VLADISLAV GROSUL: ”PROBLEMA TRANSNISTREANĂ ASTĂZI POATE FI SOLUȚIONATĂ DOAR PRINTR-O CONFEDERAȚIE”

vladislav_grosul_newsmoldova_ru(1)

 

Despre necesitatea dezvoltării ştiinţei moldoveneşti, în general, şi a istoriei, în special, despre vulnerabilitatea statalităţii moldoveneşti, precum şi despre singura cale de unificare a celor două maluri ale Nistrului, într-un interviu pentru NOI.md a relatat doctorul habilitat în istorie, profesorul, academicianul Academiei Slave Internaţionale, colaboratorul ştiinţific principal al Institutului Istoriei Ruse a AŞR, Vladislav Grosul.

Tatăl lui Vladislav Grosul – Iachim Grosul este numit „Lomonosov din Moldova”, el a stat la baza creării Academiei de Ştiinţe a RSSM în 1961, pe care a şi condus-o pînă în 1976. Vladislav Iachimovici de asemenea a activat la Chişinău pînă în anul 1971. De aceea, el ştie nu doar din auzite despre crearea şi dezvoltarea ştiinţei moldoveneşti.

Însă actuala ştiinţă istorică, ce lucrează deschis împotriva statalităţii Moldovei, îl indignează pe Vladislav Iachimovici. El consideră că foarte multe probleme ale acestei ţări ar putea fi soluţionate printr-o gestionare eficientă de către politicienii interesaţi în dezvoltarea acestui stat.

Vladislav Iachimovici, sînteţi unul dintre moldovenii , care trăiesc de mulţi ani la Moscova. Putem să spunem că lucrurile apropiate se văd de la distanţă? Cum vi se pare situaţia din Moldova astăzi?

– Dintr-o parte, desigur, se vede mai bine, cu atît mai mult cu cît am multe rude şi cunoscuţi ce trăiesc în Moldova. Şi desigur, ca şi orice moldovean, îmi fac griji pentru soarta patriei mele.

Astăzi, republica se află într-o situaţie dificilă: şi din punct de vedere economic, şi social, dar mai ales – politic, deoarece se decide soarta acestui stat – va exista sau nu în continuare.

Asemenea situaţii au mai fost în istorie nu o dată, dar statalitatea moldovenească are tradiţii multiseculare – de la mijlocul secolului XIV, oricît nu au încercat să o distrugă, ea era creată din nou.

Nu există niciun popor în Europa (iar eu sînt specialist în istoria europeană), care ar dori să-şi anuleze statalitatea. Am fost recent în Muntenegru. E un stat mic, cu o populaţie de cîteva ori mai mică decît în Moldova. În special, acolo locuiesc sîrbii, care au plecat în munţi pe timpul jugului Otoman şi vorbesc limba sîrbă.

Totodată, ei şi-au scris propria constituţie, iar limba au numit-o muntenegreană. La întrebarea de ce muntenegrenii şi-au numit limba muntenegreană, ei au răspuns: „Noi vrem să vedem viitorul Muntenegrului, de aceea trebuie să cultivăm conştiinţa naţională a conaţionalilor noştri”.

În ceea ce priveşte Moldova, aceasta prezintă o excepţie, cînd cetăţenii ţării activează deschis pentru distrugerea statalităţii republicii sale. Nu există un alt exemplu de acest fel în Europa. Dimpotrivă. Catalonii vor să desfăşoare un referendum şi să creeze statul Catalonia la nord-estul Spaniei. Scoţienii luptă pentru statalitatea lor, există o mişcare a corsicanilor pentru separarea de Franţa şi crearea unui stat.

În Moldova totul e invers. Deşi eu nu aş generaliza, desigur: sondajele sociologice desfăşurate în republică în ultimii ani au relevat o cotă de 10-15% a susţinătorilor unirii cu România. Iar majoritatea populaţiei se pronunţă împotriva unirii. Problema este că minoritatea agresivă a venit la putere şi îşi promovează propria politică.

În opinia unor istorici moldoveni, statalitatea RM în actualele frontiere este artificială. Însă dacă urmăm logica exemplului invocat de Dvs. cu Muntenegrul, atunci cerinţele Transnistriei, de exemplu, sînt la fel de echitabile şi Moldova în general, nu ar trebui să existe.

– Statalitate artificială – ce înseamnă aceasta? În actualele frontiere, Republica Moldova există din 1940, adică de peste 70 de ani. Organismul nu poate exista artificial 70 de ani. Desigur, sînt probleme, iar problemele de frontieră sînt controversate, deseori, cu toate acestea republica moldovenească s-a format şi s-a dezvoltat destul de reuşit în componenţa URSS. Moldova avea facilităţi şi trăia chiar mai bine decît Rusia. Oamenii nu fugeau de aici, ci dimpotrivă veneau încoace, iar în Moldova era cea mai mare densitate a populaţiei din fosta URSS.

Au mai fost la noi şi „mari economişti”, care afirmau că Moldova hrăneşte Rusia. Dar haideţi să comparăm: către finele anilor 80 ai secolului trecut, salariu mediu în Moldova era la fel ca şi în Rusia, şi constituia aproape 200 de ruble. Iar astăzi, salariul mediu în Rusia este de peste trei ori mai mare decît în Modova. Cum să înţelegem acest lucru: anterior Moldova hrănea Rusia, iar acum nu se poate hrăni pe ea însăşi? Sute de mii de moldoveni pleacă la Moscova, lucrează acolo şoferi de autobuze, constructori. De aceea, afirmaţia că Moldova hrănea Rusia nu este corectă şi nu corespunde realităţii.

De ce au apărut problemele cu Transnistria şi Găgăuzia? Acest lucru nu este întîmplător – totul s-a început cu acele legi lingvistice, cînd Tiraspolului, de exemplu, unde erau doar 17% de moldoveni, îi era impusă limba română. Desigur, acest fapt a stîrnit nemulţumirea oamenilor. Dacă atunci ar fi fost ascultată opinia locuitorilor din Transnistria, atunci tragedira putea fi evitată.

În toate ţările civilizate se ţine cont de părerea cetăţenilor. De exemplu, în Finlanda locuiesc 7-8% de suedezi, iar în ţară sînt două limbi de stat: suedeza şi finlandeza. Este o abordare civilizată. În Moldova însă se acţionează după principiul: eu fac cum vreau şi nu ţin cont de nimeni.

Încă în anul 1988 se vorbea că trecerea la grafia latină este degetul de care Moldova va fi trasă în România. Asta deoarece limba formează conştiinţa naţională. Apropo, alfabetul latin nu are niciun avantaj faţă de cel chirilic în cazul dat. Dimpotrivă, alfabetul chirilic, din punct de vedere fonetic, deserveşte mai bine limba moldovenească decît cel latin. Iar pentru popor cel mai important lucru este pronunţarea. Grafia latină este mai potrivită pentru limba moldovenească din punct de vedere morfologic. Însă morfologia este importantă pentru specialişti.

Eu cred că pentru a evita divizarea, la începutul anilor 90 puteau fi legiferate două limbi şi două alfabete, şi problema ar fi fost aplanată. Astăzi, problema transnistreană nu poate fi soluţionată doar prin legislaţia lingvistică, deoarece s-au adunat mai multe contradicţii. De aceea, în primul rînd, astăzi trebuie să fie declarat clar: Moldova nu pleacă nicăieri, mai ales în România. Este cea mai importantă problemă, care în anul 1988 nu era pusă atît de direct – atunci oamenilor li se spunea că este vorba doar de chestiuni istorico-ştiinţifice şi lingvistice.

În al doilea rînd, problema transnistreană astăzi poate fi soluţionată doar prin confederaţie. Moldova trebuie să se unească cu Transnistria – este o uniune a două state în aceleaşi frontiere. Peste un timp oarecare, cînd spiritele se vor mai potoli, cele două state se pot apropia şi mai mult, vor putea stabili contacte în economie şi alte domenii. Însă trbeuie să existe un interes, trebuie să vină oameni cu o gîndire mai largă, de stat, care vor putea soluţiona aceste divergenţe.

Acelaşi lucru se referă şi la găgăuzi. Ei înţeleg perfect că nu vor pleca pe Lună, ei trebuie să ajungă la o înţelegere aici. Însă cum pot ei să se înţeleagă dacă, astăzi, în Moldova este promovată o politică, pe care o vedem în decizia Curţii Constituţionale (fără precedent în istoria mondială) privind limba de stat, cînd în loc să apere Constituţia, CC a încălcat cel puţin şase articole ale Legii Supreme.

În acest caz, putem vorbi despre faptul că statalitatea Republicii Moldova se află în pericol. Judecătorii CC sînt jurişti profesionişti şi înţeleg foarte bine ce fac. De aceea, eu consider că ei trebuie, pur şi simplu, demişi şi traşi la răspundere.

Astăzi, în Moldova este foarte greu să delimitezi ştiinţa de fals şi manipulare a opiniei publice. Putem spune că istoria ca ştiinţă în republică, de asemenea, pledează împotriva statalităţii RM?

– Astăzi, istoria moldovenească, din păcate, este cu mult mai politizată, decît în perioada sovietică. De aceea, acum savanţii istorici sînt pur şi simplu plătiţi de peste hotare şi li se spune ce să facă. Şi ei fac. Eu cunosc situaţia, deoarece merg foarte des în România,în claitate de membru al Comisiei istoricilor din Rusia şi România.

Eu ştiu de politică este promovată acolo, ce rol joacă în această politică umaniştii moldoveni. Ei deseori, îndeplinesc o muncă murdară, neagră. Ei aduc cartuşele şi sînt trimişi pe cîmpul minat. Din păcate, în Moldova nu putem vorbi despre istorie ca ştiinţă adevărată. Desigur, sînt istorici, care nu sînt influenţaţi de acest curent şi încearcă să lucreze pentru statalitatea moldovenescă. Însă ei nu sînt susţinuţi de sus, sus nu au nevoie de asemenea istorici.

Înţeleg în ce condiţii grele sînt nevoiţi să activeze savanţii moldoveni, printre care au fost şi vor fi întotdeauna cercetători talentaţi. Ei încearcă să lucreze aici, însă salariul lor e foarte mic, ei primesc de cîteva ori mai puţin decît la Moscova.

Desigur, în aceste condiţii materiale dificile, ei sînt nevoiţi să caute granturi de peste hotare. Iar în ceea ce priveşte istoricii, atunci ei, de asemenea, găsesc bani peste hotare, de aceea, sînt nevoiţi să scrie aşa cum vrea nenea de peste hotare. Nu vreau să spun că toţi istoricii sînt duşmani de moarte ai RM, însă situaţia este de aşa natură, încît despre o adevărată ştiinţă istorică în Moldova putem vorbi cu mari rezerve.

În unul dintre recentele discursuri, dvs. aţi menţionat că locul Moldovei este în uniunea cu Estul, dar nu cu Vestul. De ce?

– Eu nu sînt împotriva Occidentului, eu în general, sînt specializat pe Occident, pe ţările balcanice. Eu cred că, din punt de vedere economic, Moldova are legături puternice, în primul rînd, cu Rusia. Aceasta este o piaţă bună de desfacere, pe care Moldova o pierde şi acest fapt constituie o lovitură puternică atît asupra economiei, cît şi asupra bunăstării populaţiei. Anterior, în fiecare magazin din Moscova vedeam vinuri, conserve moldoveneşti. Acum, practic, nu le văd. Eu cred că vinul moldovenesc nu îşi va găsi locul în Occident, nu va reuşi. Şi conservele la fel.

La baza bunăstării ţării stă economia, iar ea a fost distrusă. Cîte eforturi au fost făcute pentru crearea zonei industriale a Chişinăului! Am trăit aici din 1944, sub ochii mei, Chişinăul era restabilit, se dezvolta, se transforma într-un oraş european modern cu o industrie foarte bine dezvoltată. Unde e acea industrie? Acolo lucrau cel puţin 100 de mii de angajaţi, iar acum aceşti oameni sînt nevoiţi să-şi caute de lucru în lumea întreagă.

Tatăl Dvs. a pus bazele ştiinţei moldoveneşti. Astăzi ea se află în situaţie dificilă. Ce direcţie,în opinia Dvs. ar fi mai potrivită pentru o aşa ţară mică, care nu are suficiente finanţe, pentru a susţine proiecte ştiinţifice majore? Poate, în general, să renunţăm la ştiinţă?

– Tatăl meu a fost preşedinte al Academiei de Ştiinţe din Moldova. Ţin minte foarte bine că la mijlocul anilor 70, din fiecare rublă investită ieşeau trei ruble. Atunci, anual erau efectuate calcule – ce aport aduce ştiinţa în economie. De exemplu, ştiinţa moldovenească vitivinicolă a salvat viile moldoveneşti de dăunători, ele nu se mai îmbolnăvesc. Acesta este un aport major în economie, deoarece Moldova ocupa locul întîi după producţia de materie primă vinicolă.

Academicianul Vitalie Postolati a elaborat un sistem, ce permitea economisirea energiei electrice cu 8%. Numai această invenţie răscumpăra întreaga ştiinţă moldovenească. Dar cum Modova a ieşit în cosmos? Anume în Moldova a fost elaborată hrana pentru cosmonauţi, a fost construită fabrica de produse alimentare pentru cosmonauţi. Au fost şi realizări importante în domeniul chimiei, biologiei, pe timpul sovietic au fost create circa patruzeci de soiuri noi de plante.

În realitate, astăzi, în Moldova ştiinţa trebuie dezvoltată mai mult ca în orice altă ţară. Deoarece ţara noastră nu dispune de resurse minerale, ea are nevoie de aplicarea multor inovaţii. Cum să utilizăm deşeurile din agricultură, de exemplu, sîmburii de la fructe? Rezultatele cercetărilor de acest fel ar putea fi aplicate în medicină, în cosmetică, în industria prelucrătoare. Însă cu aceasta trebuie de ocupat.

Cum ar trebui să fie sistemul de activitate ştiinţifică în Moldova pentru ca aceasta să fie rentabilă?

– Ştiinţa trebuie organizată, trebuie găsite căi optime de depistare a inovaţiilor. Însă eu nu văd un interes din partea business-ului moldovenesc în implementarea noilor tehnologii. În SUA, de exemplu, în ştiinţă investeşte mai mult business-ul decît statul şi acolo ştiinţa are un nivel înalt de rentabilitate. Însă business-ul moldovenesc vrea doar să obţină rezultate imediate. La etapa iniţială, acest lucru este condiţionat de acumularea capitalului primar, de boala creşterii antreprenoriatului. Însă acest lucru trebuie analizat. Pînă cînd business-ul nu este interesat de realizările ştiinţifice, de acest lucru trebuie să se ocupe statul, care trebuie să primească şi dividendele. Dacă savanţii moldoveni pleacă peste hotare şi obţin acolo succes, înseamnă că ei nu sînt atît de proşti şi slabi şi pot lucra în folosul Moldovei.

64 de gânduri despre „VLADISLAV GROSUL: ”PROBLEMA TRANSNISTREANĂ ASTĂZI POATE FI SOLUȚIONATĂ DOAR PRINTR-O CONFEDERAȚIE”

  1. „Moldova nu pleacă nicăieri, mai ales în România”. Da, asta vă doare tovarişci akademician!
    Rusia trebuie să repare ce a stricat în urmă cu 202 ani: să înapoieze ce a furat de la Moldova şi să lipească la loc ce a tăiat. Eu sunt moldovean şi-mi vreau Moldova întreagă, inclusiv sudul şi nordul care le-a dat Ucrainei Uniunea Sovietică. Locul ei este alături de neamul ei şi nicăieri altundeva. Aşa cum ruşii au patria lor întreagă, tot la fel vreau patria mea întreagă, alături de întreg neamul valah.
    Ce tot o bălmăjiţi cu Muntenegru? Muntenegru este un teritoriu muntos ocupat de o populaţie sîrbă, după întemeierea Principatului sîrbesc, care nu a aparţinut niciodată acestui rincipat. E problema lor cum îşi rezolvă starea în care se află.
    Eu sunt moldovean şi condamn atît atitudinea habsburgilor la 1775 care a răpit partea de nord a Moldovei, cît şi pe cea a imperiului ţarist de la 1812 care mi-a furat partea de răsărit a Moldovei pînă la rîul Nistru şi pe care a rusificat-o în mare parte.
    Moldova nu are nevoie de Transnistria. Ea îşi vrea drepturile ei istorice, Moldova în graniţele de la Ştefan cel Mare, inclusiv şi părţile anexate ulterior de turci.
    Atîta tot. N-am nevoie de Rusa, n-am nevoie de Ucraina. Ei să-şi administreze teritoriul pe care s-au format ca naţiune.

    • În teritoriile luate de Ucraina moldovenii (numiți de voi români) sînt în proporție de 15 la 100 față de populația totală.
      Dacă căpătați înapoi pămînturile acestea, ce veți face acolo cu cele 85% de ”străini”, care sînt ostili României?
      Epurare etnică, schimburi de populație, asimilare forțată?
      Nu uitați că chiar și printre moldovenii de acolo mulți sînt ostili românilor.
      Nu-i greu să cucerești un teritoriu, mai greu e să obții încrederea și loialitatea locuitorilor.
      Sau vreți cu coarnele să doborîți un zid din ciment armat?
      ”Vreau!…”, ”Vreau!…”, ”Trebuie!…”, ”Vreau!…” … Zău, ca cînd am fi prin anii 1940, nu în 2014.

      Apropo, rușii nu au ”patria lor întreagă” – au pierdut Ucraina, care este leagănul statului rus.

      • Da ce, dle Judex, înțelegeți rusește?
        După părerea mea, acest ”film” este o înfuriere neputincioasă, neputînd să opună nimic Rusiei, aceștea se ”descarcă” pe internet, pentru că: (citiți aici ce pot doar să facă criticii Rusiei).
        Mi-a venit un gînd, degeaba este comparat Putin cu Hitler, că tineretul de azi nici nu știe bine cine a fost acest Hitler și ce a făcut atît de rău. Mai bine l-ar compara pe Putin, de pildă, cu Sauron, ar fi mai pe înțelesul lor 😀

      • „În teritoriile luate de Ucraina moldovenii (numiți de voi români)”, aşa sună afirmaţia dumitale, afirmaţie care după părerea mea, dar şi după a cvasiunanimităţii locuitorilor de la vest de Prut, este total eronată. Asta rezultă dintr-o necunoaştere a Istoriei Românilor, şi aici mă refer la mancurtime, sau dintr-o interpretare voit deformată a adevărului, făcută cu tendinţă politică. Dvs. intraţi în a doua categorie şi mă opresc aici, nu mai justific de ce. V-aş insulta dacă v-aş include în prima categorie.
        Eu sunt moldovean, moldovean adevărat, nu corcit, după zona istorică în care m-am născut, însă la fel de bine mă consider a fi şi român.
        De ce român? Iată de ce? La 1859 Moldova şi Muntenia au hotărît împreună, prin parlamentele lor, care atunci se numeau divane să se guverneze împreună sub denumirea „Principatele Unite ale Moldovei şi Valahiei” (Valahia era denumirea utilizată de străini care cunoşteau Muntenia sub acest nume), iar, pentru moldoveni şi munteni simplu: „Principatele Unite”.
        La 1862, domnitorul moldovean al Principatelor Unite a propus parlamentului ca Principatele Unite să poarte în viitor numele generic de R O M Â N I A, iar poporul ce o locuia să fie în viitor poporul român, ca urmare a faptului că ambele ţări se numeau ţări româneşti iar limba pe care o vorbeau era limba română. Independenţa de la 1877 s-a înfăptuit de asemenea sub numele de România. Aşa o spusese cronicarii din vechime şi mai ales, aşa o recunoşteau şi oamenii de cultură şi istoricii de la vremea aceea. Nu cred că e cazul să-l mai amintesc aici pe B.P.Haşdeu, născut într-un sat din Basarabia. În acest context vreau numai să mai amintesc că poetul moldovean Vasile Alecsandri, unul dintre nenumăraţii corifei ai luptei pentru unire, care a scris nenumărate poezii pe această temă şi care scria la 25 mai 1856 aceste versuri:
        „Sub acest măreţ castan
        Noi jurăm toţi în frăţie
        Ca de azi să nu mai fie
        Nici valah, nici moldovan;
        Ci să fim numai români
        Îtr-un gînd, într-o unire,
        Şi să ne dăm mîni cu mîni
        Pentru-a ţării fericire”.
        Deci domnule Obidin, aceşti termeni de român, România etc., nu a fost „o invenţie” a cuiva care a vrut să constituie un stat artificial cum vor vrăjmaşii ţării noastre s-o prezinte, ci a fost încununare a dorinţei unanime şi o punere în operă a unei idei pornite cu mult mai multă dorinţă din minţile luminate ale moldovenilor, în primul rînd, cărora li se ciuntise de nenumărate ori ţara, în vederea unei vieţi viitoare prospere a acestui neam, pentru a-şi conserva limba strămoşilor săi, religia, tradiţiile, obiceiurile, purtate veacuri la rînd, pentru a nu fi înghiţiţi de imperiile hrăpăreţe din jur. Nu noi i-am numit pe moldoveni români, ci numirea curge din negura timpurilor. Generaţia de la 1848 nu a făcut decît să impună lumii un nume purtat de veacuri de acest neam.
        Nu cred eu că nu aţi înţeles. Dar FSB-ul… nu înţelege.
        Apropo de limba rusă. O cunosc superficial, deşi aş fi dorit s-o ştiu mai bine. Nu ştiu să vorbesc, dar 60-70% dintre cuvinte le mai înţeleg, dar limba rusă este extrem de grea pentru noi. De ex am înţeles din filmul dat de dvs. astfel de cuvinte ca: „Ni huia ne staiuşcim banditami” sau „Emu nahui na Evro saiuz (EU)” şi altele. Oricum imaginile din film le-am mai văzut şi cu alte texte. Acum a fost adaptat pe problema cotropirii Ucrainei, pe care a pus laba mai întîi Putin. Hitler acesta „contemporan” (din film), ar fi trebuit să ceară ajutorul României care a dobîndit experienţă în pătrunderea istmului Perecop, că pe mare e mai greu. Acolo dă de flota rusă, şi n-ar fi cazul ca să cerem ajutorul americanilor ca să aducă în M. Neagră portavionul „George Bush” din rada portului Pireu unde se află acum.

