poate fi consideranta referinta, fiind editata de oricine vrea. E doar un site informativ. Mult mai credibile sunt cartile din acea perioada si la asta ma refeream, si de carti nu ducem lipsa … si in romana, franceza, engleza, germana …rusa 🙂 cred

    • Eu am partecipat puțin la discuțiile pe forumul vox.publika.md în calitate de ”comentator”, și, citind cele scrise de oponenții mei, vă pot spune că foarte multă lume se informează nu din biblioteci digitale și obișnuite, dar de pe bloguri gen ”cer si paman romanesc”. Tot ce scrie pe acolo, unii mai naivi, îl iau drept aur curat. Astfel de bloguri și saituri sînt zeci, dacă nu sute. Au înlocuit propaganda comunistă cu cea românească și românistă, dar volumul de minciuni și nivelul de manipulare este acelaș.

      Puteți fi ironic cît vreți, dar ”bătîndu-te pentru trecut” obții foarte multe și în prezent și în viitor. Vă aduc aminte că prin 1985-91 poporului în URSS, prin diferite metode, dar mai ales cu ajutorul istoriei, într-atît i s-a ”inoculat” ideia că țara lor e cea mai necivilizată și înapoiată, închisoarea popoarelor,construită pe schelete, etc., că toată istoria lor este numai monstruozitate și nesfîrșită vărsare de sînge, ș. a., că cetățenilor a început să le fie scîrbă de propriul stat. Cine a fost martor, ține minte – nu mai era nimic sfînt și demn de respectat, mai pe scurt, artificial lumii i s-a provocat o așa silă față de propria patrie că, cînd a fost nevoe, nimeni nu s-a ridicat în apărarea ei – strașnicul URSS s-a prăbușit fără nici o împușcătură.
      Lumea a fost paralizată informațional, inclusiv cu ajutorul istoriei.
      Istoria poate fi un instrument de făurire, de pildă, cu ajutorul unor mituri istorice s-a construit România și poporul român în sec XIX, dar și o armă de distrugere – exemplul cu URSS cred că este cel mai grăitor.

    • 😆 😆 😆 e clar acum! Am înțeles de unde-și scoate citatele pregătite la îndemînă, are bază de date la dispoziție 😆
      Îi tare harnic, are mii de articole postate, ”bloggerul serios” care se sfădește ca o țigancă 😀

  4. Sunt coplesit de atentia cu care cititi materialele de pe blogul meu. Din pacate dovediti mari deficiente in intelegerea celor scrise acolo si de aceea si comentariul dv. e pe langa adevar…
    Pierderile la care faceam referire nu reprezentau doar lichidarile fizice, care sunt INCLUSE in acele date, dar nu sunt in nici un caz TOTALUL…

    Acolo se vorbeste si despre deportari si despre soldatii romani manati in lagare din care putini s-au mai intors…

    D-ta ai reprodus recensamantul din Basarabia, uitand populatia Bucovinei si prizonierii romani din URSS, pentru ca statistica pierderilor umane face vorbire despre PIERDERILE ROMANESTI datorate ocupatiei sovietice., nu doar despre actuala R.Moldova, ciuntita de Stalin care a daruit Ucrainei Hotinul si Bugeacul.

    · 330.00 – Pierderi in prima ocupatie sovietica
    · 1.175.000 – APierderi in a doua ocupatie sovietica
    · 1.505.000 – TOTAL PIERDERI ROMANESTI”

    Mai citeste inca odata, si daca ai ceva de comentat, scrie chiar in josul paginii articolului in cauza..

  5. STEFANITA, am dat de acel articol întîmplător, căutînd cu totul altceva, în rest nu am ce căuta pe blogul tău, îngeață apele de atîtea minciuni concentrate acolo.
    Oricum, articolul vorbește despre Basarabia, iar Bucovina de Nord niciodată nu a fost Basarabia, dar chiar și dacă adaugi Bucovina și tot nu îngrămădești atîtea ”pierderi românești” cîte ai născocit tu.
    De ce minți, de parcă aceste evenimente au avut loc în evul mediu, și nu avem documente, nu știm precis ce s-a întîmplat? Treburile acestea au fost toate documentate, și arhivele dau peste cap toate cifrele scornite de tine.

