Despre acest blog


Ce veți găsi pe acest blog:

-materiale și documente inedite pe care nu le veți găsi în altă parte în limba moldovenească/română/moldo-română

Reclame

170 de gânduri despre „Despre acest blog

 1. Тоже довольно сильно и смело:

  „Наша земля и наш народ готов к трансформации, к новому этапу действия. А когда народ готов, ему необходим только толчок, маленький щелчок или мощный набат в зависимости от величия задачи.”

  • Da-a-a, românii și cei crescuți în ziua de azi cu cultura românească n-au să înțeleagă așa ceva niciodată.
   Multe din filmele de felul istora erau povești, dar povești care te îndrumau la ceva măreț, să făurești, să fii erou…
   Am văzut nu demult un film, mătincă se numea ”Nunta în Basarabia”, dacă nu mă greșesc. КАКАЯ ХУЕТА!!!!!! Cu așa cultură vor aiștea să ne ademenească?
   Nu știu dacă l-ai văzut, dar chiar și dacă l-ai văzut, eu te sfătui să privești încă o dată filmul ista. Cheltue două ceasuri și ceva din viață, că n-o să-ți pară rău. Eu de fiecare dată rămîn șocat după ce-l văd.

 2. Am privit filmul si-l tin minte si az cu amanunte…in mine clocote totul cind il privem…l-am privit cu vreo 10 daca nu mai multi ani in urma…

  • Cred că acest film este ultimul din marile filme sovetice, după el nu s-a mai făcut nimic de acest nivel.
   Țin minte cît de mult m-a impresionat cînd l-am văzut prima dată, eram copchil încă, era de-acum noapte în sat și mă temeam să mă duc acasa prin întuneric.
   E unul din puținele filme care schimbă ceva în tine după ce-l privești, nu mai ești ca înainte.
   Încă nu m-am hotărît dacă a venit timpul să le arăt acest film copiilor mei.

   • Eu la copii mei le-am arata „большая перемена”,”служебный роман”,”гараж”…адика ку умор адевэрат,романтисм,пуритатя симцурилор шы ну ка аз,доар „прикэлялэ” ефтинэ…шыыыыы да цый минти”приключение неуловимых мстителей” ерам прин класа 3-я кынд ыл привям 😆 …

   • Țin minte, țin minte, cînd la noi în sat îl arătau pe „Чапаев”, n-aveai pe unde trece prin club de atîta pățănărit. 😆
    Mie pe tema asta cel mai mult îmi plăcea ”Белое солнце пустыни”, ei, da cîte și mai cîte nu erau?
    Blin, cu 3 capici făceau niște capodopere, te uiți chiar și azi cu plăcere.

 3. @y.obidin
  “Cu așa cultură vor aiștea să ne ademenească?”

  Cand e vorba de cinematografie, Romania ocupa loc fruntas in Europa, evident fiind recunoscuta international prin premiile pe care le ia anual , incomparabil mai multe decat admirata Rusie.
  Asta dovedeste ca in Romania se fac filme de calitate deosebit de apreciate in Europa. Nu stiu de ce intodeauna e comparata cu Rusia, ca si cum Moldova nu ar exista, ce filme a dat Moldova in ultimii 20 de ani ? Sau in general, ce filme premiate la festivaluri internationale europene in afara de Satra ?

  Iata 2 linkuri pe care le puteti studia cu privire la noul val romanesc de cinematografie:
  http://ro.wikipedia.org/wiki/Noul_val_rom%C3%A2nesc
  http://www.leftfieldcinema.com/analysis-the-romanian-new-wave

  “Nunta in Basarabia” e comedie usoara, realista si fara mari pretentii culturale, un film ce merita vazut. Interesant cum luati doar elementele superficiale fara sa cunoasteti adevarata valoare a filmului romanesc.
  Deci din punct de vedere al culturii europene nu prea ati nimerit-o. Daca preferati doar filmele vechi rusesti, asta e altceva …

  Bag sama ca militati mai mult catre mentalitatea, cultura si uniunea cu Rusia decat cu Europa (ptr ca sunt 2 lucruri care nu se potrivesc)?