  2. Dacă ucrainenii ar fi locuit aceste teritorii chiar de la începutul întemeierii statului moldovenesc, mi-aş fi cerut scuze pentru cei ce l-au cucerit fără voinţa acelei populaţii şi le dădeam voie să plece cu pămînt cu tot. Dar ei au venit pe pămînt românesc (moldovenesc) atît atunci cînd l-a anexat imperiul habsburgic cît şi atunci cînd l-a anexat imperiul ţarist. Dacă nu le convine să trăiască sub administraţie românească, Rusia nu e mare, e gigantică, îi primeşte pe toţi, iar noi le dăm tot ce este al lor, agoniseala de o viaţă, că aşa e drept. Iată, la noi Delta Dunării e plină de lipoveni, sosiţi acolo de pe timpul lui Piotr Velikii, care voia să-i modernizeze, tăindu-le bărbile, iar noi îi iubim şi îi tratăm exact ca pe români care se află şi ei în deltă, la fel ca şi lipovenii. Ei sunt oameni harnici şi-i preţuim pentru asta, aşa că nu e o problemă să facă precum doresc. Au şcoli, au biserică şi tot ce se poate asigura pentru ei în condiţiile date.
    Dacă unii dintre alogeni sunt ostili României, există legi moderne pe care le aplicăm tuturor cetăţenilor acestei ţări, deopotrivă, cum le aplicăm şi românilor dacă fac nebunii.
    Nu e vorba de nici o epurare etnică. Toţi au loc pe aceste pămînt al Moldovei. Singura condiţie pe care le-o punem este aceea de a fi oameni paşnici care să se supună legilor ţării pe care au creat-o Moldova şi Valahia. E prea mult?
    Eu ştiu ce a fost în 1940. Am descoperit după iulie 1941 cînd a intrat armata română în Chişinău. 80 de care cu trupuri în putrefacţie au cărat din gropile comune aruncate după execuţii şi schingiuiri NKVD-iştii sovietici, pentru a fi înhumate creştineşte. Asta în afara zecilor de mii de moldoveni care au plecat pe drumul Siberiei, mulţi dintre ei nereuşind să ajungă la destinaţie sau stingîndu-se în gheţurile siberiene.
    Noi românii suntem din fire iertători, dar nu uităm.
    Rusia ar avea mult mai mult de cîştigat dacă şi-ar face „mia culpa” faţă de neamul românesc pentru fărădelegile săvîrşite de-a lungul istoriei împotriva acestui neam. Nu cerem nimic ce nu e al nostru. Dacă suntem cu ceva datori faţă de ruşi, este normal să ne achităm datoriile. Dar pretindem Rusiei să facă la fel.

    • 90% din rușii și ucrainenii din R. Moldova, Bucovina și Bugeacul ucrainean sînt născuți acolo, acolo e patria lor, cam de ce ar trebui să o părăsească, să se ducă undeva unde îi trimit naționaliștii români? Și dacă acolo e patria lor, de ce să nu-și facă legile lor, dar trebuie ”să se supună legilor ţării pe care au creat-o Moldova şi Valahia”?
      Nu mai zic că o mare parte din moldoveni sînt rodul căsătoriilor mixte dintre moldoveni cu persoane de altă etnie.
      Îmi pare că 16% din moldoveni au soț (soție) de altă naționalitate. Cu ei cum facem?

      Îmi puteți da vre-o sursă să pot afla ceva mai amănunțit despre cele 80 de care cu cadavre în descompunere?
      Iar despre zecile de mii de moldoveni deportați, ce aveți în vedere, că erau toți moldoveni de etnie, sau moldoveni după locul de trai?
      Că se poate crea impresia că erau surghiuniți numai moldovenii, pe cînd alte naționalități – nu.
      Însă au fost deportați (vorbesc despre primul val de deportări, din 1941) și vre-o 1000 de evrei, peste 4000 de ruși care au participat la mișcarea antibolșevică albgardistă și și-au găsit adăpost în Basarabia, și cu care bolșevicii aveau socotelile lor. Despre ei nu se pomenește niciodată, cînd se vorbește de deportări, se are în vedere că toți deportații erau ”români”.
      În URSS în toate documentele de identitate și anchete era renumita ”графа №5” (rubrica Nr.5) în care se scria naționalitatea fiecărui cetățean.
      Așa că se știe de ce naționalitate era fiecare deportat. Nu știu de ce nici un cercetător pînă acum nu a publicat date privind componența etnică a celor deportați. Despre starea socială am găsit cîte ceva, iar despre etnie – nimic.
      Cred că din cauza că rezultatele vor da peste cap toate declarațiile istoricilor pro-români cum că, chipurile, erau deportați numai ”românii”, de ceilalți nu se atingeau.
      Eu persoanl tare aș vrea să fac cunoștință cu aceste date.

  3. Niciodată românii nu i-au obijduit pe străinii care au locuit în România, chiar şi atunci cînd nu s-au născut pe pămînturile României, dară-mi-te atunci cînd s-au născut ca cetăţeni ai acestei ţări! Aceasta este o minciună rusească şi sovietică de sorginte imperială. În Basarabia după Unirea din 1918 existau de două ori mai multe gazete în limba rusă decît în limba română.
    Să nu mi se spună de către nimeni că au existat represalii împotriva ruşilor că erau ruşi sau ungurilor că erau unguri. Or fi existat, dar numai atunci cînd cineva complota împotriva STATULUI NAŢIONAL UNITAR ! Iar eu găsesc întru totul justificate astfel de măsuri atunci cînd se complotează împotriva neamului românesc.
    Citiţi vă rog d-le Obidin ce povesteşte un român din Basarabia sovietică oprimat pentru că a protestat împotriva minciunii. Deschideţi linkul de mai jos şi citiţi. Poate veţi lăcrima şi d-v., eu am făcut-o deja.
    http://www.formula-as.ro/2013/1098/lumea-romaneasca-24/alecu-renita-jurnalist-foarte-curand-prutul-va-deveni-un-rau-interior-al-romaniei-17170

    • ”Niciodată românii nu i-au obijduit pe străinii care au locuit în România, chiar şi atunci cînd nu s-au născut pe pămînturile României, dară-mi-te atunci cînd s-au născut ca cetăţeni ai acestei ţări!”

      Nici nu știu ce să mai zic. Asta-i tot ”o minciună rusească şi sovietică de sorginte imperială”:

      ”Ziua Holocaustului România, stabilită la 9 octombrie, îi comemorează cei peste 250.000 de evrei care au murit ca urmare a deportării lor în Transnistria, în 1941. Marcarea acestei zile a fost stabilită prin lege în 2004, odată cu înființarea Institutului National de Studiere a Holocaustului și cu aprobarea legii care pedepsește penal antisemitismul.”
      http://ro.wikipedia.org/wiki/Memorialul_Holocaustului_%28Bucure%C8%99ti%29

      Dar iată așa, la repezeală, și alte păcate, ”mai mici”:

      ”Cît privește cărțile rusești, care se găsesc în mare număr în bibliotecile din Chișinău, aceste fonduri sînt închise pentru public și nici o carte din ele nu se eliberează vizitatorilor. De asemenea au fost lichidate și bibliotecile private, unde se puteau împrumuta cărți în limba rusă. În Chișinău se pot găsi doar cîteva cărți, tipărite peste hotare și aduse aici din București, trecînd preventiv cenzura în capitala română”( Documents diplomatiques français. / 1939, 3 septembre-31 décembre, p. 904-910).

      ”…S-a cucerit această provincie nu numai spre a o scăpa de comunism, ci și de rusism. Nu ne trebuie slavi, ruși, în Basarabia. S’a realipit prin sânge; o vrem românească. Rușii și ucrainienii, care nu vor să vorbească în limba desrobitorilor lor, să plece peste Bug. Altfel, nu peste multă vreme, vor avea și ei soarta evreilor.
      Vrem ca la Chișinău să nu se mai audă nici un cuvînt rusesc”
      Sabin Popescu-Lupu
      ”BASARABIA”, 25 septembrie 1941

      …În primul rând e necesară o verificare serioasă a populației deoarece printre pașnicii moldoveni s’au strecurat o mulțime de ucrainieni și ruși, care întrețin prin prezența lor o atmosferă străină în orașul românesc pe care ruso-jidovesc l-a incendiat. La sfârșitul războiului va trebui ca toți acești minoritari să fie strămutați peste Nistru și chiar dincolo de Bug. …”
      Sabin Popescu-Lupu
      ”BASARABIA”, 17 noiembrie 1941

      Despre acest interviu știam, l-am citit dar n-a stors din mine nici o lacrimă. Părearea lui Reniță este părerea lui persoanlă, păreri sînt mii.
      Cînd am ajuns la 100 de mii de deportați doar în 1949, am înțeles că nu merită el crezare. El amestecă minciuni cu semiadevăruri, încercînd să joace cu emoțiile.
      Este un fapt că milioane de moldoveni nu au văzut aflarea Moldovei în componența Rusiei ca o nenorocire, dar știu că pentru cineva ei sînt mancurți, cozi de topor, analfabeți, înapoiați, îmbătați de propagandă, etc. etc.
      Eu, de pildă, am stat odată de vorbă cu un om bătrîn, care a apucat românii, de la mai mulți am auzit că cu ei era greu, dar vorbele acestui moș m-au impresionat îndeosebi: ”Măi băieti, românu’ nu-i om!”
      Și cam de ce să-i dăm crezare numai lui A. Reniță, dar nu și lui moș Ilie?

      • Multe minciuni s-au mai scris pe seama României, în special cu privire la holocaustul evreiesc. Minciunile constau în exagerarea de zeci de ori a represiunilor făcute de români în timpul desfăşurării războiului nu numai împotriva evreilor dar împotriva şi a celor care luptau sau complotau asupra potenţialului de război al ţării, chiar şi români dacă erau, la fel primeau pedeapsa. Această metodă o aplică şi ţările care se consideră ca avînd o democraţie de top. E regula războiului.
        Dar iată ce găsesc eu pe internet cu privire la un popor căruia îi plîngeţi de milă. Faptele s-au petrecut tot pe timpul ocupaţiei germane:

        „Rusia a ridicat secretul de stat asupra documentelor din Arhivele de Război. NU GERMANIA A FOST CEA MAI NAZISTĂ ȚARĂ DIN LUME. A EXISTAT ÎN EUROPA UN STAT NAZIST MULT MAI BESTIAL DECÂT CEL GERMAN. EL TREBUIE SĂ PLĂTEASCĂ ISRAELULUI DESPĂGUBIRI DE CEL PUȚIN DOUĂ SUTE DE MILIARDE DE EURO

        Documentele declasificate recent de către Rusia la cererea reprezentanților Consiliului Popoarelor Rusiei (Consiliul Federației Rusiei) au început să apară deja pe situl Ministerului Apărării al Federației Ruse. Președintele Putin a ordonat Arhivelor Ruse de Război să ridice secretul de stat impus asupra lor încă de pe vremea lui Stalin.
        Documentele descriu crimele și atrocitățile săvârșite de către naționaliștii ucrainieni în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Acestea au fost săvârșite de către organizațiile naționaliste ucrainiene cu sprijinul larg al populației ucrainiene și sunt înfricoșătoare în adevăratul înțeles al cuvântului. Ele arată un naționalism ucrainian cu adevărat subuman, plin de o ferocitate și o ură bestială față de tot ce înseamnă ”altceva” decât ucrainian. În comparație cu Ucraina, Germania nazistă a fost un stat care chiar ar putea trece drept unul umanitarist. Pe lângă ucrainianul Stepan Bandera, Hitler a fost un copil naiv. Dacă Hitler urmărea doar exterminarea evreilor, ucrainienii nu doreau doar exterminarea evreilor ci a tuturor naționalităților conlocuitoare, în primul rând exterminarea rușilor. Și nu oricum, ci în chinuri cât mai cumplite.

        Documentele despre atrocitățile săvârșite de ucrainieni în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial au fost închise de Stalin care a impus secretul de stat asupra lor de teamă ca nu cumva rușii să se revolte aflând conținutul lor și să ceară exterminarea întregului popor ucrainian, fapt care ar fi dus la un cutremur în interiorul URSS.

        De fapt încă din 1944 mareșalii ruși i-au cerut lui Stalin formarea unui tribunal militar care să-i judece pe criminalii ucrainieni vinovați de genocid și să-i execute. Ei l-au atenționat pe Stalin că ucrainienii erau un popor criminal care indiferent ce vremuri ar fi trăit și sub ce regimuri, nu puteau trăi fără să ucidă.

        Stalin, ca marxist-leninist nu a fost de acord cu o astfel de teorie și a refuzat să ia măsuri punitive de amploare împotriva ucrainienilor, mulțumindu-se să aprobe doar cercetarea criminalilor ucrainieni cu adevărat odioși, care au fost judecați și spânzurați.

        După moartea lui Stalin, Partidul Comunist al Uniunii Sovietice și Hrușciov (care era ucrainian) au menținut regimul de documente secrete asupra arhivelor de război de teamă ca Israelul să nu ceară URSS-ului despăgubiri pentru genocidul ucrainian. Pe atunci Ucraina făcea parte din URSS și responsabilitatea pentru eventuale despăgubiri cerute de Israel ar fi căzut în sarcina Moscovei care, firește, nu voia să plătească Israelului 300 de miliarde de dolari pentru crime pe care nu le săvârșiseră rușii.”

        Fără să vă cer să faceţi vre-un comentariu, vă rog să-mi răspundeţi dacă aţi citit acest comentariu. Atît.
        Vă mulţumesc.

      • Domnule Obidin, vă trimit aici un alt link pe care vă rog să-l deschideţi. Ziceţi că soţia dvs. e din partea de sud a Moldovei, din Bugeak, şi probabil aţi călătorit acolo. Românii (moldovenii) de acolo erau îngroziţi mai ales pe perioada cînd la conducere era Ianukovici. Nici acuma nu sunt mai în siguranţă, dar dacă se întoarce Ianukovici se tem că îi omoară ruşii.
        Spuneţi vă rog, după părerea dvs., astea sunt aiureli sau e politica neghiabă a naţionaliştilor ucraineni pe care dvs. cu cîteva luni în urmă îi condamnaţi. Sper să nu mă înjuraţi pentru insistenţele mele de a vă spune punctul meu de vedere. Pe această temă am văzut un reportaj din Bugeac şi m-am cutremurat. Nici pe timpul Gestapoului teama omului simplu nu era mai mare.
        http://www.ziuaveche.ro/exclusiv-zv/reportaj/romanii-din-bugeac-pe-cale-de-disparitie-17907.html

  4. Eu înţeleg că simţiţi ruseşte, numele dvs. grăieşte prin el însuşi că aveţi sînge rusesc în dvs., (Oparin, Miciurin, Dubinin, Kosîghin, Kalinin, Lenin, au terminaţii por ruseşti), mama s-ar putea să fie româncă şi nimeni nu vă condamnă pentru asta. Dar atunci cînd unii dintre conaţionalii dvs. scuipă în neamul şi pe ţara mea, se cade oare ca eu să mă fac că nu văd?
    Sigur, Mareşalul Ion Antonescu are greşelile lui pentru care a plătit cu viaţa. Dar oricum ai lua-o, atitudinea lui în apărarea demnităţii poporului moldo-valah, nu poate să-i fie imputată. Iată ce-i spune dînsul Preşedintelui Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Filderman Wilhelm, la 19 octombrie 1941, în răspunsul la cele două scrisori anterioare ale acestuia, printre alte subiecte. I-a adus aminte de anul 1940:

    “V-aţi gîndit ce s-a petrecut în sufletele noastre anul trecut la evacuarea Basarabiei şi ce se petrece astăzi, cînd zi de zi şi ceas de ceas plătim cu mărinimie şi cu sînge, cu foarte mult sînge, ura cu care coreligionarii Dvs. din Basarabia ne-au tratat la retragerea din Basarabia, cum ne-au primit la reîntoarcere şi ne-au tratat de la Nistru pînă la Odessa şi pe meleagurile Mării de Azov? Dar potrivit unei tradiţii, voiţi să vă transformaţi şi de astă dată din acuzaţi în acuzatori, făcîndu-vă că uitaţi pricinile care au determinat situaţiile pe care le plîngeţi. Să-mi daţi voie să vă întreb şi prin Dvs. să întreb pe toţi coreligionarii Dvs. care au aplaudat cu atît mai frenetic, cu cît suferinţele şi loviturile primite de noi erau mai mari. Ce-aţi făcut Dvs., anul trecut cînd aţi auzit cum s-au purtat evreii din Basarabia şi Bucovina, au scuipat ofiţerii noştri, le-au smuls epoleţii, le-au rupt uniformele şi cît au putut au omorît mişeleşte soldaţii cu bîte. Am dovezi. Aceiaşi ticăloşi au întîmpinat venirea trupelor sovietice cu flori şi au sărbătorit-o cu exces de bucurie. Avem fotografii doveditoare. În timpul ocupaţiei bolşevice, aceia pentru care vă înduioşaţi astăzi au trădat pe bunii români, i-au denunţat urgiei comuniste şi au adus jale şi doliu în multe familii româneşti. Din pivniţele Chişinăului se scot zilnic, oribil mutilate, cadavrele martirilor noştri, care au fost astfel răsplătiţi fiindcă 20 de ani au întins o mînă prietenească acestor fiare ingrate.

    Sînt fapte ce se cunosc, pe care le cunoaşteţi desigur şi Dvs. şi pe care le puteţi afla în amănunt. V-aţi întrebat Dvs. de ce şi-au incendiat evreii casele înainte de a se retrage? Vă puteţi explica de ce în înaintarea noastră am găsit copii evrei de 14-15 ani, cu buzunarele pline de grenade? V-aţi întrebat cîţi din ai noştri au căzut omorîţi mişeleşte de coreligionarii Dvs., cîţi din ei au fost îngropaţi înainte de a fi morţi? Voiţi şi în această privinţă dovezi, le veţi avea. Sînt acte de ură, împinsă pînă la nebunie, pe care evreii Dvs. au afişat-o împotriva poporului nostru tolerant şi ospitalier, dar astăzi demn şi conştient de drepturile lui.” [2b] Zilele trăite la sfîrşitul lui iunie 1940 au fost desigur din cele mai tragice pe care le-a trăit vreodată neamul românesc şi constituie o perioadă neagră în istoria lui.”

    Şi nu au fost numai evrei d-le Obidin, au fost şi alţi alogeni care au lucrat cu osîrdie împotriva intereselor moldovenilor dintre Prut şi Nistru. Cred că aţi parcurs măcar în treacăt cele povestite de Alecu Reniţă în articolul recomandat mai sus din propria sa experienţă.

    • Antonescu avea ură nu numai pe evrei, dar și pe moldoveni. Iată, de pildă, ce zicea la o ședință a guvernului:

      ”…Bucovina a rezistat mult mai bine la dominația bolșevică, pe când basarabenii au cedat pe toate tărâmurile, și pe teren moral și pe teren patriotic, peste tot. Ticăloșii din Basarabia au rupt șleaurile la cai ca să rămâna în Basarabia. Și anul acesta au tras contra noastră. Dar poți să-i împuști pe toți? Trebuie să încep reeducarea lor morală de la cap.

      Altfel ar trebui să împușcăm cu zecile de mii oamenii aceștia…Nu mai vorbesc de faptul că majoritatea parașutiștilor sunt români din Basarabia!…Ca să-i vedeți cât sunt de ticăloși!…Mai bine am fost primiți în Ucraina decît în Basarabia, unde n-am găsit nici un surâs, nici un salut, cu rare excepții. Toți se uitau pe furiș. Aceștia sunt moldovenii din Basarabia!”
      Ședința Consiliului de miniștri, 5 septembrie 1941.
      [Arhivele Naționale ale României, Stenogramele Ședințelor Consiliului de Miniștri, Guvernarea Ion Antonescu, Vol. IV, București, 2000, p.563]

      • Aici greşiţi profund d-le Obidin. Antonescu nu-i ura nici pe moldoveni, nici pe jidani, nici pe ţigani. Îi ura pe răufăcători. Îi ura pe puturoşi şi nemernici. Ce dovadă vreţi mai mare decît aceea tocmai prezentată de dvs. prin cuvintele mareşalului : „Mai bine am fost primiți în Ucraina decît în Basarabia”. Adică acolo unde se ştia ce e colectivismul, regimul românesc era mai atractiv, mai bine primit decît în Basarabia.

        Noi ştim ce a fost în Basarabia. În Basarabia devenea mai atractiv ceea ce promitea propaganda sovietică. Era o speranţă, în fond deşartă de care s-au convins ei înşişi după 1944. Acolo a fost infiltrată propaganda comunistă cu promisiuni neacoperite economic, cu rezultate de paradă, pe care le expuneau de-a lungul Nistrului ca să dovedească abundenţa pe care o aduce comunismul societăţii, cu scopul impresionării oamenilor necăjiţi, aşa cum se întîmplă şi azi la alegerile parlamentare. Toată lumea rămînea cu impresia că în Rusia curge lapte şi miere. Ori se ştie ce s-a întîmplat cu foametea din Ucraina prin anul 1932

        România în primii 10-15 ani după război situaţia economică era deosebit de grea. Pe fondul economic precar, (România având de achitat datorii către occident, fără a primi despăgubiri de război, fiindcă primisem Transilvania de la Austro-Ungaria), propagandiştii comunişti special instruiţi erau trimişi peste Nistru care găseau în Basarabia condiţii ideale de a-i manipula. Şi reuşeau, fiincă necăjiţii de aici care le ascultau discursurile nu aveau posibilitatea să verifice direct adevărul de peste Nistru.
        În urma primului război mondial România avea de achitat armamentul achiziţionat din vest pentru ducerea războiului. Singura sursă de venit era munca omului simplu prin impozitarea venitului şi a averii. Populaţia ţărănească care primise pămînt după 1920 nu înţelegea să plătească impozite, aşa cum făcea mai înainte proprietarul acelui pămînt.
        Evident că, în condiţiile în care mijloacele de transport şi căile de comunicaţie în Basarabia erau mult mai precare decît în restul ţării, (numai 200 km de cale ferată iar drumurile nici măcar pietruite!), au profitat de acest fapt samsarii evrei, care în această situaţie, se duceau în sate şi luau cerealele şi animalele de la ţăran mai pe nimic, îmbogăţindu-se ei şi expunîndu-l pe ţăranul datornic la stat la execuţii silite. Problema vînzării produselor ţăranului fusese deci trecută de la moşier la ţăranul basarabean care de fapt nu ştia să-şi valorifice economic munca lui, rămînînd sărac. El punea această situaţie nenorocită pe seama exploatării statului român iar nu pe samsar.

        Iată, vreau să prezint o istorisire a tatei din anul 1939. Fiind concentrat pentru lucrări genistice la vărsarea Jijiei în Prut şi fiind cantonat în localitatea basarabeană Nemţeni, a avut o întîlnire cu un tînăr basarabean, cu cîţiva ani mai tînăr ca tata. Tata avea pe atunci vreo 32-33 de ani. Discutînd ei despre problemele vremurilor de atunci, tînărul i se plînge tatei că în România e foarte greu, mult mai greu decît la „taica ţarul”, că „atunci nu se lua bir (impozit), iar acuma la România trebuie să plătim şi mortul” şi declara pe faţă că-i aşteaptă pe ruşi. Tata a fost invitat la el să bea un rachiu. Cînd a ajuns în curte la el, … nenorocire! Curtea era plină de buruieni care ajungeau pînă la acoperiş, casa fiind cu acoperişul gata să se prăbuşească. De halul în care se găsea casa nici nu mai vorbesc. Tata atunci i se adresează: „Păi bine mă Ioane, văd că te ţii de propagandă în sat, zici că România e vinovată pentru toate relele, dar tor România te opreşte să-ţi curăţi ograda de buruieni? Te castă atît de scump să-ţi repari acoperişul? – că ziceai că te şi plouă. Iată, nici eu nu am decît 3 ha de pămînt dar am muncit, am strîns bani şi mă pregătesc să-mi fac casă nouă, că am 3 copii mici şi nu vreau cînd or creşte mari să le fie ruşine cu casa în care stau.” (A urmat construirea casei care i-a ars cînd au venit ruşii şi-a mai făcut încă două pentru el şi alta pentru fecior).