  6. 1.Nu ma cheama Stefanita.
    2.In articolul respectiv se vorbeste despre patimile romanilor sub ocupatia sovietica.

    Bucovina a fost parte a Moldovei, exact asa cum a fost si teritoriul dintre Prut si Nistru botezat „in extenso” de ocupantii rusi „Basarabia”, pentru a o deosebi si separa de Moldova din sanul careia fusese smulsa samavolnic.

    De fapt nici numele de Bucovina nu a existat in vremea Moldovei istorice, acesta fiind un nume nascocit de ocupantii austrieci.

    Toate aceste teritorii erau parte a Romaniei in momentul invaziei sovietice, asa ca e foarte corect sa vorbim despre PIERDERI ROMANESTI datorate criminalilor sovietici.

    Eu stiu ca propagandei colonialiste rusesti ii e drag sa ne imparta pe noi, romanii,in „bucovineni”, „basarabeni”, „moldovani”, „transnistreni”, „volohi”, rumani,, etc. pentru ca nu cumva sa se vada ca e vorba de unul si acelasi popor, adica poporul roman.
    Asa se explica si inventarea „linghii maldavane”, care chipurile ar fi alta decat limba romana.

    Mergand pe logica asta prosteasca, ar trebui sa nascociti si o limba bucovineana, podoleana, voloha,transnistreana etc.

    Zici ca te razboiesti pentru trecut pe acest blog ? Care trecut, ala sovietic ?

    3. Nu esti de acord cu cifrele date in articolul respectiv?
    Ai altele ? Cine te opreste sa le prezinti chiar pe blogul tau cel amuzant ?

    Pana una alta, eu iti reproduc rezultatul cercetarilor unor istorici arhivisti din R.Moldova,intre care un loc deosebit il ocupa dl. prof. Al Moraru., din Chisinau
    Iti recomand cu caldura blogul sau http://mazarini.wordpress.com/ – Secretele istoriei.

    Acolo vei gasi reproduse documente din arhivele R>Moldova.

    Poate vei invata si tu ca istoria adevarata nu are nici o legatura cu propaganda luata tine de la gazetele de perete ale unitatilor militare ale ocupantilor rusi ai Basarabiei. …

  7. Mahalagioaica obosita de pe vox nu mai stie ce povesti sa inventeze. Pe vox se lauda ca o cheama Stefanita, aici neaga informatia, desi stilul ieftin, de piranda vanzatoare la taraba e acelasi…

    Minciunile si manipularile propagandistilor romini sunt din ce in ce mai evidente…

    • Acum sînt convins și eu că merge vorba de STEFANITA.
      Îl (o) trădează stilul scrisului inconfundabil, volumul de materiale copiat cine știe de unde și absolut nu la temă și modul hărțăgos și înfumurat de exprimare pe care îl cunoaștem de pe publika.

  8. Intresant blog, l-am salvat la favorite. Mă interesează evenimentele de acum 100 de ani, în special materiale despre intervenția franco-brtanică în zona Odessei și retragerea lor prin Basarabia. Un An Nou 2019 cu sănătate, pace și prosperitate vă doresc.

  9. Buna ziua !
    Ma numesc Sebastian Cudrici si sunt avocat in Baroul Bucuresti. Am citit materialele dumneavoastra, si sunt interesat de sursa izvoarelor in care vorbiti de lista intreprinderilor nationalizate d esovietici in Cernauti in 1940 si ulterior transferate la directia incentarului si colonizarii din Guvernamantul Bucovinei. In cobret sunt ininteresat d e forma TRCOTANIA/FRATII SIGAL sgrl din Cernauti si de doua case care au partinut domnului MIchale Sigal in Cernauti si care au facut obbiectul nationalizarii de catre URSS si ulterior inchiriate unui californean. Va multumesc anticipat

    e mailul meu este sebastian.cudrici@gmail.com telefon 0040720183586

Lasă un comentariu