  • Cu care filme românești vreți să cuceriți cultural R. Moldova, nu cumva cu acela premiat pe la Cannes despre lesbienele din mănăstire?
   Eu nu simt nici o admirație față de cultura rusă contemporană, cum nu văd nimic de admirat, cu unele excepții, care confirmă regula, îm cultura română modernă, precum și în cea europeană și cea americană. IMHO, toate aceste culturi sînt decadente și degradatoare pentru ființa umană.
   Eu admir la ruși cultura lor clasică și cea populară; și cîte ceva din cultura sovetică – se găsesc acolo exemple de cele mai înalte manifestări ale geniului omenesc.
   Cinematograful în Moldova de azi este practic inexistent, cu greu, se mai mișcă cîte ceva. Mie niciodată nu mi-a plăcut filmul moldovenesc, cu toate că am privit multe, din ”datorie patriotică”.

   ”Bag sama ca militati mai mult catre mentalitatea, cultura si uniunea cu Rusia decat cu Europa (ptr ca sunt 2 lucruri care nu se potrivesc)?”

   Așa ne-a fost soarta, să trăim 200 de ani cu rușii. Vrem, nu vrem, ne place, nu ne place, Republica Moldova se află încă în spațiul cultural rusesc. Încă, cu toate că pe teritoriul de la Nistru pînă la Prut are loc o bătălie ideologică înverșunată între două culturi și două concepții despre viață diferite, încompatibile: cea rusă și cea occidentală. De aceea și țara noastră este dezbinată în două. Trăim ca pe un vulcan, însă este foarte interesant.
   Civilizația rusă este foarte demonizată de către adversarul său ideologic occidental, pentru care rușii sînt întruchiparea răului, însă noi, moldovenii, contactînd cu ei, ne-am convins că nu este chiar așa, că adevărul e pe undeva la mijloc, mai au ei și cîte ceva bun.
   Eu cred că, în general, moldovenii, ca mentalitate, mai mult tind spre modul de gîndire al civilizației ruse.

   • La rumeani si filmele istorice sint politizate pin pi la urechi….te uiti,te uiti si cind lichesc o fraza te infla risu…

   • Da ce ai, de le spui de-amu rumeani?
    Am citit mai demult o carte despre ”istoria alternativă” a românilor, apoi acolo autorul spunea că etnonimul ”român” nu provine de la Roma, cum se crede, dar de la ”rumăn”, adică ”roș la față”. Nu mai țin minte ce-i cu ”roșii ceia pe obraji”, dar mi-a rîmas în memorie că, după teoria autorului, și rușii sînt români, că ”rus” provine de la ”roșu”, adică rușii sînt tot ”rumeni” (pe obrăjori).
    Îți închipui acum, cîtă bucurie pe capul românilor! 😆

   • 😆

    Cu totul este mai simplu la mine…ei au schimonosit numele de moldovan,iar eu de roman…

    moldovan-moldovean
    roman-romean

    …mi se pare destul de logic si cinstit…

    Personal imi tiue in urechi de la „ean”-ul ista…obsearva ca ei ai „ea”-nat totul…am i teorie cu „ea” rumeanesc si „ь” rusesc…chear obsearva dupa ei rumeani ca vesnic striga despre ceva se deseneaza ca-s in rind cu lumea,insa sint doar cuvinte,rusii vesnic isi creeaza probleme adica „ь” ingloada cuvintele…asata asa ca sa nu graesc mult…la noi la moldoveni limba este mai naturala cu sunete,combinatii de sunete vechi si cum se vede nu pre ne grabim sa ne schimbam dupa altii…adica supravetuesc doar combinatiile naturale,acele modificate de om lasate-n voea sortii mor…am incercat sa lamuresc viziunile mele legat de limba…rusii si romanii sint din acelas aluat,noi moldovenii parca sintem altfel,doar limba parca la prima vedere comuna ne face neamuri,dar…sint 2 specii de sarpi care samana foarte mult,insa unu-i veninos,iar altul nu ,asa si la noi cu rumeanii…

   • 😆 Am înțeles… Românii motivează că, chipurile, dacă spui ”moldovan”, la plural trebue să fie ”moldovani”.
    Dar sînt cuvinte care se termină cu -an, dar la plural formează -eni.
    De pildă:
    milițian – milițieni,
    matematician – matematicieni,
    fizician – fizicieni, ș.a.
    Așa-i și cu ”moldovan”.