        Altă dată mi-a povestit un cetăţean din sat de la mine despre un camarad de-al său care făcea de pază pe graniţă pe Nistru. A venit la el (la camaradul lui) un moldovean din satul din apropiere, i-a adus un ulcior de vin, l-a îmbătat, apoi l-au omorît. Au traversat rîul nişte agenţi ruşi ca să facă propagandă. De atunci li s-a făcut instrucţie la soldaţi să nu mai ia legătură cu nici un basarabean că-i vor băga la carceră. Da, de aceea toţi soldaţii care intrau în legătură cu basarabenii căpătase neîncredere în ei. După 1941 Basarabia intrase sub administraţie germană. Numai Transnistria era sub administraţie românească. Că pe teritoriul Basarabiei se aflau jandarmi români e pentru că aşa cereau primarii din acele localităţi. Important e că şi ruşii cooperau cu jandarmii români destul de cinstit, semnalînd orice prezenţă de bolşevic în zona lor.

        O mare greşeală a României aşa cum spunea şi Iuliu Maniu, a fost aceea că trebuia să lase întreaga administraţie a Basarabiei pe seama localnicilor, să nu trimită pe nimeni din România în Basarabia în afară de armată şi jandarmerie care să menţină ordinea şi să apere interesele statului. Pentru că bolşevicii asta aşteptau, să dea vina pe administraţia românească, că datorită administraţiei româneşti basarabenii o duc prost.

      • ”Aici greşiţi profund d-le Obidin. Antonescu nu-i ura nici pe moldoveni, nici pe jidani, nici pe ţigani. Îi ura pe răufăcători. Îi ura pe puturoşi şi nemernici.”

        Da-a-a-a, se vede că evreii și țiganii erau răufăcători și nemernici de la mic la mare, inclusiv copiii, femeile și bătrînii neputincioși, că el i-a deportat în Transnistria pe toți pînă la unul, unde în mare parte au pierit.
        O spune chiar el cu gura lui:

        ”în ceea ce privește pe evrei, am luat măsură să-i scot definitiv și total din aceste regiuni. Măsura este în curs. Mai am în Basarabia aproximativ 10 000 de evrei, care în cîteva zile vor fi trecuți peste Nistru, iar dacă circumstanțele vor permite, vor fi trecuți dincolo de Ural” – la ședința Consiliului de Miniștri din 6 octombrie 1941( ANRM. F. 1026. Inv. 2. D. 21. Fila 326. Procesul lui Ion Antonescu. București, 1995. P. 332; Raport final. Comisia internațională pentru studierea Holocaustului în România. București, 2005. P. 248).”

        ”Am să fac o operă de curățire totală [a Basarabiei] și de evrei, și de toți cei care s-au strecurat la noi: fac aluzie la ucraineni, greci, găgăuzi, evrei, care toți, încetul cu încetul, rînd cu rînd, trebuie să fie evacuați” – la ședința guvernului din 5 septembrie 1941 ( Evreii din România între anii 1940-1944. Vol. 2. Problema evreiască în stenogramele Consiliului de Miniștri. București, 1996. P. 298).”
        Iată aici mai vedeți și alte ”perle” ale ”eroului neamului românesc”.

        Eu cred că este fără sorți de izbîndă încercarea de a-l scoate basma curată pe acest om bolnav la cap, probele sînt prea evidente.
        Doar că pe mine mă pune în gardă admirația față de Antonescu, pe unde fățișă, pe unde mai ascunsă a celor ce vor să ”unească” ”pămîntul românesc” din R. Moldova și Ucraina cu ”patria-mumă”. Îmi este clar că ei nu ar avea nimic împotrivă să rezolve aceste probleme folosind metodele ”mareșalului”, adică prin epurări etnice, deportări și schimburi de populație. Asta în anul 2014. Știm cu ce s-au terminat trebile în 1944, însă ei vor cu îndîrjire să calce pe aceeași greblă.
        Acesta este unul din motivele pentru care noi, moldovenii, nu putem accepta ”românismul” acestor admiratori.

        Noi tot știm ce a fost în Basarabia. Citiți pe acest blog materialele prof. Giusti despre mizeria din satele basarabene în anii 30 (apropo, dacă vom merge în continuare pe drumul pe care mergem acum, vom ajunge înapoi la situația din perioada interbelică). Nu puteți nega faptul că propaganda sovietică a avut un oarecare succes în Basarabia. Care erau ideile acestei propagande? Ideile de egalitate, de înbunătățire a situației materiale a tuturor, nu numai a unei pături foarte mici a populației. Și într-adevăr, după război situația materială a populației s-a înbunătățit pentru TOȚI, oamenii au simțit aceasta, fapt care nu poate fi negat.
        Da, sovieticii au rezolvat și problema samsarilor, dar fără omururi în masă. Evreii au început să muncească cinstit, aducînd folos societății, iată, nu știu de ce îmi vine în minte numele arhitectului emerit al Moldovei Semion Șoihet. Iată cîteva din operele sale la Chișinău:


        http://images5.okr.ro/auctions/2009/11/05/240587605-1430792-700_700.jpg

        ”Evident că, în condiţiile în care mijloacele de transport şi căile de comunicaţie în Basarabia erau mult mai precare decît în restul ţării, (numai 200 km de cale ferată iar drumurile nici măcar pietruite!),….”

        Eu nu știu de unde scoateți dvs aceste cifre, despre căruțe cu oameni morți, ”români” împușcați, cărți arse, biserici închise, kilometri de cale ferată…
        Ați zis că vă place o discuție serioasă, cu argumente, dar veniți cu niște cifre suspecte și false, iar în baza lor trageți niște concluzii neîntemeiate.
        Cred că știți că o singură afirmație falsă pune la îndoială toată poziția unui oponent, dacă ați greșit o parte deja nu se mai are încredere în toată construcția dvs. Prea des observ greșeli în argumentarea dvs.

        Hai să vă povestesc și eu o întîmplare. Cînd eram studenți, prin anii 90, am fost invitat de un coleg la el acasă, așa se făcea pe atunci, ne duceam unul la altul în vizită sîmbăta și duminica, astfel am fost prin toate colțurile Moldovei. El era din s. Marinici, raionul Nisporeni. Ei, mai în scurt, ne-am dus cu niște prieteni la pădure, să facem șașlîc, adică frigărui. Acolo mare mi-a fost mirarea să văd un lucru, că prin pădure trecea o fîșie lată vre-o 10-15 m unde se vedea că copacii au fost tăiați. L-am întrebat pe colegul meu, cine a făcut această potecă pe de-a dreptul prin pădure, însă el nu a știut să-mi răspundă, dar sara ne-a lămurit bunel-su, că pe timpul ”țarului Nekulai” prin pădure, pe valea rîului Nîrnova, trecea linia de cale ferată Bîcovăț-Leușeni-Huși. L-am întrebat de ce acum nu mai este cale ferată pe acolo, iar el mi-a spus că cînd au venit românii au demontat această linie, iar șinele le-au dus în România.

        Ca să vedem cine și cîți km de drumuri a făcut e de ajuns să întrăm pe saitul Căilor Ferate ale Moldovei, acolo vedem că în 1918 nu erau 200 de km de cale ferată, dar aproape 1300.
        Acolo mai aflăm că ”În anii 1920-1940 au fost demontate sectoarele Larga—Kameneţ-Podolsk, liniile secundare pe sectorul feroviar Bender—Chişinău—Ungheni şi Ocniţa—Noua Suliţă, utilajele din cadrul atelierelor feroviare ale staţiilor Bender şi Basarabeasca, depourilor Ocniţa şi Floreşti au fost evacuate în Romănia.”
        Iată așa, dle Judex, se vede clar cine construia și cine demonta.

      • Despre Antonescu vorbeşte cel mai puţin părtinitor, nu istoricii romîni, nu evreii care au fost deportaţi în Transnistria, nu detractorii lui, nu admiratorii lui, care nu sunt puţini în România şi RM, ci un evreu român care a supravieţuit acelor vremuri tulburi care s-au abătut atît de dramatic asupra ţării noastre.
        El se numeşte Teşu Solomovici, om de cultură evreu, care recunoaşte că datorită lui Antonescu el a putut rămîne în viaţă pe teritoriul României, în condiţiile acelea vitrege cînd singura atitudine pe care o puteau exprima românii faţă de evrei era URA.

        Era luna oct. 1942 înaintea bătăliei de la Cotul Donului şi Stalingrad cînd nimeni nu se îndoia atunci despre victoria zdrobitoare a coaliţiei germane împotriva sovieticior. Întrebat în 2011 de un reporter de la ziarul „Adevărul”, „De ce v-aţi simţit dator să scrieţi această carte?”, el răspunde:
        „În primul rând pentru că, paradoxal, dacă eu trăiesc, eu trăiesc pentru că la 13 octombrie 1942, Antonescu s-a împotrivit şi a anulat ordinul ca toţi evreii să fie predaţi naziştilor. La această dată erau pregătite trenurile care trebuiau să faciliteze deportarea tuturor evreilor din România către Auschwitz. Şi Antonescu a spus nu, spre turbarea naziştilor, care n-au avut ce să facă. Din acel moment, orice deportare a încetat. Antonescu n-a făcut acest lucru din dragoste pentru evrei. A fost un gest care a izvorât din legitimitatea lui de conducător al României şi din dorinţa de a demonstra că România NU ESTE la cheremul Germaniei naziste. Volumul îl prezintă pe Antonescu nu ca pe un monstru, ci ca pe un om, ca pe un român şi militar care şi-a iubit enorm ţara. S-a crezut providenţial şi a săvârşit o serie de fapte mari, pe care România şi le va aminti, dar şi greşeli de neiertat.”
        Citiţi aici, în link-ul pe care vi-l prezint mai jos întregul interviu care prezintă părerile unui evreu, spre a vă convinge:
        http://adevarul.ro/news/societate/viata-ion-antonescu-scrisa-evreu-1_50aceaf07c42d5a6638bd368/index.html
        Salutări!

  5. D-le Obidin, în privinţa deportărilor trebuie să facem o distincţie clară. Au existat deportări necesare amestecării populaţiilor în vederea pierderii identităţii acestora, mai ales ale celor de graniţă în timp de pace şi deportări în semn de represalii, făcute în scop de anihilare şi răzbunare. Sunt două lucruri complet diferite.
    Am să vă citez din versurile poetului Vasile Alecsandri, „Pahod na Sibir”:

    Sub cer de plumb întunecos,
    Pe cîmp plin de zăpadă
    Se trăgănează-ncet pe gios
    O jalnică grămadă
    De oameni trişti şi îngheţaţi,
    Cu lanţuri ferecaţi.

    Sărmani!… de şase luni acum
    Ei merg fără-ncetare
    Pe-un larg pustiu ce n-are drum,
    Nici adăpost, nici zare.
    Din cînd în cînd un ostenit
    Mort cade, părăsit!

    E lung cel şir de osîndiţi !
    Pe vînăta lor faţă
    Necontenit sînt pălmuiţi
    De-un crivăţ plin de gheaţă,
    Şi pe-al lor trup de sînge ud
    Des cade biciul crud.

    În urma lor şi pe-mpregiur
    Cazaci, başchiri sălbatici,
    Cu suliţi lungi, cu ochi de ciur
    Alerg pe cai zburdatici
    Şi-n zarea sură stă urlînd,
    Urlînd lupul flămînd.

    Şi mai continuă această epopee încă cu 11 strofe.
    Aceşti nenorociţi la care se referă poetul Vasile Alecsandri, erau forţa de muncă brută de care avea nevoie imperiul rus, pentru exploatarea pămînturilor fără sfîrşit ale Siberiei, ducîndu-i pe aceştia pe o cale fără întoarcere. Proscrişii aceştia aveau singura vină că se născuse pe pământul de graniţă a unui imperiu care căuta pămînturi însorite de locuire pentru propriul său popor, alungîndu-i cît mai departe pe băştinaşi.
    Sigur că, în situaţii de răzvrătire, în toate timpurile, Rusul a fost nemilos cu acele popoare care înfruntau voinţa stăpînirii şi a ţarului, mergînd pînă la exterminarea acestora. Moldovenii aveau marea vină de a se fi născut pe un pămînt de graniţă a imperiului pravoslavnic, pămînt ce trebuia eliberat pentru noii veniţi, iar neamurile băştinaşe rămase trebuiau neapărat rusificate.

    • Din cîte țin minte poezia lui Alecsandri se referă la deportații polonezi, nu are ea legătură cu moldovenii.
      Pe timpurile țarilor nu au avut loc deportări în masă din Basarabia, în afară de cea a tătarilor nogai, care au fost mutați în Crimeea și lîngă Marea Azov.
      Vă pare rău că au fost surghiuniți tătarii din Moldova?
      Care popoare au fost exterminate de ruși?
      Ei se purtau nemilos cu popoarele, dar iată ce scria cam în aceeași perioadă cu Alecsandri M. Kogălniceanu în lucrarea sa ”Dezrobirea țiganilor, ștergerea privilegiilor boierești, emanciparea țăranilor”:

      ”Chiar pe ulițele orașului Iași, în tinerețele mele am văzut ființe omenești purtând lanțuri în mâini sau la picioare, ba unii chiar coarne de fier aninate de frunte și legate prin coloane împrejurul gâtului. Bătăi crude, osândiri la foame și la fum, închidere în închisori particulare, aruncați goi în zăpadă sau în râuri înghețate, iată soarta nenorociților țigani! Apoi disprețul pentru sfințenia și legăturile de familie. Femeia luată de la bărbat, fata răpită de la părinți, copiii rupți de la sânul născătorilor lor și răzlețiți și despărțiți unii de alții, și vânduți ca vitele la deosebiți cumpărători, în cele patru colțuri ale României. Nici umanitatea, nici religiunea, nici legea civilă nu aveau ocrotire pentru aceste nenorocite ființe; era un spectacol grozav, strigător la cer.”

      Așa era în România plină de ”milă”.

      • „Din cîte țin minte poezia lui Alecsandri se referă la deportații polonezi, nu are ea legătură cu moldovenii.” – ziceţi dvs.

        Nu domnule Obidin, am verificat cu de-amănuntul poezia ca şi analizele literare ale scrierilor lui Alecsandri şi nicăieri nu scrie că această poezie s-ar referi anume la vre-un popor. Poporul putea fi la fel de bine polonez, român, tătar, georgian. E clar că aceştia trebuiau să dispară de acolo, de pe locurile lor natale, pentru că erau incomozi împeriului ţarist. În felul acesta se îndeplineau cel puţin două obiective: 1) era rarefiată populaţia băştinaşă, înlăturîndu-se elementele incomode, creind premizele unei rusificări mai rapide a populaţiei rămase, inclusiv împlantarea aici a populaţiei slave şi 2) era adusă în zonele izolate, îndepărtate, greu accesibile vieţii (Siberia), a unei populaţii neslave, pentru a popula zona şi a executa munci utile imperiului ţarist: defrişări de păduri, construirea transsiberianului, exploatări miniere etc.
        Edificatoare sunt două zone: Peninsula Crimeea, unde se stabilise aici în condiţii istorice ştiute, aproape exclusiv populaţie mongolo tătară şi Basarabia (inclusiv Bugeacul), unde din 86% populaţie românească (moldovenească, dacă vă place mai mult această denumire), mai număra, printr-un recensământ măsluit pe la sfîrşitul veacului al XIX-lea, de abia vreo 50% moldoveni. In zona unde acum se află RM, de la 100% moldoveni în 1815, mai sunt azi 2/3 (66%), parte din ei pe cale de rusificare. Puteţi să negaţi această evidenţă?
        Ziceaţi dvs. undeva, cum oare să-i dizlocăm noi românii pe ucrainenii sau ruşii stabiliţi în RM pe pămînt moldovenesc (românesc), cînd ei s-au născut acolo, căci acolo ei se simt acasă. Sigur, aici noi vă dăm dreptate 100% deşi eu mai ştiu sigur că în altă zonă a Europei, nu sunt nici 100 de ani cînd două popoare au expulzat toată populaţia germană de pe teritorii pe care aceştia îşi dusese viaţa sute de ani, anume Prusia Orientală, numind-o Kaliningrad, şi Pomerania. Cred că le ştiţi şi dvs., nu mai amintesc. Atunci nu mai era o tragedie pentru acele suflete izgonite practic spre vest?
        Eu am mai spus şi repet, pentru că am observat că nu prea s-a înţeles. România nu expulzat niciodată populaţie STABILĂ de pe teritoriul ei şi nu are de gînd s-o facă niciodată, din contra, a încercat s-o integreze în circuitul economic tratînd-o cu aceeaşi măsură ca pe populaţia majoritară. Evident că au existat şi retorsiuni acolo unde indivizii, indiferent de etnie, au acţionat conştient împotriva intereselor statului, aşa cum ar fi făcut orice stat care se respectă, inclusiv Rusia sau URSS. Că s-a întîmplat ca pe teritoriul României să facă acest lucru grupuri de ucraineni sau ruşi, unde uneori erau antrenaţi şi moldoveni,asta nu înseamnă că măsurile aplicate au fost aplicate pe criterii etnice.
        Dacă România a expulzat peste Bug, în Ucraina, o populaţie nomadă care trăia în corturi pe unde apuca, a cărui comportament îl cunoaşte o lume întreagă, aceasta s-a datorat comportamentului lor ancestral, amplificat de condiţiile în care jandarmeria română era trimisă în Ucraina să menţină ordinea, iar în ţară nu mai existau prea multe forţe de ordine, iar aceştia îşi făceau de cap introducînd groaza în populaţia civilă.

      • Dumnezeu cu Alecsandri. În Siberia erau deportați doar criminalii și cei ce urzeau comploturi împotriva statului rus – decembriștii, răsculații polonezi, revoluționarii profesioniști bolșevici (Lenin, Stalin, etc.), nu popoare pentru a elibera locul rușilor, cum vreți să dați de înțeles.
        Ce vreți să spuneți, că în imperiul rus moldovenii erau deportați în Sibir, ca să vie în locul lor slavii?
        Iar în perioada sovietică știm că erau deportați nu numai moldoveni, dar și slavi, așa că ce sens avea să fie surghiuniți unii ruși, ca să fie aduși în locul lor alți ruși.
        Bugeacul era în 1812 aproape pustiu, și a fost populat intens cu diferite popoare, inclusiv cu moldoveni din Basarabia, dar și de peste Prut.
        Să nu uităm că sute de mii de moldoveni s-au așezat benevol cu traiul peste Nistru, atunci nimeni nu gîndea cu criteriile lui Antonescu despre ”curățarea teritoriului” și ”purificarea neamului”, acum ce, ucrainenii să-i alunge pe toți moldovenii că le-au ”spurcat” pămînturile?

        ”Eu am mai spus şi repet, pentru că am observat că nu prea s-a înţeles. România nu expulzat niciodată populaţie STABILĂ de pe teritoriul ei şi nu are de gînd s-o facă niciodată, din contra, a încercat s-o integreze în circuitul economic tratînd-o cu aceeaşi măsură ca pe populaţia majoritară.”

        Lămuriți-mi, dle Judex, cum s-a ajuns la situația actuală, că 90% din populația României sînt români?
        Că înainte nu era așa.
        Iată ce am găsit în cartea lui Lucian Boia ”Realitate și mit în conștiința românească”:
        ”Dar, trebuie spus cu sinceritate că în alte zone, şi în acelaşi interval al ultimului secol, românii au şi cîştigat în defavoarea „celorlalţi”. În Dobrogea, la 1880, populaţia românească nu depăşea 28% din total; la recensămîntul din 1930, ponderea românilor dobrogeni se ridicase la 65% (fără a socoti Cadrilaterul, predominant neromânesc; împreună cu acesta procentul românilor din Dobrogea cobora la 44,2%); cîteva decenii mai tîrziu, în 1992, Dobrogea apare aproape pe deplin românizată: 91% populaţie românească. în Transilvania (teritoriile de peste munţi, în ansamblul lor), potrivit recensămîntului din 1910,românii erau cotaţi cu 53,8%, maghiarii cu 31,6%, iar germanii cu 10,8%. în 1930, românii progresaseră la 57,8%, în1956 la 65%, pentru a ajunge în prezent, după datele recensămîntului din 1992, la 73,6% (un cîştig de 20 de procente în trei sferturi de veac), în timp ce maghiarii au coborît la circa 21%, iar germanii abia mai depăşesc un procent, a proape dispărînd ca realitate etnică. S-a petrecut indubitabil un proces de românizare, în provincii caracterizatecîndva printr-un grad înalt de amestec etnic.

        A dispărut şi oraşul cosmopolit, atît de caracteristic spaţiului românesc. La 1895, din cei 10 419 locuitori ai Constanţei, 2 519 erau români, 2 460 greci, 1 060 bulgari, 2 202 turci şi tătari, 855 evrei etc. Astăzi, românii reprezintă 93% din populaţia oraşului. La celălalt capăt al ţării, Timişoara prezenta, la 1930, următoarea structură demografică: germani — 30%, maghiari— 30%, români — 26,5%… Astăzi, 82% dintre timişoreni sînt români. Dar chiar în Bucureştii perioadei interbelice (potrivit aceloraşi date din 1930), 20% din populaţie era încă de origine neromânească; în prezent 97,6% din locuitor ii capitalei sînt de naţionalitate română.

        Exceptînd prezenţa maghiară într-o serie de oraşe transilvănene, precum şi numărul crescînd al ţiganilor, coloratura etnică a devenit aproape pur românească, celelalte nuanţe pierzîndu-se în ansamblu.

        Am reprodus (sau am calculat în procente) datele demografice oferite de următoarele surse: M. D. Ionescu,
        Dobrogea în pragul veacului al XX-lea,Socec, Bucureşti, 1904, p. 905, şi Cercetări asupra oraşului Constanţa,
        Bucureşti, 1897, p. 88; Recensămîntul general al populaţiei României din 29 decembrie 1930,publicat de Sabin Manuilă, voi.II, Imprimeria naţională, Bucureşti,1938; Recensămîntul populaţiei şi locuinţelor din 7 ianuarie 1992,volumul Structura etnică şi confesională a populaţiei [Bucureşti], 1995.”

        M-a impresionat cel mai mult Dobrogea, unde românii erau 28%, pentru că ”Conform datelor recensământului din 2002, cele două județe din partea românească a Dobrogei au o populație de 971.643 de locuitori. 883.620 (90,94%) sunt români (inclusiv aromâni). Alte grupuri semnificative sunt: 27.580 turci, 23.409 tătari, 21.623 lipoveni și restul greci, ucraineni și bulgari.”

