DEPORTĂRILE STALINISTE DIN RSS MOLDOVENEASCĂ ÎN 1940-1941

1_37390300
Pe 14 mai 1941 CC al PC(b)US și SCP al URSS au adoptat hotărîrea privind deportarea din regiunile occidentale ale țării a ”elementelor străine”. Documentul NKVD elaborat pentru realizarea acestei hotărîri ”Directivă despre deportarea elementului social-străin din republicile Baltice, Ucraina de Vest, Belorusia de Vest și Moldova” presupunea nu numai deportarea celor care au fost vreodată implicați în activități împotriva bolșevicilor, cum ar fi ”membrii activi ale organizațiilor contrarevoluționare”, dar și a foștilor polițiști și ofițeri, în privința cărora se dispunea de materiale compromițătoare, a marilor proprietari, elementelor criminale și a membrilor familiilor lor. Pe 14 iunie 1941, cu o săptămînă înaintea începerii războiului, L. P. Beria, comisar al poporului pentru afacerile interne al URSS, a dat dispoziții pentru înfăptuirea acestei acțiuni. (Revista de istorie a Moldovei, 1991. nr. 1, pag. 46). Deportările au continuat chiar și după începutul războiului.

Discuția despre amploarea deportărilor din 1940-1941 merită examinată.
În cartea ”Basarabia dezrobită”, editată în iunie 1942 de către administrația românească, este indicat că, în un an, puterea sovetică a înlăturat, prin diferite metode, circa 100.000 de persoane; 97% din ei fiind, chipurile, ”români”. În acelaș timp, susțineau autorii anonimi, numai în Chișinău s-au stabilit 200.000 de evrei, veniți din URSS.
(Basarabia dezrobită. Drepturi istorice, nelegiuiri bolșevice, înfăptuiri românești. Institutul de arte grafice «Marvani» S.A.R. P. 93, 99). Lipsa de referiri la documente și tendențiozitatea vădită a autorilor ei nu a împedicat istoriografia română să îmbrățișeze teza cum că represiilor în Basarabia ar fi fost supuși doar ”românii”. În ceea ce privește cifrele, autorul emigrant Petru Nicolae, fără a recurge la careva calcule, a triplat această cifră, purtînd-o la 300.000 de persoane. Aceeaș cifră a menționat-o în 1962 și istoricul german Alexander Schuga. (La Nation Roumaine. 1962. April-juni. P. 4.) De atunci această ediție propagandistă a administrației de ocupație figurează ca sursă primară în o mulțime de publicații de gen falsificator.

G. Ciorănescu, tinzînd să respecte faptele, a recurs la analiza statisticii populației. Pornind de la faptul că în Basarabia în 1939 locuiau 1.758.000 de ”români”, iar sporul natural al lor era de 1,5% pe an, istoricul a dedus că în 1941 numărul ”românilor” trebuia să fie de 1.820.000 de persoane. În realitate după ocuparea Basarabiei de către trupele germano-române la începutul războiului contra URSS au fost înregistrați 1.793.500 de ”români”. Diferența dintre numărul ipotetic și cel real – 25.000 de persoane, presupunea G. Corănescu, ”evident și reprezintă numărul românilor deportați în perioada indicată”. (Ciorănescu G. Bessarabia. Disputed land between East and West. Munich: Ion Dumitru Verlag, 1985. pag. 207). Cifra lui P. Nicolae a fost astfel micșorată de 12 ori. Dar și calculele lui Ciorănescu ignorau rezultatele migrației din 1940, mobilizarea în Armata Roșie în iunie-iulie 1941, evacuarea populației în regiunile de Est ale URSS, dar și condițiile politice, în care administrația română elucida apertenența etnică a locuitorilor Basarabiei în iulie-august 1941, și de aceea sînt neîntemeiate.

După începutul războiului numărul deportaților a încercat să-l determine administrația română a Basarabiei. După datele guvernămîntului, adunate către sfîrșitul anului 1941, în anul antebelic, de acolo au fost deportați 5780 de persoane. (AS a RM F. 706. inv. 1. dos. 11. f. 313). În mai 1942 guvernatorul, operînd cu date mai complete, a raportat la București că bolșevicii au deportat din Basarabia 14.911 persoane, dintre care: bărbați – 10.742, femei – 3.424, copii – 745.(AS A RM F. 706. inv. 1. dos. 555. f. 151.).
Aceste date sînt apropiate de datele din arhivele sovietice. Conform buletinului CPAI (NKVD) al RSSM, pe 13 iunie 1941 din raioanele basarabene ale Moldovei au fost deportate 13.875 de persoane.(Аргументы и факты (Москва). 1989. № 39.)