   • „Cu care filme românești vreți să cuceriți cultural R. Moldova, nu cumva cu acela premiat pe la Cannes despre lesbienele din mănăstire?”

    Nu stiu de aveti impresia ca cineva vrea sa va cucereasca, ca RMoldova ar fi dorita de romani, aceast lucru e total fals. Nici cultural si nici economic nu RMoldova nu este interesanta pentru romani, pe majoritatea nici nu ii intereseaza subiectul RMoldova. RMoldova nu e atractiva deloc ptr romani, din nici un punct de vedere, doar din unul nostalgic, al apropierii dpdv etnic.

    In afara de „filmul cu lesbienele” care nici mie personal nu mi-a placut foarte mult, mai sunt altele extraordinare printre care „Pozitia Copilului” de exemplu, „Moartea domnului Lazarescu” sau „Eu cand vreau sa fluier, fluier”. Pe langa aceasta dpdv cultural Romania cucereste in fiecare an vestul, cu teatrele, filmele, premiile la olimpiade de informatica, limbi straine, fizica, matematica, inventii si asa mai departe. Deci daca cineva pretuieste cultura va vedea ca si in Romania exista la cel mai inalt nivel.

    „Civilizația rusă este foarte demonizată de către adversarul său ideologic occidental, pentru care rușii sînt întruchiparea răului” Acest lucru nu este adevarat , Rusia nu e demonizata, insa e de ajuns sa vezi comportamentul unor rusi in occident sau politica Rusiei fata de tarile mai mici si vecine ca sa tragi niste concluzii. Deasemenea nicaieri nu am vazut vreo propaganda negativa fata de cultura rusa care nu cred ca e incompatibila cu cea europeana, doar mentalitatea e diferita.

   • Nu va fi nici o unire între România și R. Moldova, asta-i clar, dar între timp diferiți activiști, parlamentari, ong-iști, forumiști, bloggeri și mai știu eu ce perde-vară români fac propagandă românistă, ațîță spiritele la noi în țară și provoacă gîlceavă între moldoveni și români, și între moldoveni și moldoveni.

    Eu de cîte ori văd vre-un film românesc contemporan, apoi de fiecare dată îmi trece pofta pe vre-o cîteva luni să mai văd și altele. Se vede că sînt înapoiat și nu înțeleg cultura asta europeană de cel mai înalt nivel.
    Dar să nu credeți că am ceva cu cinematograful român. Dăunăzi am încercat să privesc un film moldovenesc, care am văzut mai înainte că-i făceau publicitate la noi, ”Făt” se numește – n-am rezistat mai mult de 15 minute, așa incapacitate și falsitate demult n-am mai văzut…
    Însă cea mai mare scîrbă îmi provoacă filmele moderne rusești, știind ce filme se făceau cu 20-30 de ani în urmă, cînd vezi cum au decăzut, ți-i silă de ele.

    Cineaștii români or cuceri ei europenii cu peliculele lor de avangardă, însă nu cuceresc și românii, la ei cel mai mare succes au ”Inimă de țigan”, ”Suleiman”, îmi pare că mai era unul despre țigani…
    Oricum, voi încerca să privesc ”Poziția copilului” sau ”Moartea domnului Lăzărescu”, cine știe, poate îmi schimb părerea. Vă mulțumesc că mi le-ați sfătuit.

   • „Cineaștii români or cuceri ei europenii cu peliculele lor de avangardă, însă nu cuceresc și românii, la ei cel mai mare succes au ”Inimă de țigan”, ”Suleiman”, îmi pare că mai era unul despre țigani…”

    Pai avem detoate nu ? sa nu-i bagam pe toti romanii in aceasi oala … Asa e in societatile in curs de dezvoltare si necristalizate, si oameni carora le place „bunul gust” si altii carora le place tigania. Ce poti face? In Moldova nu e la fel sau in Rusia? … e la fel … cu trecerea timpului s-o mai schimba treaba … Si in occident e cam la fel da la alta scara …

    Eu nu am vazut nici un episod din filmele de mai sus, si sunt o groaza ca mine.