        În ce fel au dispărut de acolo 70% de alte popoare?
        Zău, eu nu observ cu ce românii ar fi mai buni decît slavii sau alții…

      • D-le Obidin, nu pun cu numic la îndoială jafurile pe care le descriu acei oameni cărora li s-au luat căruţa şi caii. Tata a păţit la fel, tot doi cai buni şi o căruţă îi luase ruşii, de aceea ştiu ce înseamnă această nenorocire. Tata a dat o iapă de toată frumuseţea pentru armată, tot prin 1938-39. Atunci era vremea rechiziţiilor pentru armată. Iapa aceea care ne-au luat-o era atît de frumoasă încît au ales-o şi-au pus-o la şareta colonelului. Cînd s-a dus mama la Tecuci la tata care era concentrat, a văzut-o înhămată la această şaretă, şi i-a venit tare rău. Rămăsese acasă perechea, un cal foarte frumos. Rămînind un singur cal, mama i-a cumpărat pereche, cu care ne-am servit pînă la venirea ruşilor. Atunci, ruşii ne-au luat şi caii şi căruţa, aşa cum am povestit. Mai mult, din casa noastră nou construită se alesese scrumul în timpul atacului cu rachete Katiuşa. De ţăranii noştri, ruşii nu se legau, poate un glonţ rătăcit îi mai nimereau pe cîte unul, poate întîmplător, poate intenţionat. Soldatul la furie, nu poţi să-l opreşti. Or fi avut şi soldaţii ruşi necazurile lor şi se răzbunau pe cine le ieşea în cale.
        Un consătean cu vreo 20 de ani mai mare ca mine, îmi povestea că în timpul luptelor către Odesa, într-un sat au întîmpinat o rezistenţă deosebită din partea ruşilor, care le-au scos din luptă foarte mulţi dintr-ai noştri. Cînd au intrat ai noştri în sat, erau ca turbaţi. On moşneag a ieşit în întîmpinarea soldaţilor cu o eşarfă albă, în semn paşnic de supunere, însă un nemernic de soldat a descărcat automatul în el şi l-a omorît pe loc. Atunci, consăteanul meu l-a dojenit şi înjurat pe nemernic, zicîndu-i că bătrînul n-avea nici o vină, că s-ar fi putut să fie ca părinţii lui şi i-a spus bătrînei care plîngea în hohote sărmana, să-l retragă în casă, rămînînd el el în poarta casei să nu mai permită nimănui să intre.
        Sau, altcineva povestea că soldaţii care cu un an înaine fusese umiliţi în unele sate basarabene, rupîndu-le hainele soldaţilor, scuipîndu-i, aruncînd cu apă fiartă de la balcoane prin tîrgurile unde erau evrei, aruncînd cu pietre în ei, în alte localităţi, luîndu-le armele, tăindu-le şleaurile cailor de la urciuce, aplicîndu-le toate urîciunile posibile, fusese atît de înrăiţi că în 1941 cînd au intrat cu lupte în satele unde ştiau că se întîmplase aşa ceva, erau de neoprit. Au căzut şi vieţi nevinovate pe unde au trecut unele grupe de soldaţi.
        Sigur, la prima vedere ei par vinovaţi, dar vinovatul moral nu e nici soldatul sovietic şi nici măcar cei care i-au umilit în 1940, ci Guvernul Sovietic. El a facilitat incitarea populaţiei alogene să-i umilească pe soldaţi, fiindcă îndemnase trupele sovietice să devanseze (Întreacă) trupele noastre mai înainte de a ajunge la Prut, către ţară. De aceea acei basarabeni pe care i-ai indicat că au dat declaraţii după plecarea românilor cărora li se spusese de către sovieticii că trupele lor erau încă la Prut, înainte de plecarea armatei şi administraţiei române ”Da voi la ce stați aici? Credeți că rușii nu-i vor prinde la graniță și-i vor lăsa așa să plece?” În aceste condiţii populaţia alogenă din Basarabia s-a dedat la cele mai josnice atacuri împotriva armatei române care a fost lipsită de orice protecţie. Orice soldat ţine minte cînd este umilit. Ca o armată, cu echipamentele sale militare şi toată administraţia (medici, învăţători, agronomi, cei ce-şi formase familii în Basarabia), să părăsească un spaţiu aşa de lung, de la Nistru la Prut, în două zile, nu era un lucru uşor. Căci iată ce a spus Molotov în ultimatumul său din 26 iunie 1940, primit în Bucureşti, cifrat, la miezul nopţii de 26/27 iunie, că România în 1918 a încălcat „unitatea seculară a Basarabiei, populată ÎN PRINCIPAL CU UCRAINENI” – minciună strigătoare la cer! – şi că România este somată să:
        „1. Să înapoize cu orice preţ Uniunii Sovietice Basarabia”
        „2. Să transmită Uniunii Sovietice partea de nord a Bucovinei, cu frontierele potrivit cu harta alăturată”
        „3. (Că Guvernul român va acepta) să încheie „pe cale paşnică conflictul prelungit dintre URSS şi România”
        Si în încheiere oferă „cu generozitate” un termen de 24 de ore să accepte soluţia dată de sovietici.
        Guvernul român cere să i se comunice locul şi data negocierilor pentru rezolvarea problemei. Iar răspunsul sovietic a fost încă şi mai „generos”:
        ” În decurs de 4 zile”, începînd de pe 28 iunie ora 14.00, să evacueze teritoriile menţionate şi ca trupele sovietice să ocupe concomitent teritoriul.
        Acestea au fost condiţiile umilirii Armatei române.
        Să ştii Obidine, că ostaşul umilit nu uită. Astfel de atitudini barbare, lasă urme adînci în sufletul omului. Nu am întîlnit român care a avut contact cu ruşii să nu-mi zică: „rusul e porc!”. Poate că dacă nu ar fi fost ofiţerul acela rămas în GAZ, tata ar fi fost mort atunci de mîinele acelor soldaţi ruşi, care nu ştiu dacă au înţeles ceva din ce le-a spus tata în ruseşte. Cred că acea comandă a ofiţerului rus ca să-l lase în pace pe tata, l-a scăpat cu viaţă.
        Noi am mai făcut o evacuare şi a unei alte părţi de teritoriu, cu dou luni mai tărziu, din Ardeal, însă acolo termenul de evacuare a fost de două săptămîni, nefiind nici un fel de incidente nici cu armata, nici cu populaţia. Că ulterior unii ostaşi ai armatei ungare s-a răfuit cu populaţia paşnică, omorînd aproape 1000 de români, începînd cu copii din burta mamei lor şi pînă la la femei şi bătrîni, asta e altă poveste. Nu mai vorbesc de cele vreo 25.000 de bătăi şi schingiuiri.
        În ce priveşte Ionel Barciuc care-mi povestea cu lacrimi în ochi, cred că nu minţea. Dar nu cred că pentru că a avut fraţi în străinătate ar fi fost împuşcate de NKVD-işti, ci pentru că au stat fugare ascunzîndu-se de interogatoriile şi prigoana rusească. Nu cred ca acestea să fi desfăşurat activităţi de sabotaj sau să lupte împotriva puterii sovietice. Cert este că lui i s-a spus de către cei din sat că surorile lui s-au ascuns de frica ruşilor şi cînd aceştia le-au găbjit, le-au lichidat. Altă explicaţie nu poate fi. Două fete tinere în floarea vîrstei nu mor de moarte bună sau că le calcă trenul.

      • Dacă-i justificăm pe soldații români care se răzbunau pentru că au fost scuipați și stropiți cu uncrop, atunci cu atît mai mult trebuie să-i justifcăm pe cei sovietici (”ruși”), care se răzbunau săvîrșind fărădelegi prin Europa, pentru omorurile și jafurile înfăptuite de germani și aliații lor în URSS.
        Vă aduc aminte doar un singur fapt, că nemții și vasalii lor au ucis în Uniunea Sovietică circa 27 mln de oameni, dintre care 18-20 mln civili.
        Despre distrugerile bunurilor materiale nu mai vorbesc.
        Eu zic că ei s-au comportat încă foarte cuviincios în Europa, în comparație cu europenii ”civilizați” în URSS.

        Anul acesta se împlinesc 70 de ani de cînd a avut loc operațiunea Iași-Chișinău.
        Am hotărît să public cît mai multe articole cu ocazia acestui aniversar.
        Căutînd materiale despre aceste evenimente, printre altele, amintiri ale veteranilor sovietici de război, pe saitul meu preferat iremember.ru, am văzut că veteranii adeseori povestesc despre relațiile soldaților sovietici cu populația civilă din teritoriile ocupate de Armata Roșie.
        Numaidecît am să public aceste mărturii interesante, depuse în anii 2000, care, deci, nu mai au nimic în comun cu propaganda sovietică, în care veteranii povestesc cinstit și fără a fi cenzurați despre acele evenimente, inclusiv despre atitudinea populației pașnice față de trupele sovietice aflate în țările lor.

      • „Ce vreți să spuneți, că în imperiul rus moldovenii erau deportați în Sibir, ca să vie în locul lor slavii?” – ziceţi dvs. Exact aşa d-le Obidin. Situaţia de fapt o arată, atît în Siberia sau Kazahstan, dintr-un punct de vedere, cît şi în Basarabia, din alt punct de vedere.
        Dar răspunsul la postarea dumneavoastră cuprinzînd multe aspecte dintre care destul de multe complet eronate, ca să nu zic de-a dreptul propagandă mincinoasă, cere timp şi argumente pe care încerc să le probez sau lămuresc, de ex. Dobrogea.
        Mulţumesc pentru sinceritatea problemelor ridicate de dvs. pe care le voi analiza punct cu punct în curînd dar nu în acest răspuns. Sigur că nu vă învinovăţesc cu nimic pe dvs. personal, ci mai degrabă propaganda imperială mincinoasă a Moscovei de care România este sătulă
        Cu aceeaşi consideraţie. Salutări!

      • Propaganda românească nu este cu nimic inferioară celei sovietice sau celei rusești.
        Ce rost are să înlocuim o propagandă cu alta?
        Eu vă mulțumesc pentru discuție și cer scuze dacă vă răspund cu întîrziere. Ultima vreme nu prea am timp să mă ocup de acest blog, chiar zile întregi nu întru pe aici.

      • Sigur, eu nu vă cer să-mi răspundeţi neapărat acum, mai tîrziu sau niciodată. Cum credeţi dvs. de cuviinţă, aşa veţi face.
        Vă scriu numai ca să vă aduc la cunoştinţă nişte fapte de care dvs. poate nu aveţi cunoştinţă sau nu doriţi să luaţi cunoştinţă.

        În primul rînd în aşa numita „propagandă românească” noi vă aducem la cunoştinţă fapte istorice aflate în înscrisuri ca şi fapte consemnate de trăitorii acestor pămînturi, cu bune şi cu rele.

        Noi românii nu avem nimic cu poporul rus necunoscător al evenimentelor, nu avem nimic cu cei ce s-au stabilit mai demult sau mai recent pe aceste pămînturi, chiar dacă ne iubesc sau nu ne iubesc. Situaţia din Dobrogea o demonstrează cu prisosinţă. Aici diverse populaţii, de la români, turci, tătari, ruşii lipoveni, greci, italieni şi bulgari (cîţi or mai fi) trăiesc în linişte, pace şi bună înţelegere, fără a revendica nimic în afară de a li se asigura protecţie ca să lucreze liniştiţi.

        Noi avem în schimb ceva cu politica imperială rusă care vrea să-şi extindă influenţa geo-politică asupra locurilor pe care au trăit moşii şi strămoşii noştri, care incită conştiinţa sutelor de mii de locuitori ai neamului nostru ca să-i facă să creadă că albul e negru şi negrul e alb.
        Iată, ca să vedeţi, cînd aveţi timp, vă rog să deschiudeţi link-ul de mai jos pentru a înţelege de ce românii şi-au pierdut încrederea în vecinul nostru euro-asiatic, Rusia. De ce românii şi-au căutat protecţia la NATO sau UE şi nu la Rusia, cum ar fi fost normal prin religie sau vremelnica frăţie de arme.
        Prin resursele economice pe care le posedă România, ea ar fi putut să trăiască bine-mersi şi fără UE şi fără NATO. Dar n-am putut să stăm deoparte fiindcă avem „prieteni” atît în Est, cît şi în Vest. Referitor la Vest, la noi este o vorbă:”Unde este Ungaria, acolo trebuie să fim şi noi, fiindcă Ungaria mănîncă k-kat pe unde se duce”. În Est avem o ţară puternică ce ne contestă dreptul nostru la existenţă independentă pe acest pământ, o ţară care prin politica ei continuă antiromânească învrăjbeşte populaţia românească din răsărit, împiedicînd procesul firesc la unitate naţională a poporului ei. Şi nu o face nici măcar mascat, o face cît se poate de direct, întreţinînd o continuă vrajbă între fiii aceluiaş neam.

        Domnule Obidin, în lumina respectului pe care vi-l port, vă rog să parcurgeţi rîndurile de mai jos pentru a înţelege de ce la români s-a instalat rusofobia, iar dacă aveţi timp, puteţi să-mi răspundeţi, dacă nu, nu. Nu e nici o problemă.
        Rusofobia nu este recentă, de la terminarea ultimului război mondial, cînd România a depus armele în 1944, ea are rădăcini mult mai adînci.
        http://mateiudrea.wordpress.com/2012/11/03/originea-rusofobiei-la-romani/
        http://mateiudrea.wordpress.com/2012/11/03/originea-rusofobiei-la-romani/

        Iar dacă sunteţi curios, puteţi să deschideţi şi acest link privitor la proiectul de Tratat de la Luţk:
        http://basarabialiterara.com.md/?p=7712

        Sănătate şi toate cele bune, dvs. şi familiei dvs.

  6. Iată ce a descoperit şi deshumat Armata Română în Chşinău în vara anului 1941:

    http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/iata-unde-calaii-nkvd-au-masacrat-3400-basarabeni-1940-1941

    Şi poate nu numai atît. Poate că acele 80 de care cu cadavre în descompunere transportate la un cimitir din Chişinău, să fi fost pline cu rămăşiţele în descompunere ale acelor nenorociţi împuşcaţi în ceafă de către NKVD şi aruncaţi în gropi comune. Erau evident „duşmani ai poporului”, nu neapărat moldoveni. Erau printre ei şi destui ruşi care luptase împotriva Armatei Roşii.
    În urmă cu mulţi ani am întîlnit în oraşul meu, un basarabean, să fi avut 45-50 de ani, pe nume Ionel Barciuc, bun prieten cu mine, deşi aveam vîrste mult diferite. L-am întrebat dacă mai are rude în Basarabia şi dacă a mai fost pe acolo. N-am bănuit că întrebarea mea îi va răscoli unele amintiri dureroase. L-au podidit lacrimile. De ce plîngi d-l Ionel? Cu ochii plini de lacrimi începu să-mi povestească: „Cînd am părăsit Basarabia şi m-am stabilit în România, am lăsat acolo în satul meu două surori tinere. Le urmăreau NKVD-ul pentru că aveau fraţi în străinătate, unul în România şi altul în Anglia. Aveam amîndoi meserii frumoase şi n-am mai vrut să ne întoarcem în Basarabia pentru că ştiam ce-au păţit basarabenii care s-au întors în 1940. Eu am rămas în România şi fratele în Anglia. În Basarabia mi-au rămas cele două tinere surori. Simţind că vor să le aresteze NKVD-ul, au stat un timp fugare. Dar n-aveau unde să se ascundă la infinit, aşa că le-au prins NKVD-ul, le-au arestat şi le-au împuşcat pe amîndouă ca „duşmani ai poporului” pentru că aveau rude în străinătate. La ce să mă mai întorc în Basarabia?” – s-a întrebat el. Acesta era raiul sovietic de atunci. Lucrurile nu s-au schimbat prea mult pînă la Perestrika şi Glasnosti. După ce Gorbaciov „a slăbit hăţurile”, s-a ales praful de Impriul de la Răsărit. Oricine vede ce se întîmplă acum în Ucraina. Dacă Rusia n-a reuşit s-o pună la „respect” pe Ucraina, neamul ei de sînge, cum o să le aducă pe celelalte republici?

    • Dle Judex, am citit de 2 ori articolul, dar nu am găsit unde se scrie despre cele 80 de care cu oameni împușcați.
      În plus, chiar autorul recunoaște că mulți dintre cei uciși erau ex-militari ruși, cu care bolșevicii aveau socotelile lor în urma războiului civil. Propaganda românistă însă îi bagă pe toți în rîndurile ”martirilor români basarabeni”
      Cînd eram student, prin anii 90, la o oră de istorie am făcut o excursie la fostul consulat italian, în subsolurile căruia se efectuau execuțiile, dar nu ne-au spus acolo nimic despre mii de împușcați.

      Iar cît privește pe Ionel Barciuc (nume ucrainean), nu-mi prea vine a crede că tot ce a spus el este adevărat.
      Iată, de pildă, istoricul A. Petrenco (un mare ”român” de origine ucraineană) a povestit despre cazul unui deținut din Basarabia în GULAG.
      A prezentat, mi se pare că parțial, documentele din dosarul său penal.
      Acest Ogurțov, împreună cu alți 4, era învinuit, printre altele, că în timpul războiului, cît Basarabia a fost sub români l-au ajutat pe șeful postului de jandarmi Colan din România să rețină ”peste 20 de militari ai Armatei Roşii, pe care i-a trimis la postul de jandarmi şi soarta lor este necunoscută”.
      Evident era vorba despre prizonieri sovietici care evadau din lagărele de prizonieri și pe care aceștia îi prindeau și-i predau autorităților.
      Deci, acest Ogurțov (notați din nou că din cei 5 inculpați 3 erau ruși, 1 era moldovan și unul, șeful de post, era român, deci iarăși vedem că nu toți cei condamnați la ani de GULAG erau ”români”) a fost un colaboraționist, care-i ajuta pe români să vîneze prizonierii sovietici. Aceasta era considerată o crimă foarte strașnică în URSS și care era pedepsită foarte aspru. Într-adevăr, acest Iacob Ogurțov a foast condamnat la 25 de ani de GULAG, atît l-au pedepsit pentrcu că a ajutat să zătrească 20 de suflete.

      Acum eu mă întreb dacă este posibil că surorile dlui. Barciuc puteau fi împușcate doar pentru faptul că aveau doi frați peste hotare, pe cînd criminalii de război se alegeau ”doar” cu ani de pușcărie?
      Cei care aveau rude în străinătate nu puteau să pretindă la posturi de conducere, li se nega accesul la serviciu în KGB, aveau alte limitări, dar să fie împușcați, și mai ales femei, de asta aflu pentru prima dată, zău că nu-mi vine să cred.
      Sau acel domn nu v-a povestit tot adevărul sau el chiar de-a dreptul clevetea.

      • D-le Obidin, încerc să vă răspund pe rînd întrucît am citit cu atenţie atît ce aţi scris dvs., cît şi cele scrise de Anatol Petrencu.
        „Propaganda românistă însă îi bagă pe toți în rîndurile ”martirilor români basarabeni” – ziceţi dvs. Eu zic că nu e aşa. Citiţi mai sus ce am scris: „Erau evident “duşmani ai poporului”, nu neapărat moldoveni. Erau printre ei şi destui ruşi care luptase împotriva Armatei Roşii.” De unde aţi mai scos-o şi pe asta, cum că cei deportaţi şi condamnaţi de sovietici ar fi fost numai români? Prigoana sovietică a fost generală. Mai mult, preferinţa ruşilor nu era dintre cei „duraki”, ci ei urmăreau intelectualitatea, adică pe cei instruiţi ce-şi exprimau vederile lor politice potrivnice celor ruseşti. Ei, numai ei trebuiau lichidaţi! În Biblie se spune: „Bate-voi păstorul şi turma se va risipi”. Păstorii trebuiau lichidaţi. Adică luminătorii prostimii, pentru că prostimea trebuia manipulată, îndobitocită, mancurtizată. Numai acei intelectuali ce-şi făceau autocritica sau erau zeloşi acuzatori ai „imperialismului românesc” şi cei care-i acuzau pe români că sunt „naţionalişti” şi „faşişti”, erau racolaţi şi sprijiniţi să ocupe funcţii înalte. În RM era cîndva o vorbă: „Dacă vrei să fii ministru, nada bîti de peste Nistru”.
        Vă promit că dacă dau peste acel material unde se spune că erau 80 (dacă nu mă înşel) de care ce transportau cadavre după deshumările din 1941 vi-l trimit. Sigur că aici în Chişinău se făceau execuţii nu numai a cetăţenilor din RM dar şi din Transnistria, pentru că după iulie 1940 dosarele cu procesele celor din Transnistria începute încă din 1938 erau acum instrumentate în capitală unde se instalase satrapii sovetici. Cele 34.000 de execuţii s-au făcut în întreaga Basarabie, nu numai la Chişinău. Ce au dus la cimitir spre înhumare autorităţile române în cele 80 de care erau mult mai puţini.

        Pe acel om, Ionel Barciuc, de care vă povesteam, care era cu vreo 20-30 de ani mai în vîrstă decît mine, nu l-am bănuit nici un moment că ar fi putut cleveti. Ultima dată cînd l-am întîlnit prin anul 1990-91, un om de o bunătate rară, să fi avut în jur de 60 de ani. Încă mai lucra la Universitatea din Galaţi. Ştiind că era din Basarabia şi că se deschisese graniţa peste sîrma ghimpată de la Prut, l-am întrebat : „Ce-ţi mai fac neamurile de peste Prut?” – „Care neamuri?”, îmi răspunde el. „Dar ştiu că sunteţi dintr-un sat din Basarabia”, continui eu mirat. „Da, dar mi le-au împuşcat ruşii pe amîndouă surorile care mai rămăsese acolo”, zise el şi a continuat să-mi povestească CU LACRIMI ÎN OCHI, (jur pe ce am mai sfînt!), ceea ce ştia el că se întîmplase acolo. N-am de ce să vă mint. Astfel de poveşti, am mai auzit şi de la alţii, de zeci de ori. Nu zic că ar fi fost o politică rusească în sensul lichidării moldovenilor. Dar excese au fost numeroase.