Folosind faptul deportării în scopuri propagandiste, în documentele de serviciu administrația românească îl considera ca fiind firesc. ”Acesta a fost, – a comentat în 1942 șeful poliției române din Chișinău, – o măsură pregătitoare în previziunea războiului, care era inevitabil, și consta în înlăturarea elementelor, care s-ar fi arătat ostile și împovărătoare în timpul desfășurării acțiunilor militare și care erau considerate ”coloana a cincea” a armatei române.(AS A RM fond 679. inv. 1. dos. 6677. f. 316). ”Înțelegerea” acțiunilor conducerii staliniste de către inamicii acesteia se explică prin faptul că din Basarabia au fost înlăturate și persoane indezirabile pentru administrația românească. În primul rînd acestea au fost circa 4.000 de ruși – soldați și ofițeri ale armatelor albe.(AS A RM fond. 706. inv. 1. dos. 8. f. 1,8). Au fost deportați nu numai participanții la lupta armată contra Sovietelor, dar și în genere ”anticomuniștii ruși”.(”Raza” (București), 1941, 2—16 noiembrie). Au fost deportați, iar mai apoi condamnați la închisoare, membrii ”Uniunii tineretului rus”, care activa în anii ’30 și care era sub supravegherea siguranței ca o organizație antiromâneacsă: serviciile de securitate sovetică i-au considerat membri a unei organizații ”albgardiste”.(AS a RM fond 3085. inv. 2. dos. 7226. file. 23—25). Au fost deportați și mulți regionaliști basarabeni, din care 17 foști membri ai ”Sfatului Țării”, care nu au dorit să emigreze în 1940 în România.

O daună intereselor naționale ale URSS a provocat, fără îndoială, deportarea activiștilor mișcărilor muncitorești și țărănești și a organizațiilor național-culturale. Mulți din foștii militanți ai partidului național-țărănist, menționa serviciul de contraspionaj românesc, au rămas în Basarabia, încrezîndu-se în buna atitudine a comuniștilor, deoarece ei încă în anii 20-30 susțineau ideia de prietenie cu URSS. ”Dar, – este menționat în buletinul analitic al poliției politice din iulie 1942, – bolșevicii i-au considerat drept agenți-provocatori în rîndurile muncitorilor și i-au deportat pe toți cei ce dețineau posturi…”.
(AS a RM fond 706. inv. 1. dos. 10. f. 112). ”Intelectualii români și minoritari, – se indica în raportul serviciului secret, – se declarau deschis adepți vechi ai comunismului. Însă comuniștii nu i-au crezut și au început să-i deporteze”.(AS a RM fond 706. inv. 1. dos. 555. f. 151).
La fel au fost deportați, conform datelor românești, și 953 de evrei-proprietari, sute de pensionari – foști funcționari ai poliției românești și a administrației civile, militari în rezervă, alte persoane, care, evident, nu puteau forma ”coloana a cincea” al eventualului inamic. Pentru majoritatea lor, exilul s-a prelungit pentru 12 ani. La începutul anului 1953 la ”spețposelenie” (surghiun – n. n.) se mai aflau încă 9.727 de persoane, deportate din Moldova înainte de război.(Земсков В. И. Заключенные, спецпоссленцы, ссыльнопоселенцы, ссыльные и высланные (Статистико-географический аспект) // История СССР. 1991. № 5. С. 155).

Reclame

5 gânduri despre „DEPORTĂRILE STALINISTE DIN RSS MOLDOVENEASCĂ ÎN 1940-1941

 1. UN ISTORIC RUS VORBESTE DESPRE ANEXAREA BASARABIEI DE CATRE URSS,SI DESPRE FOAMETEA SI CANIBALISMUL CARE AU URMAT

  „Uniunea Sovietică a recunoscut anterior că Basarabia aparținea României și că întotdeauna a dorit să o ocupe. Totuși, termenul de ocupație nu este adecvat.
  Este mai degrabă o anexare a unei părți din teritoriul României de atunci, în baza memorandumului secret al Pactului Molotov–Ribbentrop. Este un act tragic din istoria secolului XX, iar rana este foarte adâncă.” Declarația aparține analistului rus Leonid Mlecin, lansată în cadrul unei emisiuni de la „Echo Moskvî”.
  „E grea istoria penru acest teritoriu (Basarabia – n. red.). După anexare, când a început colectivizarea forțată, ostașii sovietici nu mai găseau nici măcar mâncare când treceau pe acolo. A urmat o foamete strașnică. Se mâncau unii pe alții. Mi s-a explicat o istorie când soția își mânca soțul împreună cu fiica și ruga soldații sovietici să nu le ia cadavrul ca să este al lor”, mai susține analistul rus.