   • ”Eu nu am vazut nici un episod din filmele de mai sus, si sunt o groaza ca mine.”

    Vă cred și știu că sînt mulți români cărora le este scîrbă de atîta ”țigănire”, dar și mai mulți sînt din acei care nu au scăpat nici un epizod.

    ””Inimă de ţigan-Marele final” a făcut istorie Acasă, înregistrând cele mai mari audienţe din ultimii şase ani, pe toate cele trei targeturi importante de populaţie, de când există monitorizarea de tip People Meter. Acest episod a dezvăluit telespectatorilor ce deznodamânt a avut povestea de iubire dintre Irina (Andreea Pătraşcu) şi Codruţ (Denis Ştefan).

    • Între 20:00- 24:00, cele mai urmărite patru ore Acasă, din ultimii şase ani

    Astfel, conform datelor furnizate de Gfk România, duminică, 1 iunie, între orele 20:30- 23:12, în rândul populaţiei de toate vârstele din mediul urban (URBAN ALL), Acasă a fost lider de audienţă cu ultimul episod din “Inimă de ţigan” cu o cele mai mari cifre înregistrate în ultimii şase ani: o medie de rating de 15.5 puncte şi o cotă de piaţă de 33.1%.

    Minutul de aur a fost înregistrat la 22:18 şi a fost de 19.0 puncte de rating şi o cotă de piaţă de 38.4%, ceea ce înseamnă că la ultimul episod s-au uitat aproximativ 2.162.000 de persoane din mediul urban.”
    http://www.inimadetigan.ro/stire/Duminica_1_iunie_Inima_de_tigan_a_facut_istorie_Acasa

   • Da,

    daca ar fi
    Moldov-i-an atunci – moldov-i-eni
    ca si
    (milițian – milițieni,
    matematician – matematicieni,
    fizician – fizicieni, ș.a.)
    iar
    moldovan – moldovAni
    ca si
    bolovan – bolovani
    curcan – curcani

    Asta-i gramatica

   • Toate pretențiile în privința gramaticii adresează-le lui Alexandri:

    ”Pe-un picior de plai,
    Pe-o gură de rai,
    Iată vin în cale,
    Se cobor la vale
    Trei turme de miei,
    Cu trei ciobănei.
    Unu-i moldovan,
    Unu-i ungurean
    Și unu-i vrâncean.”

    Apropo de ”moldovAni”, cică, a mai fost și așa ceva:

    ” … țara această Muntenească numeind, cum îi zic mai mulți așa; că Rumânească numai lăcuitorii ei o chiamă, și doar unii den ardeleni ăiî rumâni, pentru că și aceia și ceștea numai când să întreabă, ce iaste? Ei răspund: rumâni; iar moldovénii să osebesc de să răspund: moldovani.” (Constantin Cantacuzino. ”Istoria Țării Rumânești” )

  • Foarte interesant! Sute de întrebări noi, cu foarte puține răspunsuri 😆
   Dacă mai găsești materiale de aestea, dă-mi și mie linkul, că eu nu prea am cînd să caut.
   Îți dau și eu un link asemănător, numaidecît o să-ți placă:

   • ”Pe-un picior de plai,
    Pe-o gură de rai,
    Iată vin în cale,
    Se cobor la vale
    Trei turme de miei,
    Cu trei ciobănei.
    Unu-i moldovan,
    Unu-i ungurean
    Și unu-i vrâncean.”

    Puteti sa ne spuneti si noua – din ce editie ati luat aceasta „perla alecsandriana” cu „moldovan” in balada Miorita?
    Chiar daca un secol si jumatate in urma limba romana contemporana abia prinse a se forma, adunand cele mai reusite notiuni din ambele principate – Alexandri n-a scris nici o data cuvantul „moldovan”, utilizand, evident „moldovean”.

    De fapt, oare chiar nu vedeti cum este schimonosit in varianta Dvs luata de la nu stiu cine?
    Insasi muzica rversului (rimei) cere cuvantul „moldovEAn” alaturi de „ungurEAn” si „vranceEAn”.
    Sau il credeti pe Alexandri un prost poet, care nu intelege ce inseamna rima intr-o poiezie?