        Vreau să povestesc ce i s-a întîmplat tatei la sfîrşitul lui august 1944, cînd au intrat ruşii în Moldova românească. Ajunsese Armata Roşie la Siret. La noi există un pod de vreo 400m lungime care face legătura între Galaţi şi Focşani. Cînd se apropiau ruşii, ai mei s-au refugiat cu strictul necesar, punînd în căruţa cu cai tot ce se putea, pînă trece pîrjolul luptelor. Nici un fel de protecţie românească nu mai exista, Regele Mihai trădase ţara şi a ordonat armatei să înceteze orice rezistenţă împotriva invadatorilor. Nu l-au lăsat pe mareşal să aducă armata în ţară, eventual peste munţi, dacă astfel nu de putea. Ruşii i-au luat pe militari ca din oală, fără luptă. Plîngeau generalii români cînd au văzut că ruşii le ridică soldaţii. Vreo sută cincizeci de mii au dus în Siberia sau Kazahstan.
        Pe 25-27 aug. ruşii, fugărindu-i pe nemţi, au dat cu ei o luptă serioasă în apropierea traversării podului de fier de peste Siret. Au rămas pe cîmp, în zona comunei noastre, un tanc despre care lumea spunea că era Tigru german şi alte vreo patru-cinci, ruseşti în apropierea podului, care, se pare că erau Sherman, că aveau turrelele rotunde şi în interior scria cu caractere latine.
        Vreo 10 case din satul nostru fusese incendiate, printre care şi a noastră. Se zicea că ruşii au tras cu katiuşa, de aceea s-au aprins casele. Tata, care avea familia la vreo 6-7 km de casă, s-a dus pe jos acasă la el să aducă nişte grîu să macine ca să aibă familia ce mînca. Magazia, unde ţinea el grîul, nu arsese. A intrat în magazie şi în timp ce punea grîu în sac un GAZ rusesc a oprit în şosea, au coborît din maşină 2 soldaţi ruşi şi s-au repezit la tata, au spus ceva ce tata nu înţelegea şi s-au repezit la el să-l sugrume. Tata cunoştea şi el căteva cuvunte ruseşti de pe timpul războiului din 1917 cînd armata rusă era pe Siret, cantonată pe la casele sătenilor. Speriat, tata i-a implorat cum s-a priceput şi el : „Ne umerite menea, u menea tri malciki!” kricial on. Auzind ţipetele tatei a coborît din Gaz un gradat care observînd isprăvile soldaţilor săi, s-a adresat către cei doi: „Ei, Grişa, Vasea, ibiomati, idi siuda!” Şi l-au lăsat pe tata. Asta ne povestea tata mai tîrziu. Iar tata nu era un om hîtru ca să înfloreasă evenimentele. De vrei să mă crezi bine, de nu, iarăşi bine.
        Şi ar mai fi de spus ceva. Tot atunci cînd încă nu ne întorsesem în satul nostru, (casă nu mai aveam), fratele meu de vreo 12 ani, fiind dus cu căruţa cu cei doi cai ca să aducă ceva pentru familie, a fost observat de nişte ruşi, a fost oprit şi dat jos din căruţă alungat şi i-au luat căruţa. A venit fratele meu la familie în hohote de plîns. Noroc că şi-a făcut milă de tata nişte rude care i-au dăruit o iapă şchioapă cu care şi-a făcut tata treaba împrumutînd o căruţă din sat. Asta aînsemnat războiul pentru noi. Alţii se trezeau cu cîte un glonţ din senin care-i trmitea în rai. Sigur, astfel de fapte se întîmplă în război, în toiul luptelor, dar după trecerea luptelor omul trebuie să devină om, nu fiară.

      • Dle Judex, eu vă cred, însă am îndoieli foarte mari în privința adevărului din cuvintele dlui Barciuc.
        Iată, vă mai dau un exemplu, ca să vedeți că era aproape imposibil ca 2 fete tinere să fie împușcate numai pentru că aveau un frate în România și unul în Anglia.
        La 6 decembrie 1947, la Chișinău a început procesul împotriva criminalilor fasciști.
        Principalii inculpați erau germani: comendantul militar și șeful garnizoanei Chișinău, general-maiorul Stanislaus von Devitz-Krebs, ober-locotenentul H. Klick, zonderfuhrerul V. Gasselgardt. A trece cu totul sub tăcere crimele poliției (nu și ale armatei) române era însă imposibil, de aceea au fost chemați la răspundere și unii români criminali de mîna a doua: colonelul D. Marinoiu, ofițerii jandarmeriei românești: căpitanul A. Bugnaru,locotenenții I. Jurea, I. Demetrian. P. Șontea, A.Marinaș, P. Șuvar. În mod sfidător lipseau pe banca acuzaților funcționarii români, care au adus cele mai mari daune Moldovei: foștii guvernatori ai Basarabiei Constantin Voiculescu și Olimpiu Stavrat, generalul de jandarmi Ioan Topor, care în 1941 a înfăptuit concentrarea, execuțiile în masă și deportarea evreilor din Basarabia peste Nistru (”curățirea teritoriilor”), comandanții Inspectoratului regional de poliție Chișinău și al jandarmeriei Pavel Epure și Teodor Meculescu, comendanții ghetourilor, închisorilor și lagărele de concentrare, vinovați de schingiuiri și de asasinări de masă.
        Generalul Devitz-Krebs era învinuit că în timp de trei luni cît a fost comendant militar al Chișinăului (29 mai – 21 august 1944) a condus personal asasinări de masă (mai mult de 2000 de oameni), schingiuiri și jefuiri ale locuitorilor orașului, a dat ordin să fie trimiși cu sila la construirea fortificațiilor; a fost acuzat, de asemenea, de nimicirea parcului de tramvaie, a conductei de apă, a cartierelor de locuit. Colonelul Marinoiu a fost învinuit de asasinarea în masă a locuitorilor Moldovei, din regiunea Cernăuți, din orașul Berdeansc și din Crimeea, de jefuirea cîtorva mănăstiri, inclusiv a mănăstirii Țigănești, precum și de faptul că a participat personal la aceste crime. Comandantul batalionului de jandarmi Bugnaru și subalternii lui Jurea, Demetrian, Șontea, Marinaș, Șuvar erau învinuiți că în procesul de urmărire a partizanilor, dînșii au arestat și torturat locuitori din partea centrală a Moldovei și din Odesa.
        Zonderfuhrerul Gaisselgardt cu subalternii săi, soldați germani au adus în Novo-Cneazevca din Ucraina 300 de oameni, au format o colonie de muncă, iar în vremea retragerii aproape pe toți lucrătorii i-a trimis în Germania, jefuind locuitorii satului. Dauna generală adusă diferitelor instituții ale Chișinăului însuma 1 383 345 000 de ruble, iar a orășenilor – 208 887 546 de ruble.
        Acuzații au recunoscut crimele săvîrșite însă explicau acțiunile într-un mod tradițional pentru naziști: executau ordinele. Avînd în vedere caracterul crimelor, comise de inculpați, ei toți, desigur, meritau pedeapsa capitală. Tribunalul militar însă i-a condamnat pe S. von Devitz-Krebs, H. Klick, V. Gaisselgardt, D. Marinoiu, P. Șontea, A. Bugnaru, I. Jurea, I. Demetrian, pe fiecare la 25 de ani de lagăr de muncă corecțională, iar pe P.Șuvar și A. Marinaș la 20 de ani
        http://www.vedomosti.md/news/Kishinevskii_Protsess

        Deci, criminalii de război se aleg ”numai” cu ani de pușcărie, iar niște femei sînt împușcate. Sincer să fiu, nu cred să fi fost așa.
        Eu nu înțeleg, ce puteau să facă aceste fete ca să merite pedeapsa capitală.

        Acum despre articolul din historia.ro. Acest articol este unul de manipulare. Titlul spune: ”Iată unde călăii NKVD au masacrat 3.400 de basarabeni în 1940-1941”, însă mai jos aflăm că aceștia au fost asasinați în 1937-38 în RASSM (așa-zisă Transnistria): ”Cu referire la teritoriul actualei Republici Moldova, până acum au fost identificare 100 din cele 113 procese-verbale ale Troikăi speciale a NKVD din RASS Moldovenească, „instanţă” care, în anii 1937-1938, a „judecat” ca pe „duşmani ai poporului” 4.762 de persoane din stânga Nistrului, dintre care 3.497 au fost condamnate la împuşcare (74% din totalul celor judecaţi – cea mai mare cotă din URSS)”. Deci victimele luptelor interne pentru putere din partidul bolșevicilor între staliniști și troțkiști au devenit ”martiri români”. Totul prinde bine în campania de defăimare a ”rușilor”.
        Iar cîți au fost uciși în 1941 așa și nu se spune, eu am înțeles că circa 100.
        Eu înțeleg că omorul unui singur om este deja o tragedie, însă în propagandă cifra 100 de-acum nu mai sună așa ca 34 de mii, sau sute de mii cum s-a implementat în conștiința românilor.
        La dvs cifra ajunge deja la 34.000, adică unde n-a fost nimic se inventează de-a dreptul, iar unde au fost victime se înmulțește la 10.

        Îmi pare rău de averea părinților dvs și de suferințele prin care au trecut. Celor de partea noastră a Prutului tot nu le-a fost ușor: era război, nu o joacă de copii în lada de nisip.
        Dar oare românii n-au jecmănit la noi în țară? Ei asta o numeau ”evacuare”.Iată cîteva exemple:

        ”Procesul-verbal al interogatoriului locuitorului s. Hulboaca raionul Orhei Hajim I. A. despre crimele și jafurile ocupanților
        24 martie 1945
        Odată cu venirea ocupanților români în satul nostru, jandarmeria a arestat pe președintele sovetului sătesc Stăvilă Zinovii Alexandrovici, pe secretarul sovetului satesc Morari Foma Andreevici, pe agentul financiar Negruță Vasile Ivanovici, pe 11 evrei , și i-a trimis la șeful de post în s.Vîprava. Susnumiții au stat sub arest șapte zile. Președintelui sovetului sătesc i-au dat doi ani de pușcărie în București, iar secretarul sovetului sătesc, agentul financiar au fost achitați. Pe evrei i-au împușcat în s. Vîprava.
        Crimele din 1944
        Ocupanții români au împușcat 3 cercetași sovetici și 3 moldoveni, care ascundeau cercetașii: Mutilin* Dionisii Semionovici, Cebotari Ivan Vasilievici, Melnic Afanasii Zaharievici.
        (* În alte documente – Mutilcă (vezi Arhiva Partidului a Institutului de Istorie a Partidului pe lîngă Comitetul Central al Partidului Comunist al Moldovei, fond 3280, inv. 1, dos. 750, f. 23).
        În timpul retragerii în 1944 ocupanții români au jefuit tare satul nostru. Spre exemplu, lui Garștea Porfir Vasilievici i-au luat cu de-a sila o pereche de boi, de la Garștea Mihail Ivanovici au luat o pereche de boi, lui Bîrnea Gheorghii Semionovici i-au luat un bou, lui Garștea Ivan Vasilievici i-au luat un bou, de la toți ceilalți au luat tot grîul, cerealele.
        Mai multe în privința chestiunii date nu pot adăuga. Procesul-verbal a fost scris just, din cuvintele mele.
        Hajim
        Membrul comisiei Șișanov
        Arhiva de Stat a RM, f. 1026, inv. 2, dos. 18, f.46. Original.”

        ”Țin minte, românii de acum plecaseră, iar eu stăteam cu un băiat, fumam, cînd colo vine un unchi de-al său. Iar cînd românii plecau, ca la urmă, luau caii, printre care și singurul nostru cal. Omuleanul cela era un pic băut și ne zice: ”Da voi la ce stați aici? Credeți că rușii nu-i vor prinde la graniță și-i vor lăsa așa să plece? Duceți-vă după ei și întoarceți caii”, iar noi, cu băgare de seamă, ne-am pornit în urma lor. În raionul Rîșcani este un așa sat Șaptebani, lîngă care se află un loc renumit – o sută de curgane. Și cînd am ajuns la acel loc, am văzut acolo o mare întreagă de vietăți domestice, nu numai cai, dar și porci, vaci. Să găsești în această cireadă anume calul meu era imposibil, și atunci eu m-am folosit de un șiretlic. Am văzut că la o căruță militară românească erau înhămați doi cai și m-am adresat către un comandant al Armatei Roșii, care stătea acolo: ”Nouă ne-au luat caii”. – ”Pe care?” – ”Parcă aceștia doi seamănă”, și el imediat mi l-a dat. Iar prietenul meu, cu care ne-am perdut în învălmășeala ceea, mai tîrziu a venit și el cu un cal.”
        Ion Guranda
        http://iremember.ru/pekhotintsi/guranda-ivan-afanasevich.html

        ”Treaba-i că undeva prin 1938 nouă ne-au recțiziționat pentru necesitățile armatei române doi cai și splendida noastră căruță. Țin minte, tata n-a jelit bani și a comandat-o nemților în satul Tepliz, unde făceau niște căruțe minunate. Căruța s-a primit pur și simplu splendidă, de culoare verde și avea un detaliu deosebit. Meșterii anumit au făcut așa că cînd se învîrteau, roțile produceau un sunet caracteristic foarte plăcut. De aceea oamenii din sat doar auzind-o știau deja a cui căruță merge. Dvs vă dați seama ce însemna pe atunci o căruță cu cai? Asta-i ca cum ar fi acum un tractor și o mașină. Costau foarte scump și cînd pur și simplu ni le-au luat, nu mai puteam cumpăra alți cai și căruță. Și în cîmp nu puteam lucra, nu aveam cu ce… Deci, așa, din senin, ne-au rechiziționat caii și căruța, ne-au dat doar o hîrtiuță. Și ce încă mai era neplăcut? În satul nostru unui așa jaf obraznic au fost supuși vre-o zece gospodării țărănești, dar în marea majoritate erau ucrainene, ceea ce provoca și mai tare creșterea ostilității față de moldoveni. Ce fel de necesități militare urgente aveau în 1938, cu doi ani înainte de eliberarea Basarabiei și cu trei pînă la începutul războiului? De fapt acesta era doar un jaf ordinar din partea statului românesc, care într-o clipă a subminat bunăstarea materială a familiei noastre și anume din cauza aceasta tata m-a trims să învăț meseria croitorească.”
        Kiril Gadjii
        http://iremember.ru/pekhotintsi/gadzhiy-kirill-trofimovich/stranitsa-2.html

  7. Domnule Obidin , vreau să vă răspund la punctele ce nu vă sunt clare, aşa cumvăd eu lucrurie. Eu cred că ruşii au o viziune deformată asupra felului în care vedem noi lucrurile.
    1) „În teritoriile luate de Ucraina moldovenii (numiți de voi români) sînt în proporție de 15 la 100 față de populația totală.
    Dacă căpătați înapoi pămînturile acestea, ce veți face acolo cu cele 85% de ”străini”, care sînt ostili României?”
    Răspuns: Noi ştim cum a venit acea populaţie acolo şi nu avem nimic cu viaţa lor. Vor locui acolo ca şi mai înainte şi vor trăi acolo ca şi populaţia băştinaşă după aceleaşi legi ca şi restul românilor. Noi mai avem şi alte populaţii alogene şi în Transilvania care nu ne iubesc şi nu le facem nimic atîta timp cînt nu încalcă legile ţării.
    2) „Nu-i greu să cucerești un teritoriu, mai greu e să obții încrederea și loialitatea locuitorilor.”
    Răspuns: Aici sunt întru totul de acord. Mă uit nu mai departe decît la Kiev. Doamne, cîte resentimente antiruse există. Cazacii Zaporojeni nu au uitat nici acum ce le-a făcut Piotr Velikii
    3) „Sau vreți cu coarnele să doborîți un zid din ciment armat?”
    Răspuns: Zidul din beton armat fiind Rusia, da? Adică să ne temem de Rusia. Ei domnule Obidin se pare că autorităţile noastre politice de aceea şi-au luat măsuri de precauţie punîndu-se la adăpost de o situaţie ca în Crimeea, deşi ştim că în Crimeea e altă situaţie demografică, diferită de cele din România, s-ar putea ca Rusia să ne considere Crimeea. Pentru că în Crimeea ruşii au plantat ruşi, nu ucraineni, în locul tătarilor. Pe tătari i-a dus în Siberia, pahod…Ne-am luat măsuri pentru că nu vrem să ne trezim cu betonul armat pe Carpaţi, visul Rusiei imperiale.
    4) „rușii nu au ”patria lor întreagă” – au pierdut Ucraina, care este leagănul statului rus.”
    R: După cum ştiu eu, poate mă înşel, Statul Wareg, constituit sub un rege adus din ţara vikingilor pe la anul 800, cunoscut şi sub denumirea de Rusia Kieveană s-a destrămat datorită în principal datorită disensiunilor lor interne. Imperiului tătaro-mongol nu i-a fost chiar atît de greu să-l spargă într-o puzderie de pricipate care s-au guvernat singure timp de multe secole, după care au fost supuse o lungă perioadă de timp hanilor tătari. Rusia, ca şi Ucraina s-au închegat mai tîrziu, într-o formă sau alta. Petru I nu a făcut decît să închege aceste principate lovite ba de tătari şi mongoli, ba de suedezi, într-un imperiu rus. Ucraina s-a constituit ca Ucraina, numai în cadrul imperiului rus.
    5) „Și dacă acolo e patria lor, de ce să nu-și facă legile lor,”
    R: (vă referiţi fireşte la ucrainenii stabiliţi în nordul Moldovei – Bucovina – veniţi din Galiţia la sfîrşitul sec. XVII şi începutul sec. XIX şi la cei veniţi după 1812 cînd răsăritul Moldovei căzuse sub imperiul rus). Am mai spus că nimeni nu are nimic cu ei dacă sunt cuminţi şi se supun legilor ca şi moldovenii şi ceilalţi. De ce să-şi facă legile lor dacă există legi pentru moldoveni? Dar ce, chirghizii, calmucii, tătarii, udmurzii, başchirii, ciuvaşii, cecenii, osetinii, nu se conduc şi ei după legile Federaţiei ruse?
    6) „”Ziua Holocaustului România, stabilită la 9 octombrie, îi comemorează cei peste 250.000 de evrei care au murit ca urmare a deportării lor în Transnistria, în 1941”
    Această zi a fost o zi stabilită abuziv la presiunea Consiliului Mondial al Evreilor în numele evreilor persecutaţi de regimul nazist german şi duşi la Auschwitz de pe teritoriul românesc cedat Ungariei în 1940. Însuşi promotorul acestui studiu, făcut de evreul Eli Vizel, deportat de către Ungaria, la Auschwitz, din nordul Transilvaniei, a inclus acolo nişte neadevăruri strigătoare la cer cu scopul de a stoarce nişte bani de la Statul Român. Singurul loc de unde evreii din România au fost persecutaţi şi duşi în lagărele din Transnistria, au fost evreii care au făcut nebunii împotriva Armatei Române, adică cei din Basarabia şi Transnistria. Există un studiu cu privire la evreii persecutaţi din România altul decît cel făcut de Eli Vizel, şi prezentat în cartea Săptămîna Roşie sau Basarabia şi evreii scrisă de basarabeanul refugiat Paul Goma, unde numărul acesta este mult mai mic decît cel înscris la „Muzeul Holocaustului”. În România au existat persecuţii ale evreilor dar în nici un caz Holocaust, cum îl descriu cei ce studiază problema. Singurele acţiuni împotriva evreilor sunt cele din Transnistria şi nu sunt mai mult de 120.000 de victime care probabil şi-au găsit sfîrşitul în lagărele de concentrare. 250.000? În nici un caz! România nu a trimis un singur evreu în lagărele de exterminare!
    (Va urma )

    • 1. Nu doar ”străinii” sînt ostili României, dar și marea majoritate a moldovenilor, adică a băștinașilor.
      Cred că acele teritorii sînt pierdute pentru totdeauna pentru România, ca și Kosovo pentru Serbia.

      2. Taman că urmașii cazacilor zaporojeni sînt filoruși.
      Cei care sînt porniți cel mai rău împotriva rușilor sînt ucrainenii din Galiția și Volînia, care se consideră unicii ucraineni adevărați.
      Acolo este cuibarul naționalismului ucrainean, acolo au apărut OUN, UPA, Konovaleț, Bandera, Șuhevici.
      Nici Stalin nu le-a putut veni de hac.
      3. Nu trebuie să vă temeți, dar să apreciați real situația și să nu fiți folosiți ca niște unelte oarbe de către NATO și Bruxelles.
      ”Aliații” occidentali niciodată nu au apărat România, nici în 1878, nici în 1916-17, nici în 1940, nici în 1945-47.

      4. Povestea cu ”varegii” invitați să domnească la ruși a fost demult demontată în istoriografia rusească.
      ”Ucraina” și-a căpătat această denumire cînd era în componența Poloniei, la ruși ea se numea Malorosiia și Novorossia, adică Rusia Mică și Rusia Nouă.
      Sovieticii au păstrat denumirea polonă.
      5. Poate n-ați înțeles, ei trebuie să se supună legilor care și le fac împreună cu moldovenii aici, unde este patria lor, nu legilor impuse de la București. Adeseori observ că rușii sau ucrainenii din RM sînt mai mari patrioți și fac mai mult pentru țară decît unii moldoveni.
      Soția mea e de la sud, și cînd ne ducem la ea în sat, trecem numaidecît prin Găgăuzia. Trebuie să recunosc, că găgăuzii sînt mai gospodăroși ca moldovenii, pămînturile lor sînt mai îngrijite ca ale noastre, practic la ei nu găsești nici un petec de pămînt neprelucrat, cum vezi de multe ori în restul Moldovei, dar mai ales în România.
      6. Nu discutăm despre termeni, a fost holocaust în România sau nu a fost. Basarabia a fost ”curățată” în totalitate de evrei, marea majoritate a cărora au murit în Transnistria, care se afla sub administrație românească. Faptul că ceilalți evrei din Muntenia și Moldova au scăpat cu viață nu-i întoarce în viață pe cei morți din Basarabia, Bucovina și Transnistria.
      În caz că nemții împreună cu Antonescu biruiau în război, soarta evreilor din România urma să fie pecetluită, a spus-o ”conducătorul” cu gura lui.
      Deoarece rezultatele războiului au început să fie neclare, ”mareșalul” a hotărît să-i salveze pe evrei, pentru a-i folosi ca monedă de schimb la tratative, nu pentru că îi avea atît de mult la inimă pe acești ”jidani”.
      Iată de acest ”capital” și se folosesc românii, zicînd că în România nu a fost holocaust, ”uitînd” de soarta evreilor din Basarabia.

      • A. „Nu doar ”străinii” sînt ostili României, dar și marea majoritate a moldovenilor,”- da, aveţi dreptate dacă îi adunăm pe cei 1/3 de rusofoni (inclusiv găgăuţii), şi partea mancurtizată a moldovenilor. Noi îi lăsăm în pace pînă se vor convinge că au fost proşti şi s-au lăsat amăgiţi. Vorba lui Ion Creangă, marele povestitor român (bănuiesc că aţi auzit de el): „Dă-i doamne mintea românului cea de pe urmă!”