  „Atunci, conducerea Moldovei era fricoasă și se temea să se adreseze după ajutor. Stalin nici măcar nu a dorit să primească delegația din Moldova când a venit să ceară ajutor.

  Sunt acțunile lui Stalin care ne-a certat cu jumătate de Europa și inclusiv pe noi unii cu alții”, a mai adăugat Leonid Mlecin.

  Urmareste aici interviul in limba rusa :

  http://echo.msk.ru/programs/personalno/691061-echo/

  • Știu cine e Mlecin, acest ”istoric” este plătit din Occident, să facă opoziție în Rusia. A fost făcut praf de fiecare dată de oponenții săi în multe programe radio și TV. Nu-l ia nimeni în serios, așa că părerea lui este una personală și nu interesează pe nimeni…
   Iată, greșește din start, cînd spune:
   ”“Uniunea Sovietică a recunoscut anterior că Basarabia aparținea României și că întotdeauna a dorit să o ocupe.”

   Nu a fost asta niciodată.
   Iar despre foamete, foamete a fost peste tot, în Ucraina, în Rusia, pînă peste Volga, în Cazahstan, etc, la toți le era greu.

  • ”Si Victor Suvorov tot platit de Occident este?”

   Exact, și este primul pe listă. Și plătit foarte bine, deoarece a aruncat atîtea zoi în patria sa, cum puțini au făcut-o.
   Cît privește Basarabia. Suvorov împreună cu România pot să spună de un milion de ori că Moldova de est aparține României, dar realitatea este că populația băștinașă (marea majoritate a ei) niciodată nu a socotit și nici acum nu socoate la fel ca ei. Care au fost cauzele? Au fost multe, dar, dacă cineva are cîtuși de puțin onestitate, recunoaște că așa a fost și așa este. Iar în așa caz toate pretențiile României, la un loc cu părerile lui Mlecin și Suvorov, valorează ZERO. Ei au ce au cu Rusia, vor să o vadă cît mai slăbită, iar părerile moldovenilor nu-i interesează.

   Eu am citit toate cărțile lui Suvorov, dar în nici una din ele nu se lămurește, de ce în 1940 Stalin s-a oprit la Prut? Dacă vroia atît de tare să-l atace pe Hitler, de ce nu a ocupat cîmpurile petrolifere de la Ploiești, lipsindu-l pe acela de sînge pentru organizmul militar german, credeți că Stalin era într-atît de prost, ca să nu-și dee seama că fără petrolul românesc Germania era condamnată? De ce să lase benzina românescă lui Hitler, complicîndu-și sarcina?. Suvorov nu răspunde la astfel de întrebări simple și evidente.

   Eu cred că ocuparea Basarabiei în 1940 era pentru URSS(care nu era nimic altceva decît Imperiul Țarist Rus sub altă formă și cu alt țar) o chestiune de prestigiu, restabilirea hotarelor vechi ale imperiului. URSS nu putea permite să se vadă în fața lumii că o țară mică ca România cîștigă în fața gigantului. Iar băștinașii, mai repet încă o dată, nu vroiau nici ei să stee în componența României.

 2. Suvorov a scris ca multe carti si ma indoiesc ca le-ati citit pe toate. Marog, eu cred ca a dat destule raspunsuri si a deschis cutia pandorei, iata ca acum are si occidentul acces la unele informatii chiar din interiorul Rusiei. Mie mi se pare f interesant si inclin sa il cred. Oricum e deja stiut ca Stalin a fost mult mai diabolic (se pare ca si mai inteligent) decat Hitler, omorand mult mai multi oameni si schimband in rau soarta multor tari, printre care si a Romaniei din pacate.

  Cat priveste la ceea ce doresc bastinasii, saracii au fost 300 de ani sub turci, 200 sub rusi, tinuti in analfabetism atata timp, cosnsiderati cetateni de mana a doua de catre rusi, ca in final MAJORITATEA sa fie agramati cand vorbim de limba romana. Majoritatea basarabenilor nu stiu carte, nu stiu istorie, nu au cultura, nu se implica in proiecte ce tin de cultura, de istorie, de comunitate. Eu stiu asta ca am trait multi ani in Chisinau si am fost mult si prin tara.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s