    Sau, la urma urmei, chiar daca undeva intr-un sat infundat, patriarhal, sursa poetului a rostit -AN in loc de -EAN – fiti fara grija – Alexandri ar fi facut-o doar cu remarca respectiva, de felul: „E varianta (Mioritei) din satul cutare, de la ciobanul cutare…”

    Cu atat mai mult citatele pe care le expui d-ta, fara a da insa si sursa (cu editor si editie..,)
    Chiar daca citatul este adevarat, dar nu schimonosit – expresia s-a produs sute de ani in urma, cand limba romana moldoveneasca nu se asemana cu cea moderna de azi…

 4. Tare interesant…serios si-ti multumesc pentru link…m-am uitat mai multe emisiuni cu el,mai ales cind graesti di Einstein…drept ca eu nu-s fizician,dar daca la general de incercat se poate de discurcat… 😆 …

  • Interesante linkuri…
   Oare cînd se vor face și la noi asemenea cercetări?
   Din cîte știu, rușii nu se prea rușinează că au în ei și sînge finlandez și tătar. De ce să te rușinezi de ceea ce ești?

   • Da de ce sa se rusineze?…oare schimba asta ceva din punct de vedere material?….rusia cum o fost mare asa si este,daca si datoreaza cuiva ceva vor intorc,vor nu….in schimb este interesant cine a construit Moscova 😆 …rusii mult au luptat cu polonejii si am impresiea ca pe atunci a avut schimbul din slavi cu rusi(asa numiti) si respectiv nu de la ei am preluat noi ortodoxiea,adica nu ei au imprastieato noua,adica ceva schimba 😆 …rumeanii au facut asemenea analize daca stii si s-a demonstrat ca nu sint atit de rimleni cum se dau ei+se inrudesc mult cu grecii si bulgarii 😆 ….eu ma gindesc ca noi trebue sa fim atit de puri genetic cu singe din strabuni ca o sa moara de invidie si rusii,si rumeanii 😆 …

   • Țin minte că am citit la Karamzin în ”Istoria …” sa, că rușii își ziceau ruși deja pe la începutul sec. X. De exemplu, tratatul de pace între cneazul Oleg și împăratul bizantin Leon, semnat în anul 911 începe așa: ”Мы отъ рода Рускаго: Карлъ, Ингелдъ, Фарлофъ, Вельмудръ, Рулавъ, Груды, Руалдъ, Карнъ, Флелавъ, Рюаръ, Актеву, Труанъ, Лидулфость, Стемидъ, иже послани отъ Олга, великого князя Рускаго, и оть всѣхъ иже суть подъ руку его свѣтлыхъ бояръ, к вамъ отъ Олгови, Александру и Костянтину, великимъ о Бозѣ самодержьцемъ, царемъ Греческымъ, на утвержение и на извѣщение оть многь лѣтъ межди хрестьяны и Русью бывшю любовь по хотению нашихъ князь и по велѣнию и оть всѣхъ иже суть подъ рукою его сущихъ Руси.”

   • „Karamzin în ”Istoria …” sa, că rușii își ziceau ruși deja pe la începutul sec. X.Э”

    (1766-1826)…adica el din sec XVIII – XIX stie…pe ce oare se bazeaza n-a scris?….

    La noi rumeanii de la inceput spuneu ca Moldova nu era populata pina la Dragos(adica se motiva idea romanizarii),dupa asta deamu era populata si a fost romanizata prin „coresponenta”….cita prostie,carpii lupta si alunga romanii ca mai tirziu sa se romanizeze….doar un rumean la cap poate argumenta in asa mod…

    Ma abat oleaca…tii minte chestea cu transilvaniea,undeva se scrie ca o parte se numesc rumeani,iar alta parte nu se identifica astfel….apu dupa mine transilvaniea n-a existat nici o data …o parte apartine Moldovei,alta valahilor….chear si Petru Rares a cucerit transilvaniea alipindo Moldovei,nu valahiea…pe urma rumeanii au apelat la turci si Rares a fost infrint…