        B. „Nici Stalin nu le-a putut veni de hac”. În schimb Stalin „le-a venit de de hac” la tătarii din Crimeia şi din Bugeac, pe care i-a trimis pe toţi în Siberia (afară de cei ce au primit „pulia’v zatîlok” de la NKVD pentru colaboţionism), precum şi pe 15-25% dintre moldovenii din R.M., că restul fusese trimişi de pe vremea ţarului „pahod na Sibiri”. La toţi le-a venit de hac tătuca Stalin. Deşi moldovenilor le-a făcut mult rău tătarii, noi nu i-am fi expulzat din Bugeak, aşa cum nu am expulzat pe nimeni care şi-au văzut de treabă în ţara noastră, le-am pus în vedere în schimb să-şi vadă de treabă acolo unde sunt. Să nu-mi spună mie nimeni că la 1812 nu erau tătari în Bugeac, că nu-l cred. Erau, tot la fel cum erau la început şi sunt şi azi în Dobrogea mulţi turci şi tătari, după ce am primit cele 2 judeţe ale Dobrogei în 1878, în schimbul celor 3 (Cahul, Bolgrad şi Izmail) pe care le-a răpit Rusia. Noi nu ne-am atins de nici o populaţie existentă acolo. Într-adevăr, noi am împămîntenit mulţi români în Dobrogea, acolo fiind deficit mare de populaţie agricolă şi orăşenească, iar după 1940, Bulgaria, în urma convenţiei pe care am avut-o, ei şi-a luat acasă bulgarii lor din Dobrogea şi ne-a dat în loc pe makedoromânii din sudul Bulgariei. Şi aşa, Dobrogea are şi azi deficit de populaţie faţă de restul ţării, mai ales faţă de Moldova unde concentraţia lor este mai mare datorită faptului că în sec. XIX au fugit mulţi din Basarabia peste Prut.
        Aşa zisul istoric Lucian Boia, profesor la Universitatea din Bucureşti, bate cîmpii. Acea carte scrisă de el cu „miturile” din Istoria românilor, pe care propaganda imperială rusă şi bozgorii din Ungaria o tot citează cu voluptate, a fost ridiculizată şi criticată punct cu punct de istoricul de la Cluj profesorul academician doctor în istorie IOAN AUREL POP.
        http://ro.scribd.com/doc/95168387/Pop-Ioan-Aurel-Istoria-Adevarul-Si-Miturile-2002

        C. „să nu fiți folosiți ca niște unelte oarbe de către NATO și Bruxelles”. În principiu sunt şi eu de acord cu dvs. Numai că, România fiind o ţară cu un slab potenţial militar trebuie să-şi găsească un aliat care prin potenţialul său, să fie capabil să o apere.
        Ţările române şi-au pus mari speranţe în Rusia, începînd încă de pe timpul lui Ştefan cel Mare şi Dimitrie Cantemir cu care ţarul Petru I a încheiat un tratat foarte avantajos pentru Moldova, cu perspective de a ralia şi Valahia la acest tratat, Cantemir imaginîndu-şi întemeierea unei dinastii peste ambele principate, evident începînd cu el, primul monarh. Numai că Rusia pe atunci nu era destul de puternică pentru a alunga Turcia, astfel că proiectul a fost abandonat.
        Apropierea Rusiei de hotarele principatelor pe la sfîrşitul sec. XVIII – începutul sec. al XIX, a creat mari speranţe boierimii din ambele principate, dornică să scape cît mai repede de jugul otoman. Ea s-a aruncat orbeşte în braţele ursului, crezînd că acesta este cu adevărat creştin. A constatat repede că noul jug era mai hain decît cel otoman. Strînsoarea ursului era sufocantă.
        Nici vorbă ca teritoriul de la est de Prut al Moldovei, locuit covîrşitor de către românii moldoveni, alipit la Rusia la 1812 să fie înapoiat proprietarului de drept, adică Moldovei. Mai mult, cele trei imperii megieşe (ţarist, habsburgic şi otoman) se sfădeau şi se luptau între ele care să-şi însuşească orice bucăţică din spaţiul de vieţuire al românilor.
        Turcia niciodată nu a introdus biserica musulmană şi instituţiile sale de cultură sau limba turcă pe teritoriul acestor principate. Principatele nu permiteau construcţia de geamii pe teritoriul lor, şi nici stabilirea turcilor la ele în ţară, nemaivorbind de limbă. Fapt pe care Rusia sau chiar imperiul habsburgic l-au practicat cu obstinaţie.
        Singurul lucru pe care l-a făcut Turcia, ea s-a mulţumit cu haraciul anual şi cu o cotă de copii – mai ales de la Valahia – pe care îi transforma în ieniceri.
        Armata acestor principate era destul de redusă, astfel că sarcina principală de apărare era oastea turcă care uneori folosea cetăţile Moldovei din partea de est, Cameniţa, Hotin, Tighina şi Cetatea Albă.
        Mai tîrziu, cînd România a încercat din nou să se apropie de Rusia în războiul de la 1877-78 a observat că RUsia, deşi fusese ajutată foarte eficient în momentele de cumpănă cînd încerca să cucerească fortificaţiile lui Osman Paşa de la Plevna, a constatat că Rusia uitase că România îi pusese la dispoziţie întreaga sa armată.
        Cînd Turcia a cerut pace, România nici nu a fost invitată ca parte la încheierea armistiţiului de la San Stefano. Mai mult, după încheierea păcii de Berlin din 1878 s-a pomenit că a fost furată de cele trei judeţe de peste Prut, Cahul, Bolgrad şi Ismail. Rusia motivează că a procedat astfel considerînd Dobrogea ca o compensaţie iar nu o recompensă pentru efortul militar pe care îl făcuse cu prisosinţă România.
        Rusia, încursul semnării păcii nu a luat în consideraţie angajamentul scris al Generalului Gorceacov în convenţia de la Odesa din 1876 încheiată înainte de intrarea trupelor ruse în România prin care Rusia se angaja ca după încheierea conflictului cu Turcia să părăsească România şi „să recunoască graniţele ACTUALE ale României” (de la data încheierii convenţiei) şi şi-a permis fără vre-un accept din partea fostului său aliat, să-i ciuntească din teritoriu.
        Cînd România, după încheierea păcii a protestat vehement împotriva noului rapt tetitorial, Rusia a ameninţat România cu dezarmarea, fapt pentru care Regele nostru a retras întreaga armată în Oltenia.
        These ones are Russians!
        Şi atunci, D-le Obidin cum să mai ai încredere în ruşi? Pe timpul cît luptam împreună cu ruşii în 1917 împotriva germanilor, ruşii discutau în secret cu Germanii cum să împartă România după încheierea păcii, fapt aflat mai tîrziu din actele diplomatice desecretizate din Germania. Nu mai spun că în oct. 1917 ostaşii ruşi ne-au trădat lăsîndu-ne singuri în faţa germanilor. Ostaşii ruşi nu au mai vrut să lupte, părăsind frontul.

        Toate acestea ne-au făcut să nu mai avem încredere în ruşi şi să ne căutăm alţi aliaţi serioşi care să-şi ţină angajamentele. Şi nu numai noi ne-am pierdut încrederea în Rusia, dar şi vecinii noştri.
        În decursul istoriei Rusia a considerat tratatele semnate ca pe o simplă bucată de hîrtie.

        D. Despre varegi, ce-am aflat eu? Într-o schiţă germană asupra Europei centrale şi de răsărit, datată 1400, păstrată la arhivele statului din Berlin, este ilustrată situaţia popoarelor din anul 900 d.Cr. unde apar: La nod, Norwegen, Schweden, Danen, Finnische Volker; în centru German, Polen, Warager/Russen (de la nord de Nistru pînă la Lacul Ladoga); la est, Chazaren, Uzen (cam la vărsarea Volgăi), Turkestan (la est de M. Caspică); mai la sud, Ungern (cam pe unde este actuala Ugarie), Walachen/Rumuni (de la nord de Dunăre, pînă la nord de Nistru, de la graniţa Ungariei spre est pănă cam pe la Nipru), ş-a. Este o schiţă alb-negru în care se disting clar rîurile şi mările, nu este o hartă în sensul unei hărţi de acum 2-300 de ani în urmă. (Peste spaţiul unguresc şi românesc scrie: HUNGERN PATZIN)
        De aici se observă că nemţii înţelegeau din documentele lor că Warager=Russen.

        E. „nu legilor impuse de la București”. Aha!!! Teoria imperială ruso-bolşevică. Am înţeles. Adică cele două Moldove, de o parte şi de alta Prutului nu au nimic una cu cealaltă, nici istorie, nici limbă, nici obiceiuri nici tradiţii, nici măcar religie. Da-da-da! Cunoaştem şmecheria. Neglijarea voinţei moldovenilor din accea parte a Prutului ce constituie trunchiul de bază al Moldovei, a celor care îşi doresc refacerea integrităţii ţării lor conform voinţei celor mai mulţi dintre ei..

        F. „Adeseori observ că rușii sau ucrainenii din RM sînt mai mari patrioți și fac mai mult pentru țară decît unii moldoveni”.
        Da, aveţi dreptate, aceşti mulî, baranî sau cum vreţi să le ziceţi, trebuiesc avuţi în vedere să fie trimişi pe acolo pe la Vorkuta, sau mai ştiu eu pe unde. După cîte ştiam eu prin 1988-92, pe cînd îi urmăream la TV, ei nu doreau altăceva decît SĂ FIE LĂSAŢI ÎN PACE! E ţara lor şi fac ce vor cu ea. Să ştiţi că noi nu-i obligăm să facă ce vrem noi. Noi îi ajutăm cît putem.
        Da, sunt şi la noi pământuri nelucrate destule, fiindcă agricultură nu se face cu moşi şi babe. Tineretul nostru se duce în vest pentru că de acolo vine cu cîştiguri de 4-5 ori mai mari decît în agricultură.
        La noi, după Perestroica lui Gorbaciov, care a determinat uciderea lui Ceauşescu, s-a distrus industria, agricultura, ordinea în societete. Tineretul nu mai vrea să rămînă în agricultură dacă în afară se cîştigă mai bine.
        Găgăuţii, care nu vor să înveţe româneşte ca să obţină paşaport românesc pentru U.E., n-au ce face şi rămân să tragă sapa de coadă. Ai noştri cînd se întorc din occident îşi fa case frumoase, vile cu piscină, fără să fie nevoiţi să stea la coada vacii. Tot la fel ca noi fac şi tinerii din R.M., căci agricultura fără mecanizare înseamnă sărăcie.

        G. În România nu a fost holocaust, asta să fie clar! Noi nici pe departe nu ne putem compara cu imperiul ţarist unde pogromurile de acolo erau cunoscute în toată Europa. De frica pogromurilor aceşti paraziţi au năvălit la noi şi şi-a bătut joc de populaţia băştinaşă. Au înfiinţat cîrciumi cu băuturi falsificate cu ajutorul cărora să tîmpească populaţia locală cu educaţie precară, condamnînd-o la sărăcie şi mizerie, practicînd o exploatare nemiloasă. De aceea s-a supărat o parte a populaţiei româneşti pe ei în perioada interbelică. Nu a existat popor care să facă atîta rău neamului românesc ca jidanii, mai ales asupra populaţiei din Moldova. Aşa că nu le plîng de milă. Citiţi talmudul şi vă veţi convinge care era scopul lor.
        Cît priveşte Mareşalul, el a avut toleranţă destulă pentru aceşti paraziţi şi este o prostie să se creadă că în oct. 1942 cînd nimeni nu întrezărea pierderea războiului de către Germania, Mareşalul să se sperie şi să ia măsura de a interzice, contrar dispoziţiilor lui Hitler, deportarea lor în Germania.
        Dacă el s-a răzbunat pe cei din Basarabia şi nordul Bucovinei, este că aceştia au colaborat cu ruşii şi au îndemnat populaţia la întreţinerea unei atmosfere de ură în rîndul populaţiei autohtonă incitînd-o asupra stăpînirii româneşti, dar şi acţionînd direct împotriva armatei şi administraţiei române la părăsirea Basarabiei. Tot la fel au făcut şi boloşevicii cu cei din Basarabia care au colaborat cu românii între 1941 şi 1944. Împuţinarea evreilor în Basarabia s-a datorat şi datorită retragerii lor spre inima Rusiei în vara anului 1941 odată cu Armata Roşie pe care cu un an înainte o întîmpinase cu flori.

      • A. “Nu doar ”străinii” sînt ostili României, dar și marea majoritate a moldovenilor,”- da, aveţi dreptate dacă îi adunăm pe cei 1/3 de rusofoni (inclusiv găgăuţii), şi partea mancurtizată a moldovenilor. ”

        Nu-i frumos să numiți un popor întreg cu nume disprețuitoare: GĂGĂÚȚĂ, găgăuți, -e, s. m. și f. Persoană prostănacă, toantă. – Et. nec.
        Sursa: DEX ’98 (1998)
        Corect este ”găgăuzi”, ”găgăuji”, sper că ați folosit acest nume batjocoritor din neștire și mai mult nu se va repeta.

        B. În cartea sa I. A. Pop nu dezmințește nici într-un fel datele lui Boia despre Dobrogea, dar spune ceva de felul: ”așa a fost și în alte părți”.
        Credeți că cei din Bucovina și Bugeac nu știu ce a fost în Dobrogea și nu-și dau seama că în caz de reîntoarcerea acestor păînturi la România se va repeta scenariul dobrogean? Ce idei credeți că le trec prin cap cînd văd că adepții refacerii României Mari îl glorifică pe Antonescu, care rezolva problemele etnice prin schimburi de populație, deportări sau nimicire fizică (evreii din Basarabia)?
        Apropo, I. Pop dă niște lămuriri în privința Bucovinei de Nord și Bugeacului reunificatorilor români cu sînge prea fierbinte.
        Cuvintele lui sună cama așa:
        ”Nu putem cere Bucovina și Bugeacul în baza dreptului etnic, deoarece acolo sînt doar 15% de români, așa cum nici Ungaria nu poate cere Ardealul, pentru că acolo sînt numai 18% de unguri.
        Dacă cerem Bucovina și Bugeacul folosind dreptul istoric, atunci și Ungaria o poate face, fiindcă și Ardealul a fost al lor timp de 1000 de ani”. Cuvinte foarte înțelepte.

        C”.Singurul lucru pe care l-a făcut Turcia, ea s-a mulţumit cu haraciul anual şi cu o cotă de copii – mai ales de la Valahia – pe care îi transforma în ieniceri. ”

        Ia hai să vedem cît de bine era sub turci, ne vom folosi puțin de scrierile lui I. Neculce:
        ”Dece intrat-au tătarâi în țară, ca lupii într-o turmă de oi, de s-au aședzat la iernatic pin sate, pe oameni, din Prut pănă în Nistru și mai sus, pănă în apa Jijiei, nemărui nefiindu nici o milă de săraca de țară, cum arǔ hi fostu țara fără domnu. Așè era jac într-însa, cum arǔ hi fostu ei, săracii, pricina răutățâi, cum arǔ fi ei, săracii, sfătuit să vie leșii cu oastea la Hotin. Cum s-au îndurat a da țara în pradă, fără nice o nevoie! Numai pentru frica cè blăstămățască și chevernisala lui au socotit de au iernat tătarâi în țară păn-în primăvară!

        Joimirii în Țara Leșască, ce mânâncă gospodarii casâi mânâncă și ei, și au frică și strânsoare de rohmistrii lor, de nu pot face oamenilor răutăți. Iară tătarâi sunt lupi apucători, pradă, robăscu, bat și căznescu pe creștini, neavându grije, nice strânsoare de mârzacii lor. Și tătarâi nu mânca, ca joimiri, ce mânca gospodarii, ce mânca tot carne de vacă și de oai, de nu-i putè să-i biruiască cu hrana, pe dânșii și pe caii lor. Că un sac de ordzu da pe dzi unui cal, și cât nu putè să mânânce un cal într-o dzi îl deșerta din traiște și-l strângè deuseghii, și dac-îl și fârșè bietul om ordzul din groapă, iar tătarul îl făcè pe om de cumpăra ordzul cela ce strângè el de pen traiște. Mâncat-au tot, și pâne, și dobitoc, ș-au jâcuit tot păn’ la un cap de ață. Pe mulți au și robit, cu furiș, femei, fete, copii. Rămas-au biețâi oameni numai cu sufleteli, bătuți și strunciunați, cum era mai rău și mai amar, cum nu să poate nice a scrie, nice a să povesti caznele și ucisurili lor ce au avut de tătari.”

        Dece viind domnia în Ieși ș-așădzindu-să în scaon, era mare foamete, că fusesă țara toată bejenită și nu putusă oamenii ara și nu să făcusă pâne. Era oameni tot leșinați și morți pe drumuri și pe uliți, cât să mânca om pe om. Poghiazuri din Țara Leșască totdeuna să slobodziè de strâca și prăda. Tălhăret mult era. De la Cotnar în sus era țara pustie.

        Peste Prut păziè joimirii drumul Camenițâi, de jăcuiè. Tătarâi făcè mare gâlcevi pentru prada lor. Ce viind fărman la hanul de la Poartă, s-au aședzat. Pâne aducè oamenii de pen Țara Ungurească și de la tătari, câte puțintè. În Ieși era mare nevoie, că trecè pași la Cameniță cu haznale și cu zaharale, și nu era harnici să-i grijască de bucate și de cai. Și umbla turcii sânguri pe la gazdele boierilor de le lua caii. Atunce domnul muntenescu Șerban-vodă au încărcat pâne de a lui, arată cu plugurile lui, câteva sute de cară, de-au dus-o la Cameniță, având poroncă de la-mpărăție. Oamenii în târgu în Ieși ardè curțile boierilor și ogrădzile și-a altora, de-au arsu târgul mai giumătate, că nu era cine să aducă lemne. Viteli era scumpe, mierea era scumpă, găineli mai nu era în țară. Găina câte un leu, oul câte un potronic, oca de untu câte doi orți bătuți și un zlot, oca de brândză câte doi potronici. Bani ieșisă mulți în țară, dar bucate nu era.”

        Asta așa, doar două cazuri, îmi pare că același Neculce scria în ”Letopiseț…” că ”se mira cum de a mai rămas suflet viu în această țară…”
        Românii tot ne dau în obraz că pe teritoriul nostru nu sînt biserici, mănăstiri și alte monumente ale arhitecturii.
        Dar cum și cînd era să construiești, dacă venea tătarul și ardea tot, iar pe cine-i prindea îi vindea ca pe vite în robie.
        Iată și Cantemir zicea:
        ” Iară la cei ce sunt megieși cu Tatarii, le merge mai rău decât la toți. Căci Tătarii nu numai că fură dela dânșii toate cele ce pot să apuce, ci cu chip că merg cu războiu asu­pra Leșilor, răzbat în Moldova și fac prăzile cele mai mari, prind pre toți locuitorii de prin sate și ducându-i cu dânșii, îi vând la Țari­grad cu chip că sunt Ruși, măcar că acest fel de năpădire de mult s’a oprit de multe ori prin poruncile împărătești, însă la aceasta cine poate să se păzească așa bine, de șeretlicurile Tăta­rilor? Și pre cei ce îi duce întâmplarea la Ța­rigrad sunt mai norociți; căci acolo dacă gă­sesc Capuchihaielile Domniei, pre vreun Moldovan robit, unde îl găsesc de acolo îl iau fără de plată și îl slobozesc cu pace.”
        La noi este o zicală ”a fugi de parcă dau năvală turcii” (sau tătarii), dar zicala ”a fugi de parcă dau rușii” nu-i.
        Cînd au luat Moldova de Răsărit în 1812 acest ținut era semipustiu din cauza sălbătăciilor tătarilor, și toate aceste grozăvii au luat sfîrșit pentru totdeauna, timp de 100 de ani a fost pace și liniște, lucru nemaipomenit pînă atunci. iată din această cauză moldovenii sînt recunoscători Rusiei.

        Apropo, dacă turcii și tătarii nu mai asupreau atît de deschis Principatele Dunărene se datorează tot Rusiei, care treptat, pas cu pas, război după război a erodat, a degradat, a slăbit puterea Osmanilor și Tătarilor.
        Așa că puteți voi să aveți încredere în ei sau nu, însă vrînd, nevrînd ați beneficiat și voi îm urma rusului, Turcia fiind slăbită de ruși, România s-a putut emancipa. Sau credeți că a fost altă forță care a contribuit mai mult la prăbușirea Imperiului Otoman?
        Cred că trebuie să recunoașteți acest fapt, chiar dacă nu vă place.

        D. Se zice că varegii erau ruși, iar ”vareag” provine de la cuvîntul ”variti” – a fierbe, se are în vedere a fierbe sare. Varegii se ocupau cu fierberea sării pe malul mării Albe.

        E. Știți cîți din R. Moldova vor legi din București?
        7-8%, acei care votează partidul lui Ghimpu și pe cel al lui Pavlicenco.

        F. da de unde știți că găguzii nu pleacă la muncă în străinătate?
        Ei trăiesc în aceleași condiții ca și alții, nu le plouă cu bani în Găgăuzia.
        Dar pămînturile și viile sînt mai îngrijite, asta-i un fapt.

        G. ”În România nu a fost holocaust, asta să fie clar!”

        În toată România – nu, de acord, însă în Basarabia – da, toți evreii care au rămas și nu s-au retras cu Armata Roșie sau au fost nimiciți sau au fost cărăbăniți peste Nistru. Teritoriul a fost ”curățit” în întregime, asta nu-i holocaust?
        Cît privește ”mareșalul”, care nu a cedat în fața lui Hitler, aduceți-vă aminte că în toamna lui 1942 a început operațiunea de încercuire a germanilor și aliaților la Stalingrad, nu mai era atît de clar că nemții vor cîștiga războiul, iată și Antonescu a hotărît să-și pregătească un ”aerodrom de rezervă”, să aibă un as în mînă pentru orice eventualitate.

        ”Dacă el s-a răzbunat pe cei din Basarabia şi nordul Bucovinei, este că aceştia au colaborat cu ruşii şi au îndemnat populaţia la întreţinerea unei atmosfere de ură în rîndul populaţiei autohtonă incitînd-o asupra stăpînirii româneşti, dar şi acţionînd direct împotriva armatei şi administraţiei române la părăsirea Basarabiei. ”

        Se vede că au colaborat și copiii, și ei au incitat la ură împotriva administrației românești, că ei tot au fost deportați împreună cu ceilalți, cu femeile și bătrînii.

        ”Tot la fel au făcut şi boloşevicii cu cei din Basarabia care au colaborat cu românii între 1941 şi 1944.”

        Să înțeleg că justificați deportarea colaboraționiștilor cu românii și germanii în GULAG, ”pahod na Sibyr”?
        D-i îndreptățim pe unii, atunci trebuie să-i îndreptățim și pe ceilalți.

      • Of; mi-aţi pus atîtea probleme că mi-ar trebui o zi întreagă să vă răspund punct cu punct ca să înţelegeţi de ce au fost mai răi ruşii decît turcii şi tătarii.

        N-am spus, Doamne fereşte că turcii şi mai ales tătarii au fost nişte îngeraşi la care moldoveanul ar fi tebuit să se închine ca la un sfînt. Am spus numai că el, moldovanul, ar fi fost mulţumit dacă răufăcătorul (turcul, tătarul) se limita numai la jaf, jaful în adevăratul sens al cuvîntului, dacă ne raportăm la tătari, pe care moldovenii, cum îi prindeau îi făceau robi, aşa cum erau şi ţiganii, de altfel, dar spun că ei, nici turcii, nici tătarii, nu s-au legat de ESENŢA POPORULUI MOLDOVENESC, LIMBA ŞI BISERICA. Nu veţi găsi nicăieri pe teritoriul Moldovei sau Valahiei simboluri ale cultului turcesc (geamii sau monumente religioase), în afara zonelor pe care ei le considerau raiale, unde îşi instalau garnizoanele (Giurgiu, Chilia, Brăila, Cetatea Albă, Izmail etc), fiindcă nu aveau voie conform convenţiilor cu domnitorii acestor Principate (voevodate), care se angajase să le plătească haraciul în schimbul protecţiei teritoriului lor, fără însă a avea voie să dobîndească proprietăţi sau să înfiinţeze lăcaşe de cult. Iar sultanii, îşi respectau cuvîntul dat, spre deosebire de creştini.

        Au făcut ruşii aşa ceva după ce au dobîndit prin fraudă Basarabia? Răspundeţi-vă cinstit dumneavoastră înşivă, nu mie.

        Despre dorinţa fierbinte de independenţă a Moldovei, vă rog să reflectaţi la cele ce relatează Miton Costin în cronica sa: odată, vizirul, în drumul său către Hotin sau Cameniţa, s-a oprit cu oastea sa la Ţuţora, undeva pe malul Prutului, lîngă Iaşi. Miron Costin, care era un învăţat şi cunoştea mai multe limbi străine, – făcuse şcoală înaltă, la Bar în Polonia -, invitat, se duce la întîlnire cu vizirul. La un pahar de vin, vă citez din memorie, vizirul îl întreabă:
        „Pare-vă voaă (vouă) bine moldovenilor să se lăţească împărăţia Padişahului?” La care Miron Costin răspunde:
        „Ne pare bine să se lăţească oriunde, luminăţia Ta, numai peste Ţara noastră să se lăţească, nu ne pare bine!” Credeţi că dacă i-ar fi pus aceeaşi întrebare ţarul Piotr Velikii, ar fi răspuns altfel?

        Revenind la textul pe care l-aţi dat de ex. cu tătarii care făceau jafuri în Moldova, se vede clar că turcii considerau expediţiile tătarilor drept nelegiuiri, pe care domnii de atunci le reclamau ca atare la Poartă, astfel că la intervenţiile capuchehaelor domnilor moldoveni de la Constantinopole (Istambul), turcii eliberau pe acei moldoveni care fusese capturaţi şi vînduţi de tătari ca robi (Reiau textul dvs. de mai sus: „Și pre cei ce îi duce întâmplarea la Ța­rigrad sunt mai norociți; căci acolo dacă gă­sesc Capuchihaielile Domniei, pre vreun Moldovan robit, unde îl găsesc de acolo îl iau fără de plată și îl slobozesc cu pace.”)
        Voi reveni cu explicaţii mai detaliate.

      • Iată ce scrie, de pildă, ”ultimul cronicar al Moldovei” Manolache Drăghici în cartea sa ”Istoria Moldovei pe timp de 500 de ani”, Iași, 1857.

        ”La 1730 cercănduse rușii din nou asupra Benderului ca săl ieie n-au putut izbuti, fiind mulțime de oaste în trînsa închisă și cu îndestulă provizie de unde s-au tras lăsînd cetatea aceasta pe mai pe urmă. Tătarii deci de la Crîm văzînduse răcoriți de oștile acele, au năvălit asupra Moldovii și au prădat două țînuturi Lăpușna și Orheiul cu o mare parte din țînutul Sorocăi, pe cît au putut ajunge întinderea lor despre hotară, luînd și robi ca la 16.000, de locuitori ce i-au vîndut apoi la toate părțile necivilizate pănă la 8 lei sufletul”.

        Acum spuneți-mi dacă rușii făceau așa ceva, să ieie moldovenii și să-i vîndă ca pe vite? Taman, că cu venirea puterii rusești asemenea urgii au încetat, și la noi s-a instaurat pacea și liniștea, pentru prima oară în cîteva sute de ani, practic, pentru prima dată în istoria Moldovei, dacă ne gîndim mai atent.
        E clar că capuchehaiele îi răscumpărau pe cei din Istambul, dar parcă tătarii vindeau robii moldoveni doar acolo?
        Și nu știu ce atitudine aveau turcii față de fărădelegile tătarilor, însă de prea multe ori nogaii năpusteau cu jaf în Moldova, erau niște vasali foarte neascultători. Vă amintesc încă odată, că Basarabia, Novorusia (actualele regiuni Odesa, Nicolaev, Herson din Ucraina), pe la sfîrșitul sec. XVII erau depopulate de răul tătarilor.

        Acum e drept că armatele rusești comiteau și abuzuri, dar iată ce scrie același M. Drăghici:
        ”Pe lîngă greutățile ce au suferit Moldova în cursul acestui războiu, este netăgăduită și înlesnirea ce mare care au avut, cu înbelșugarea monedii, că nu era văduvă ce lucra cu mînile spre a să hrăni să nu aibă în legăturica sa rubiele și carboave păstrate pentru comînd, nici țăranu să nu se joace cu galbini, după proverbul Moldovinesc, iar boerii cumpăra la moșii, făcînd stări colosale din podraturile rusești, atunci au luat toate moșiile Clirosului din Bucovina unii din boeri ce s-au vîndut cu înjosite prețuri.
        Havalele de pe țară urma necurmate în cărături mai ales oștenești, ca în toate timpurile războaielor dintre Turciea cu Rosiea, țara însă nu s-au simțit nici de cum împovărată pentru că avea vite multe, și locuitorii cîștiga îndoit de pe productele lor decît în vreme de pace, fiind că se vinde cu mare preț”

        ”Epoca acesti războiu purtat de Potemkin s-au pomenit cinci-zeci de ani după aceea în Moldova, ca un epizod raru pre pămînt, după cît aur și argint s-au vărsat în țările noastre”.

        ”nici turcii, nici tătarii, nu s-au legat de ESENŢA POPORULUI MOLDOVENESC, LIMBA ŞI BISERICA.”

        Dar cine s-a legat de esența, limba și biserica moldovenilor?
        Nu ne numim și considerăm noi oare moldoveni, așa cum s-au numit întotdeauna oamenii de aici? Sau ne-am inventat alte nume și denumiri?
        Nu vorbim noi oare în aceeași limbă în care vorbeau străbuneii noștri cu sute de ani în urmă?
        Nu sîntem noi oare pravoslavnici așa cum au fost dintotdeauna moldovenii?
        Ce mutații așa de strașnice au avut de suferit moldovenii dintre Prut și Nistru?

      • Domnule Obidin, contrar părerii dvs., eu nu am folosit cuvîntul „găgăuţ” în sens peiorativ. Eu ştiam că există o populaţie de prin Dobrogea şi sudul Basarabiei cu care românii nu prea se înţelegeau, ei vorbind o altă limbă, ca de altfel şi despre expresia „turc”, cam cu acelaşi înţeles. Moldovenii din zona mea erau obişnuiţi cu expresii de genul acesta. „Ce bre, eşti turc, nu înţelegi?”, sau „Ia uită-te şi la găgăuţii ăştia! o ţîn pe-a lor!” cu alte cuvinte, oameni cu care nu te poţi înţelege.

        Părerea mea este că acele cuvinte ce se consideră depreciative, cum ar fi de ex. „ţigan”, „jidan”, „jidov”, au fost cuvinte denumind un popor anume, cum ar fi de ex. rus, român, francez, german, etc, ele neavănd deloc sensuri depreciative.
        Unele din ele au devenit depreciative, cum ar fi de ex. „ţigan” pentru că, prin comportarea ţiganilor în societate nu este agreată de nici un popor european, inclusiv de poporul rus. Deci, „ţigan”, fără să-i mai adaugi nici un epitet a devenit prin el însuşi un epitet, avînd o încărcătură comportamentală. Acum ei nu mai vor să fie numiţi ţigani ci „romi”, ca şi cînd prin schimbarea acestei denumiri ţiganii şi-ar schimba comportamentul lor ancestral, repudiat de toată lumea civilizată. În curînd şi cuvîntul „rom” va deveni epitet ca şi cuvîntul „ţigan”, el definind o populaţie cu un anumit fel de comportament în societate.
        Referitor la cuvîntul „găgăuţ” veţi căuta pe internet acest cuvînt veţi găsi următoarele explicaţii:

        1) găgăúț (-ți), s. m. – Nume al unei populații de origine cumanică, în sudul Basarabiei. Cuman. (tc.) kök uz „ușă albastră”, cf. rus. gagauz (Vasmer, I, 249). Nu are legătură cu găgăuț „stupid”, împotriva părerii din DAR.
        Sursa: DER (1958-1966)

        2) găgăúț, -ă adj. (d. numele Găgăuților, care-s o rămășiță de Cumanĭ și locuĭesc pin [!] Basarabia, Dobrogea și Bulgaria. Turc. Gagauz și Palauz, „Cuman”). Fam. Dobitoc, prost. – Și găgăuță, s. f. (adresat și bărbaților, și femeilor). V. turlac și venetic.
        Sursa: Scriban (1939) … („Fam.” – prescurtarea de la „familiar”/Judex)

        3) Găgăuți m. pl. numele unui trib bulgăresc de pe lângă Varna. Găgăuții vorbesc și scriu turcește cu litere grecești: vr’o 3000 dintr’înșii au emigrat în Dobrogea.
        Sursa: Șăineanu, ed. a VI-a (1929)

        Deci, d-le Obidin, nu vă temeţi, nu am vrut să insult pe nimeni, eu cu acest nume m-am întîlnit prima dată în viaţă. Pentru mine cuvîntul „găgăuz” este necunoscut.
        Am rămas însă cu impresia izvorîtă din zicala populară: „Ia uită-te şi la găgăuţii ăştia! o ţîn pe-a lor!”, adică, nişte oameni încăpăţînaţi care vor numai scandal. Am auzit că ar fi făcut şi un referendum ca să iasă din componenţa RM. Nu m-aş mira să facă şi un boicot împotriva denumirii limbii moldovenilor pe care a stabilit-o Academia de ştiinţe a RM, emanînd şi de la Decizia Curţii Constituţionale a RM din decembrie trecut. De la ei te poţi aştepta la orice. Se pare că au rămas de pe timpul sovieticilor cu o ură bolnăvicioasă împotriva românilor. (Ura era caracteristică bolşevicilor. Mi-amintesc un pasaj din operele lui Maxim Gorki (pare-mi-se de Pavel Korceaghin din „Universităţile mele”) despre colegii lui din şcoală, unde-şi manifesta URA lui neîmpăcată împotriva fiilor de copii bogaţi, unde zicea la adresa lor: „ia bil eio!”)

        (Voi continua).
        Zdrastie!

      • Bine, acum știți că ”găgăuț” înseamnă (și) ”Dobitoc, prost, persoană prostănacă, toantă”, știți că există cuvîntul ”găgăuz”, ”găgăuzi”, apropo, folosit chiar de acest popor, dar văd că continuați să folosiți mai departe cuvîntul ”găgăuți”. Ce de tare vă mai place acest cuvînt! Îmi pare că-i urîți pe acești găgăuzi tot atît de mult cît de mult aceia îi urăsc pe români, și nu scăpați ocazia să-i mai umiliți puțin folosind acest cuvînt care are și un înțeles disprețuitor.

      • Of! Am pierdut replica la mes. dvs. din 23.03.2014 ora 2.40, la care am muncit vreo oră, poate mai mult, printr-o manevră greşită, dar o las şi vă răspund la aceea cu „găgăuţii” la care aţi revenit.
        Dacă aţi observat eu nu foloosesc cuvîntul „găgăuţ” în sens insultător. Pentru noi cei din România cuvîntul „găgăuţ” (nu găgăuţă!) este echivalent cu „Gagauz” din ruseşte. El defineşte numele unui popor pe care românii îl disting prin limbă, religie, obiceiuri, dar şi prin felul lui de a fi, prin comportamentul său. Pentru noi nu are decît această semnificaţie. Cea pe care aţi dat-o dvs., vă priveşte!
        Eu am considerat întotdeauna ce a scris despre găgăuţi Dicţionarul Enciclopedic Român publicat în mai multe volume între anii 1958 şi 1966, anume:

        „găgăúț (-ți), s. m. – Nume al unei populații de origine cumanică, în sudul Basarabiei. Cuman. (tc.) kök uz „ușă albastră”, cf. rus. gagauz (Vasmer, I, 249). Nu are legătură cu găgăuț „stupid”, împotriva părerii din DAR.
        Sursa: DER (1958-1966)” Notă: Ce am redat între „…”, nu-mi aparţine. Am redat din Vikipendia.

        De altfel nici cuvîntul „ţigan” pentru mine nu are un sens insultător. El defineşte o populaţie cunoscută în toată Europa sub diferite denumiri, Gypsies, Ţîhanî, Gitanes, Zingari, Cigani, Zigeuner etc, caracterizată printr-o înfăţişare specifică, tipică popoarelor indo-pakistaneze, o anumită tentă a culorii pielii, un anumit port şi obiceiuri, cu anumite apucături caracteristice cunoscute în toată lumea. Că cineva îi numesc romi, sau altfel, ei tot ţigani rămîn. Nu înseamnă că dacă cineva le schimbă denumirea şi îi numesc altfel, înseamnă că îşi modifică înfăţişarea, limba sau comportamentul. Nu, ei rămîn aceiaşi. La fel pot spune şi despre jidani. Nu are iportanţă cum îi numeşti, evrei, jidovi, juifs. sau altfel, ei rămân aceiaşi. Nu li se modifică nici limba şi nici percepţia asupra comportării lor.
        Nu înseamnă de aici că denumirea dă caracteristica acelui grup de persoane, ci invers, caracteritica trece asupra numelui acelui grup.

        De aceea eu mă voi menţine să denumesc acele grupuri cu denumirea lor tradiţională. Pentru că, dacă unui „ţigan” îi zicem „rom”, nu înseamnă că acelui „rom” i s-a schimbat perceţia asupra comportamentului său în societate. Rom-ul, tot ţigan rămâne în percepţia mea. Zicînd „rom”, eu îmi voi imagina un om cu înfăţişarea unui ţigan, vorbind ţigăneşte sau româneşte dar avînd aceleaşi apucături. „Rom-ul” va deveni epitet, la fel ca şi cuvîntul ţigan. Adică, unei pesoane care se milogeşte, cerşeşte, fură sau înşeală nu-i voi mai zice: „Nu fi ţigan!”, ci îi voi spune: „Nu fi rom!”

        În percepţia noastră, a celor din România cuvîntul „găgăuţ”, pe lîngă faptul că defineşte o populaţie anume, aşa cum o arată şi dicţionarul enciclopedic, defineşte şi o persoană cu care nu te poţi înţelege, o ţine gîrba pe a lui, zice că albul e negru, deşi toată lumea vede că albul e alb. Asta nu înseamnă că e prost, ci mai degrabă încăpăţînat, care pur şi simplu nu vrea să înţeleagă. Ceva de genul: „ce mă, eşti turc, nu înţelegi?”. Pentru asta turcul ar trebui să se supere că i-am zis turc?

      • : “ce mă, eşti turc, nu înţelegi?”. Pentru asta turcul ar trebui să se supere că i-am zis turc?

        Eu cred că aici se are în vedere că turcul nu înțelegea de aceea că vorbea altă limbă decît a noastră, nu de aceea că ar fi fost prost.
        Din contra, eu cred că turcii erau foarte deștepți, altfel n-ar fi avut asemenea imperiu timp de sute de ani.
        Bun, dle Judex, dacă ziceți că nu schimonosiți înadins numele găgăuzilor, îmi cer scuze că v-am bănuit în zadar.
        Sper să fiți sincer.

      • În ceea ce priveşte observaţia dvs.: „Credeți că cei din Bucovina și Bugeac nu știu ce a fost în Dobrogea … ?”

        D-le Obidin, chiar dvs. ziceaţi că atunci cînd ruşii au luat Bugeakul de la turci, zona era depopulată, fapt pentru care ruşii au adus populaţii fie din Rusia, fie din Ucraina, fie din România sau chiar Bulgaria. Şi era normal să fi fost aşa. Zona era depopulată. Mare parte din populaţia de cîmpie a fugit în dealurile subcarpatice ale Moldovei, izgonite cîndva şi de invaziile popoarelor migratoare. Dimitrie Cantemir avea dreptate. Multă din populaţia Moldovei a fost adusă de peste munţi, din Ardeal, pe timpul lui Ştefan cel Mare. (Ştefan cel Mare avea în Ardeal două cetăţi, Ciceu şi Cetatea de Baltă date, drept dar ca o compensaţie pentru pierderea Chiliei, de către regele Ungariei Matei Corvin, fiecare din cetăţi aveau în jur vreo 50 – 70 de sate. Acolo populaţia românească era strîmtorată de aducerea saşilor care le luase parte din păşuni şi păduri, aşa că în Moldova era spaţiu destul; mai ales în partea ei sudică).

        În ceea ce priveşte Dobrigea la 1878, era şi aceasta la fel de depopulată cum era Bugeacul atunci cînd l-a luat ruşii de la turci. De aceea românii au împămîntenit mulţi oameni venţi din toate zonele româneşti, inclusiv din Ardeal, pentru a exploata pămîntul existent acolo, nu pentru a schimba raportul demografic, cum nu cred că ar fi făcut-o nici ruşii în Bugeac sau austriecii în nordul Bucovinei. Ei aveau nevoie de forţă de muncă în zonele depopulate. Nu aceeaşi motivaţie au avut-o Stalin, Hruşciov şi Brejnev, cînd demoldovenizarea Moldovei a fost făcută programat.

        Aşadar, nu vă temeţi că astăzi se mai poate implanta populaţie românească în Bugeac sau nordul Bucovinei. În primul rînd pentru că însăşi satele româneşti sunt depopulate de tineret care nu mai vrea să lucreze în agricultură, preferînd cîştigurile în străinătate care sunt de 5-10 ori mai mari decît în România. Acelaşi lucru se întîmplă şi cu tineretul şcolit de la oraşe. Aşa că mai degrabă am putea primi ruteni din nordul Bucovinei sau găgăuţi şi bulgari din Bugeac (dacă vor), ca să lucreze în agricultură, decît să trimitem noi acolo tineret. Deocamdată avem foarte mulţi angajaţi basarabeni ca medici, dentişti, psihologi ş.a. care lucrează la noi de 10-15 ani, stabilindu-se cu familiile aici, unde cîştigurile sunt duble faţă de cele din RM.

        În ceea ce priveşte afirmaţia dvs.: „vrînd, nevrînd ați beneficiat și voi îm urma rusului, Turcia fiind slăbită de ruși, România s-a putut emancipa.”, nimeni nu pune la îndoială faptul că Rusia nu a avut rolul său în alungarea turcilor şi emanciparea celor două ţări. Eu am mai recunoscut şi altă dată acest fapt. Cînd au venit prima oară ruşii în Moldova şi Valahia, lumea i-a primit cu mare bucurie şi speranţă, zicînd că sunt creştini, pînă în momentul în care au observat că ei sunt mai răi ca turcii. Mai mult, în 1877 cînd Carol, regele de mai tîrziu al României, a cerut ca armata lui, pe care o dotase şi instruise după model german, şă fie primită să lupte cot la cot cu armata rusă împotriva turcilor, ruşii au răspuns cu aroganţă că nu au nevoie de armata lui, că ei se descurcă singuri, pînă în momentul în care generalul turc Osman Paşa, după o luptă crîncenă în faţa Plevnei era în poziţia de arunca oastea rusă către Dunăre şi s-o nimicească. Atunci, la 9/21 aug.1877, aflat la Gorni Studen (Bulgaria), Marele Duce Nicolae, aflat într-o situaţie delicată, îi adresează lui Carol o telgramă chemîndu-l să treacă Dunărea „în grabă” cu următorul conţinut:
        „Cînd poţi trece? Treci cît mai în grabă. La Şipka e luptă înverşunată. Mai multe atacuri sunt respinse de dimineaţă. Lupta continuă, deşi a înoptat” – Nicolae.
        Evident că oastea română a trecut Dunărea şi luptînd alături de cea rusă, a zăgăzuit atacurile lui Osman. Pe 30 august, de ziua Ţarului, comanda armatei ruse, vrînd să-i facă un cadou acestuia de ziua lui, au pornit să ia cu asalt Plevna, atacînd cu toată forţa împreună cu trupele lui Carol, sistemul de fortificaţii din jurul Plevnei. Au căzut în acea zi 30.000 de ostaşi ruşi şi 5.000 de ostaşi români, dar Plevna n-a putut fi cucerită. După asta, comanda i-a fost trecută lui Carol care a aplicat altă tactică: a încercuit Plevna, tăindu-i orice comunicaţie către Sofia, obligînd armata turcă la izolare şi înfometare, astfel că într-o dimineaţă de octombrie, Osman a încercat spargerea încercuirii cu scopul de a pleca spre Sofia. S-a întîmplat ca Osman să fie în zona unde era dispusă oastea noastră astfel că el a căzut în mîna colonelului Cerchez care l-a predat comandamentului frontului, care l-a trimis la Bucureşti, apoi la St.Peterburg, oastea turcă fiind dezarmată.

        Eu v-am dat anterior motivele pentru care românii şi-au pierdut încrederea în aliaţii lor ruşi. Motivul principal este a cela că RUŞII NU-ŞI RESPECTĂ SEMNĂTURA PE ANGAJAMENTELE DIN TRATATE. Dacă este nevoie am să vă mai dau o dată linkul care enumeră în detaliu motivele pentru care încredere românilor în ruşi este ZERO.

      • În ceea ce privește Bugeacul și Bucovina de nord cred că aveți dreptate, România nu are nici putere militară, nci economică, nici demografică, nici culturală, ca să poată cuceri aceste regiuni. Păi atunci de ce încingeți spiritele și-i speriați pe cei de acolo, ațîțînd sentimente antiromânești?

        Iar acum despre războiul cu turcul.
        Dacă armata română era așa de vitează, că fără de ea rusul nu ar fi obținut nimic, de ce nu a început singură lupta pentru independență, dar a așteptat să vină oastea rusească să înceapă răzbelul?
        Apropo, Rusia, deși lupta departe de țara sa, a participat la război cu aproape 600.000 de soldați, iar România cu 80.000 de mii, deci, cine a contribuit mai mult la victorie?
        Independența României a fost declarată după ce Rusia a declarat război Turciei, știind că vor veni trupele rusești și vor invada Balcanii, așa că vă place sau nu, acceptați sau nu, ați devenit independenți datorită rușilor. Plevna nu a însemnat întreg războiul, iar în locul Basarabiei de sud vi s-a dat Dobrogea. Românii totdeauna se plîng că li s-au luat cele trei județe, dar niciodată nu-i aud să se vaicăre că li s-a dat Dobrogea cu ieșirea la mare. Puteți acum să renunțați la Constanța și gura Dunării?

      • Aveţi dreptate d-le Obidin,

        ” Nu doar ”străinii” sînt ostili României, dar și marea majoritate a moldovenilor, adică a băștinașilor.” Iată cum răspund moldovenii celor care le-au adus fericirea, raiul pe pămîntul lor:

  8. Iată că mai sunt şi basarabeni care au luptat cu dăruire în armata română pînă în august 1944 şi care încă mai aşteaptă să li se împlinească visul lor din totdeauna înainte de a fichemat la cele veşnice. Citiţi acest articol şi vă convingeţi. Dacă nu credeţi, omul încă mai trăieşte, are 95 de ani şi locuieşte în satul Sofia din RM.
    http://timpul.md/articol/ma-tem-ca-voi-muri-i-n-o-sa-mai-vad-romania-mare-57201.html
    Urmează să revin la răspunsurile mele programate mai de demult.