    Adica ce spun sa ma reintorc, trebue de vazut pe ce se bazeaza afirmatiea una s’ai alta…Karamzin era rus si pute fashi si el deduceri,adica indirecte in folosul rusesc…am o presimtire ca e mai incurcata chestea cu rusii…sa luam ca ex fiica lui Stefan III Olena Volosanca(obsearva,nu-i valaha,s-au cum s-ar zvircoli rimlenii rumeani)….adica se are in vedere ca ea a fost data spre casatorie cu telul deja cunoscut pentru a avea o alianta….dar daca era alt motiv?…asta-i…se gindeste redus traditional…

    Adica noi sintem in XXI si trebue sa vedem dovezili…eu indeobste prefer originalul 😆 …

   • ”pe ce oare se bazeaza n-a scris?…”

    Se bazează pe cronica lui Nestor ”Повесть временных лет”. Din cîte știu, cercetătorii susțin că acel tratat este autentic.

    Iar despre Karamzin, țin minte, că la el, în afară de cuvintele de laudă pentru Ștefan cel Mare, legat de pămînturile nostre, pentru prima dată am citit despre Ivan Berladnik, adică Ivan ”din Berlad” (Bîrlad). Încă nu-i clar 100% care-i treaba cu acest Ivan și cu berladnicii, dacă ai vre-o cîteva ore libere, citește aici despre cercetări făcute de savanți din Moldova despre prezența slavă pe teritoriile noastre.

  • Am citit acolo la comentarii că unii preferă să fie mai degrabă sclavi la USA și UE, decît la Rusia. 😆 😆 😆
   Ce importă că și-au pus țara întreagă zălog la FMI, că toate resursele naturale din subsol aparțin străinilor, că vor să le spargă munții, pentru a scoate bogății de acolo, provocînd dezastre ecologice, că au fost ”kidăniți” cu proectul Nabucco, degrabă europenii le vor cumpăra și pămînturile agricole, ș. a. m. d., ș. a. m. d., important este ”să fie apărați de rus”.
   Mai pe scurt, se repetă din nou aceeași poveste, care era și în ”România Mare” – toate bogățiile sînt supte de străini, iar țara sărăcește.
   În schimb, fudulia-i ”через край”, atunci erau ”mari” (știm cu ce viteză s-a prăbușit ”mărimea”), iar acum, de, sînt ”membri UE și NATO”.

 5. Am descarcat ”Повесть временных лет” in original,drept ca ete greu de citit di la grafie si limba…daca te intersaza pe rutracker.org,acolo sint multe lucruri interesante de diferit gen…

  • ….priveste-l atent pi-aista…cu „це” украинеск+ундева пи ла мижлок аре чева интересант ши деспре Молдова дакэ мие ну ми с-о пэрут…

   • Numaidecît. Zilele estea nu pre am avut cînd, da am să mă uit conștiincios la toate să văd ce-au mai desoperit.
    Îți mulțumesc!

 6. y.obidin
  20 SEPTEMBRIE 2016 LA 12:40

  Trisati, stimabile!

  Discutam cu Dvs despre versurile din balada „Miorita”, pe care Dvs le-ati conchis cu
  „Toate pretențiile în privința gramaticii adresează-le lui Alexandri”

  Eu v-am propus doar
  – sa ne spuneti si noua – din ce editie ati luat aceasta „perla alecsandriana” cu „moldovan” in balada Miorita?

  Dumneavoastra insa ma trimiteti la nume „de familie”, si inca ma mai intrebati „Unde-i romanu?”,
  care insa nu are nimic comun cu subiectul „Mioritei” si „moldovean” din balada respectiva.

  V-ati impiedicat sa raspundeti chiar la prima intrebare mai concreta – semn al „consistentei” mesajului Dvs.

  Apropo, eu va raspund unde-i „Romanu”, caci raspunsul e la suprafata de tot (se vede ca e mai greu pentru Dvs)

  Dar
  raspundeti-mi Dvs mai intai la intrebarea mea de mai sus,
  cea cu editia baladei „Miorita de Alexandri”,
  care ar fi folosit cica „moldovan” in loc de „moldovean”, chiar in vers cu „ungurean” si „vrancean”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s