    • Cazul cu românii morți în cîmpul de floarea-soarelui mi-a adus aminte de altă întîmplare. Eu am trăit cîțiva ani în Cehia și odată, stînd de vorbă cu un bătrîn ceh, m-a întrebat de unde-s. Îi zic: ”Din Moldova”. ”Da unde-i asta?” ”Lîngă Ucraina, România”. ”A-a, România!”. Și mi-a povestit, că cînd era mic, pe la sfîrșitul războiului, în casa lor au stat niște soldați români, care luptau de partea nemților. Asta țin minte bine, pentru că l-am întrebat dacă precis erau împreună cu nemții, știind că pe atunci românii luptau contra nemților.
      ”Apoi iată, – a spus, – cînd a venit momentul să se retragă, ei au fugit prin grădini, însă nu au ajuns departe, sovieticii au aruncat niște mine și în fundul grădinii i-au căsăpit pe toți”. A spus că acolo aveau un prăsad, apoi după asta pe tote crengile erau spînzurate numai mîni, picioare, mațe, bucăți de oameni. A zis că tatăl lui mai tîrziu a tăiat copacul, nu puteau mînca prăsade de pe el.
      Cum a spus și dl Cojocaru: ”Așa-i războiul”.

      • M-aţi întrebat cîndva dacă înţeleg ruseşte. Am învăţat în şcoală cîndva, demult de tot, limba rusă însă nu mi-a rămas mare lucru. Am încercat şi eu să răspund anul trecut cuiva în ruseşte, folosind unele rămăşiţe din cuvintele ce mi-au mai rămas în amintire, şi iată ce a ieşit:
        Русские, вы кто остравляетe отношений между моей страной и вашей стране, вы находитесь в Интернете все виды истин, смешанного с ложью распространять правду колоратурное, Почему вы хотите ненависти к друг другу?
        Я знаю историю лучше, чем любой и что будет вы говорить когда я вижу извратить, фальсифицировать, и вы выступали против предков земля, и нам факт как нация родной, я гляжу на вас сочувственно.
        Были хорошие моменты и плохие моменты между моей страной и Российской империи или Советский империи.
        Мы выиграли государственной независимости с помощью России. Мы признаем и благодарю.
        Почему ходить с ложью?
        Перемешать исторической правды с ложью для того, чтобы сделать его легко сделать в полуфинал в полагая, что земли, которые были мои предки тысячелетиями принадлежит вам.
        Вы хотите, расширение продолжается как учил Петр I или немецкий императрицы Екатерины II?
        Ищите его в культуре, а не в иностранные земли!

        Nu cred că a ieşit mare lucru, dar am încercat. Blagadariu vam mnogo za vaşu razreşenie!

  9. Aşa-i războiul, dar se pare că la ruşi, după ce inamicul ajunsese la Volga, acest mod de comportare faţă de combatanţi devenise o practică dictată de Stalin: „Nici un pas înapoi!” Acolo unde luptele erau mai aprige, iar pericolul de a fi întors frontul, trebuia ca nici un celovec să nu fugă din faţa inamicului. Bunăoară, tocmai am citit în romanul „Stalingrad” că Gen. Ciuikov instituise pe frontul său din Stalingrad o a doua linie de luptă în spatele primei linii, condusă de Stavka sau NKVD care avea misiunea de a opri orice retragere. Pe cei care vedeau ei că vor a se retrage din faţa inamicului, îi împuşcau pur şi simplu ca pe cîini. Nu mai spun faptul că după terminarea războiului pe prizonierii ruşi găsiţi în Germania, poate şi pe cei din România, îi trimiteau direct în Siberia după un proces sumar.
    Aşa că nu m-aş mira ca ruşii să fi minat în mod special locul pentru a descuraja orice retragere din faţa inamicului. Altcineva îmi povestea că generalii ruşi le făceau observaţii generalilor români că soldaţii români, prea îşi iau măsuri de precauţie în timpul luptelor căutînd paravane de protecţie în timpul atacurilor şi că ar trebui să procedeze bărbăteşte, aşa cum procedează soldatul sovetic, înfruntînd moartea cu pieptul deschis. Ori, românii fusese instruiţi după metode germane, care puneau preţ pe viaţa omului, să folosească orice mijloc de protecţie, chiar şi o cărămidă, dacă e cazul, pentru a micşora la maximum pierderile.
    Îmi povestea un profesor basarabean de la Universitatea din Galaţi că pe cînd era elev la un liceu militar din România a fost chemat de Ceauşescu (pe cînd acesta era general al Direcţiei de informaţii al armatei) să se informeze despre situaţia lui şi să vadă dacă este dispus să se întoarcă în Basarabia. Elevul i-a răspuns că „pentru nimic în lume”, pentru că ştie ce-l aşteaptă. Aflase că mulţi care s-au întors au fost învinuiţi că au „pactizat cu duşmanul” şi după o judecată sumară erau trimişi în Siberia. Ori el îi povestise lui Ceauşescu că în 1940 plecase în Basarabia cu familia (taică-su fiind lucrător la căile ferate în România) pentru că părinţii lui auzise că în URSS, patria socialismului victorios, se trăieşte cu mult mai bine ca în România. După ce au trecut graniţa şi au rătăcit vreo două luni prin vagoane de cale ferată, undeva prin Ucraina, nimeni neinteresîndu-se de ei, iar mai apoi aflase că alţii fusese arestaţi şi duşi în Siberia în decursul anilor 1940-1941, le intrase frica în oase, atît lui cît şi familiei lui. Ceauşescu l-a ascultat şi nu a zis nimic şi l-a pus să scrie cele povestite, el, Ceauşescu, plimbîndu-se cu mîinele la spate pe lîngă biroul la care el scria declaraţia. Se aştepta ca să primească ordin de la partid sau guvern ca să se pregătească să plece în Basarabia, cum mai plecase mulţi basarabeni după război. Dar, de atunci, nimeni nu l-a mai deranjat cu nici un fel de întrebări.

  10. Am recitit acest mesaj şi am observat că cehul acela ar fi spus că luptau români de partea nemţilor. Este posibil să fie aşa, dar nu în armata română. Armata română a luptat în Slovacia, în munţii Tatra, ajungînd pînă aproape de Viena, dar nu în Cahia. După rebeliunea legionară din ian. 1941 cînd Antonescu a pus armata pe ei, o parte din legionari a fugit în Germania. Hitler i-a internat într-un lagăr, iar după august 1944 i-a înrolat în armata germană. Deci ei purtau uniforme germane, iar nu româneşti. Hitler formase şi un guvern dintre legionarii din exil.

  11. Nu am pretenţia că aş cunoaşte limba rusă, din contra, dar îmi pare totuşi bine că aţi înţeles ce vroiam să zic. Vreau să mai adaug că m-am adresat anul trecut acelui rus în limba lui sperînd că va înţelege mai bine, că ei sunt „zahvadciki na rumînskie zemlea” şi „nesnosnîie” de către 99% dintre români, că întotdeauna ne-am temut de ei, că întotdeauna s-au comportat ca nişte duşmani înrăiţi, cu o răutate de timp mongoloid. Depate de mine gîndul de a lăuda tătarii. Dar Crimeea era patria 100% a tătarilor. Unde mai sunt tătarii azi? Undeva prin fostele republici asiatice sau prin Siberia.

    Eu personal nu-i urăsc pe ruşi, pare-mi-se că am mai spus-o şi altădată. Urăsc politica imperială a Rusiei care e cu totul altceva.
    Nu aveţi nici o grijă, cunosc istoria ţării mele mult mai bine decît vă închipuiţi. Probabil că şi dvs. o cunoaşteţi, dar o promovaţi pe cea ticluită la Moscova în scopuri imperiale, adică mincinoasă şi tendenţioasă. Pare normal pentru unii să o facă atunci cînd e bine plătit de patronul său. Acum am observat că promovaţi cultul invincibilităţii Rusiei în cea de a doua conflagraţie mondială lăudînd eroismul rus într-o serie de articale prilejuite de împlinirea a 70 de ani de la Operaţiunea Iaşi-Chişinău, ferindu-vă ca dracul de tămîie să arătaţi cauza DETERMINANTĂ care a făcut ca armata sovietică să anihileze în mare parte armata germană: în primul rînd, a avut de partea ei pe GHENERAL ZIMA şi în al doilea rînd, politica drăcească a lui Stalin de a obliga atît femeile cît şi copiii dar şi bătrînii să lucreze pînă la epuizare pentru înarmare şi să dea „vseo za front, vseo za pabeda”.

    In revista noastră de istorie „Historia” a fost publicat în numărul din această lună o serie de articole în legătură cu politica rusească faţă de România, avînd în vedere agresiunea Rusiei asupra Ucrainei din ultimele luni. Cred că această revistă o găsiţi pe rafturile chioşcurilor de ziare de la Chişinău, poate şi din alte oraşe şi va fi deosebit de util s-o citiţi şi dvs. Oricum, intenţionez să vă trimit ceva informaţii pe această temă ca şi o copie de pe coperta revistei, prin e-mail, ca să o puteţi recunoaşte la chioşcuri, că aici pe blog, nu se poate imprima.

    V-am mai spus, România nu are nevoie nici de UE, nici de NATO pentru a-şi desfăşura munca ei paşnică pe care a practicat-o de veacuri, dar s-a alăturat acestor organizaţii nu din dragoste faţă de ele şi nici în scopul de a facilita cuiva atacarea Rusiei, aşa cum o clamează unii politruci, ci DE FRICA RUSIEI, DUŞMANUL DE MOARTE AL ROMÂNIEI. Chiar şi dvs. nu scăpaţi ocazia spre a insulta un popor paşnic cum este poporul român, luîndu-i în rîs capacitatea militară şi lăudînd forţa militară a Rusiei care a îngrozit o Europă, extinzînd lizibil, contrar oricăror evidenţe, această capacitate de forţă militară şi asupra culturii. Da, este adevărat, Rusia a dat lumii cîteva piscuri de cultură în literatură şi artă, dar NU POATE COMPARA nici pe departe cultura de mase a poporului rus, în ansamblu, cu cultura de mase a celui mai de pe urmă popor european. Să nu confundăm lucrurile, gaspadin Obidin! Trebuie să păstrăm proporţiile!
    Vreau să mai adaug ceva auzit de curînd. Rusia nu se poate menţine în integralitatea ei teritorială nici două decenii dacă nu promovează continuu o politică de agresiune faţă de popoarele mici vecine şi de expansiune neîngrădită, pentru a da senzaţie poporului său de forţă capabilă a supune lumea. Altfel, Rusia se destramă, moare.

    • Anul acesta se fac 70 de ani de la operațiunea Iași-Chișinău, una dintre cele mai mari bătălii ale celui de-al doilea război mondial.
      Această bătălie a avut loc pe teritoriul nostru, face parte din istoria noastră, deci noi trebuie să ne amintim de ea, mai ales cu ocazia aniversarului.
      Se știe cum s-a terminat operația, și acum ce vreți, să povestesc despre victorii imaginare și inexistente ale românilor?
      Românii au avut și ei victoriile lor, în 1941-42, la Odesa, în Crimeea. Însă anul acesta va merge vorba despre 1944.
      Zău, mă îmflă rîsul, cînd aud de GHENERAL ZIMA, parcă gerul nu acționa și împotriva sovieticilor… Ce – aceia aveau imunitate la frig? Acestea sînt niște scuze copilărești ale unora care nu mai știu cum să-și îndreptățească înfrîngerea. Că cum europenii să piardă de la niște mongoli? De vină este Stalin, care îi scurgea de forțe pe copii și femei ca să înarmeze frontul! Nu altcineva decît copiii, femeile și bătrînii sovietici i-au învins pe temuții germani și pe aliații lor!

      N-am eu intenția să țin apărarea rușilor (s-or apăra ei singuri cumva), dar deoarece cunosc și cultura română și pe cea rusească (spre deosebire de dvs, care o cunoașteți doar pe cea românească, iar de ruși vorbiți prin clișee, din auzite) cred că îmi pot permite să fac o comparație. Vorbesc de cultura populară, nu de cea clasică. Cultura populară apare din masele de jos, nu-i așa?
      Cultura populară română este foarte bogată și frumoasă, însă nici pe departe nu se compară cu cultura populară rusă prin bogăție (frumusețea o lăsăm la o parte, deoarece este un factor subiectiv). În orice domeniu: muzică, dans, creație orală, arhitecttură, îmbrăcăminte națională, etc.
      Doar așa ca un exemplu ilustrativ, ca să ne convingem că dintr-un popor de netrebnici nu pot să iasă asemenea meșteri, vă propun să vedeți ce au fost în stare să facă niște mujici analfabeți în sec. XVIII. Se zice că la construcția acestei capodopere în afară de lemn nu a fost folosit nimic, nici un un cui de fer măcar:
      http://allnews7day.ru/wp-content/uploads/2012/12/Kizhi.-Russkiy-sever-10.jpg

  12. Urmăriţi aici ce-i doare cel mai mult pe români, nu ruperea frontului de la Cotul Donului, nu Stalingradul unde am avut şi acolo cîteva zeci de mii care au luptat cot la cot cu nemţii, nu ruperea frontului de la Carpaţi la Nistru în august 1940, ci alte fapte mult mai dureroase decît acestea. Ţara mea nu a fost niciodată o ţară agresoare ca Rusia ( văd că vă lăudaţi cu agresivitatea Rusiei!). Ea şi-a apărat pe cît a putut vatra ei strămoşească, uneori a făcut-o cu succes, alteori a pierdut. Pentru mărimea modestă a acelor principate care s-au apărat cred că ele s-au achitat cu succes de toate.

    Nu la Odesa noi am cîştigat, mai degrabă acolo a fost o victorie „a la Pirus”, unde România a avut foarte multe pierderi. Ne lăudăm mult mai mult cu eliberarea Basarabiei în iulie 1940, în mai puţin de două săptămâni, cu victoriile de la Nalcik sau de la bătălia de la tg. Frumos unde armata română a înfrînt Armata Roşie, ca şi în alte bătălii pe care nu le mai pomenesc aici.

    Vorbeaţi despre GHENERALI ZIMA, Da, el a fost categoric de partea ruşilor, şi-n 1941, şi-n 1942/43. Nu e totuna să stai dezbrăcat în cîmp deschis, adăpostindu-te în gropi sau buncăre, pe pământ străin, departe de ţară, înotînd în munţi de zăpadă şi noroaie pînă la genunchi care nu-ţi permitea să-ţi desfăşori tehnica militară, fără rezerve de hrană şi muniţii, cu aceea de a te bucura de terenul propriu, aşa cum s-au bucurat ruşii, cu adăposturi nealterate de lupte, cu îmbrăcăminte de iarnă adecvată, cu rezerve inepuizabile de hrană şi muniţie, împiedicate să le aibă la dispoziţie soldatul sovietic numai de traversarea fluviului Volga. Şi ar mai fi multe de spus, dar mă opresc aici.
    Aţi văzut că soldaţii germani şi români în momentul cînd s-au predat erau îmbrăcaţi în zdrenţe, cu picioarele degerate înfăşurate în bucăţi de postav pentru a le feri de îngheţ? Aţi văzut la ruşi aşa ceva? Ei, deşi în picioare aveau pîslari (cizme de pîslă), erau îmbrăcaţi în pufoaice călduroase ce-i făceau să nu simtă frigul năprasnic de afară care niciodată nu scădea sub minus 25 de grade. Aşa că, haideţi s-o lăsăm baltă cu egalitatea de condiţii climaterice şi pentru unii şi pentru alţii, că nu ţine.
    Deschideţi acest link vă rog şi fiţi sincer cu dumneavoastră mai înîi. După aceea judecaţi-i pe alţii.

    http://cpcar.ro/RUSIA.php

    Iată, îmi permit să vă extrag de aici un scurt fragment, tot mi-aţi zis că doriţi să vedeţi unde scrie despre cele 80 de care de deshumaţi. Deocamdată nu am avut timp să caut acea informaţie, dar ororile pe care le poate vedea oricine sunt o dovadă care nu mai are nevoie de altă demonstraţie pentru a vedea ororile de condamnat de oricine care are un cît de cît sentiment de dreptate.

    „In perioada interbelica, in Transnistria, crimele si deportarile au fost o prevestire a ceea ce urma sa se intample si la vest de Nistru, incepand cu 1940. Cazul Winnytsa, in Ucraina de azi, la care a lucrat si un roman, Florin Matrescu, este cutremurator: intre 1921-1938 au fost ucisi ucraineni nationalisti, romani, polonezi, rusi: “În 1921-1922, au fost ucişi peste 10.000 ofiţeri, soldaţi şi politicieni ucraineni, participanţi la mişcarea de eliberare a ţării lor; ulterior, circa 8000 de membri ai mişcării “Uniunea pentru eliberarea Ucrainei”; apoi, între 1930-1933, circa 20.000 de ţărani care s-au opus colectivizării; în 1935, o dată cu asasinarea lui Kirov la Moscova, au fost îngropate aici circa 20.000 de persoane; în anii 1937-1938, poliţia secretă a aruncat în acest cimitir circa 15.000 de ucraineni; iar în ultima etapă, cea din timpul foametei provocate, la Winnitza au fost înhumate circa 150.000 de persoane [29]. Aceeaşi lucrare ne încredinţează că din această cifră de 205.000 persoane, 60% erau ţărani, restul fiind muncitori şi intelectuali; moartea s-a provocat prin împuşcarea în ceafă cu două sau trei gloanţe, metoda preferată a poliţiei politice sovietice, iar vârsta victimelor era în majoritate de 20-40 ani”

    Şi încă altele, cîţiva ani mai tîrziu:
    „A. PIERDERI UMANE ALE BASARABIEI SUB OCUPATIA SOVIETICA
    I. PRIMA OCUPATIE SOVIETICA 28 Iunie 1940 – 22 Iunie 1941

    In mai putin de un an, peste 300.000 de persoane au fost arestate, deportate, ucise, aceasta reprezentand 12.23% din populatia Basarabiei interbelice.

    1. Arestari: – 48.000 persoane:
    – Oameni politici care militasera pentru Unire, invinuiti de tradare, dintre care:
    # 5 fosti deputati din Sfatul Tarii (Ion Codreanu, Leanca, Secara, Catelli),
    # 1 fost senator, Functionari civili si militari – transferati la Tiraspol pentru siguranta
    # 40 elevi ai Institutului Pedagogic Orhei –

    2. Deportari – aproape 300.000 (in Nordul inghetat): 135.000 persoane pana in Septembrie 1940;
    # 19.200 persoane intre Octombrie-Noiembrie 1940
    # 27.000 persoane in Decembrie 1940
    #100.000 persoane incepand cu 13-14 Iunie 1941

    3. Ucisi – 30.000 prin impuscare sau tortura
    – # Orchestra Simfonica a Basarabiei este ridicata pe 3 Iulie 1940 din gara Chisinau la intoarcerea din turneu, dusa langa Orhei si impuscata in Valea Morii.
    – #1.000 persoane (copii, femei, adulti) – langa Odesa impuscate prin peretii de lemn ai unui tren de marfa cu 22 vagoane care-I transporta in Siberia.
    – # 450 persoane – gasite (multe mutilate) in gropile de la Consulatul Italian, Palatul Metropolitan, Facultatea de Teologie din Chisinau. Printre ei studenti, elevi, preoti, ceferisti.
    – # 87 persoane –Sediul NKVD, Chisinau (15 cu mainile legate in groapa comuna)
    – # 19 persoane – gasite la Sediul NKVD-Cetatea Alba
    – # 6 persoane – Sediul NKVD, Ismail (5 barbati si o femeie cu mainile legate)

    4. TOTAL pierderi umane in prima ocupatie sovietica:
    – # Deportari: 300.000
    – # Ucisi: 30.000
    TOTAL: 330.000

    Chiar d-le Obidin, pe dvs. nu vă impresionează?

    • Victoria din Basarabia din iulie 1941 în mare parte s-a datorat nu atît faptului că românii ar fi luptat cu mare măestrie, dar din cauza că în Belorusia și Ucraina germanii înaintau prea repede, și de aceea s-a creat riscul că trupele sovietice din Moldova ar putea fi ocolite pe la nord și încercuite. La fel și cu Odesa. Vă aduc aminte că în octombrie 1941 cînd românii au cucerit Odesa (de unde trupele sovietice s-au retras fără lupte), nemții erau de-acum la 30 de km depărtare de Moscova. Kievul era cucerit deja de prin septembrie, iar românii băteau pasul pe loc la 100 de km de la Moldova. Uitați-vă pe hartă, cred că vă dață seama că sovieticii s-au retras pentru a nu fi încercuiți. De nu, puteau ei rezista mult și bine, atît în Basarabia, cît și în Odesa.

      ”Aţi văzut că soldaţii germani şi români în momentul cînd s-au predat erau îmbrăcaţi în zdrenţe, cu picioarele degerate înfăşurate în bucăţi de postav pentru a le feri de îngheţ? Aţi văzut la ruşi aşa ceva?”




      Eu văd că soldații români erau îmbrăcați destul de cald, nu prea văd mare deosebire de cei sovietici.
      În plus, tot rușii îs vinovați, că ”eroul neamului românesc” Antonescu i-a trimis să lupte pe țăranii români prin stepele de la Don doar în izmene?
      Apropo de pîslari, pentru a asigura trupele române cu pîsle, autoritățile românești ai rechiziționat toate pîslele de la populația din Transnistria.
      Despre aceasta ne mărturisește următorul document care se află în cartea “Молдавская ССР в Великой Отечественной войне Советского Союза. 1941—1945 гг. Сборник документов и материалов в 2-х томах. Кишинёв: Штиинца, 1975.”/ RSS Moldovenească în Marele Război pentru Apărarea Patriei al Uniunii Sovetice. 1941-1945. Culegere de documente și materiale în 2 volume. Chișinau: Știința, 1975. Volumul 2 . Documentul N. 105.
      15 сентября 1942 г.
      Ст. 1. Со дня опубликования настоящего приказа
      реквизируются все мужские войлочные сапоги, принадлежащие
      жителям Транснистрии***.
      Ст. 8. По истечении предусмотренного срока о сдаче
      полицейские и жандармские органы обязуются произвести
      обыски и расследования для обнаружения тех, которые
      уклонялись от сдачи войлочных сапог*****.
      Войлочные сапоги, которые не были сданы в
      предусмотренный срок, конфискуются…65
      Дан в нашем кабинете, в г. Тирасполе, 15 сентября
      1942 г.
      Губернатор профессор
      Г. Ллексяну
      ЦГА МССР, ф. 706, оп. 1, д. 37,
      л. 111. Типографский экз. на
      румынском, немецком и русском яз. ”
      Aici zice că începînd cu 15 septembrie 1942 se rechiziționează toate cizmele din pîslă care aparțin locuitorilor Transnistriei, cine nu va îndeplini acelui i se vor confisca, etc…
      În note se spune de asemenea că populația trebuia să predea în folosul armatei române ca contribuție de război cîte o pereche de ciorapi și mănuși de lînă fiecare.
      Așa că românii mai degrabă îi lăsau să înghețe pe locuitorii Transnistriei decît pe soldații români.

      ”Chiar d-le Obidin, pe dvs. nu vă impresionează?”

      Da, mă impresionează nivelul minciunilor și falsurilor ”à la Goebbels” de care dau dovadă cu obrăznicie manipulatorii și falsificatorii care inventează asemenea nebunii, și pe care văd că îi credeți orbește.
      Dle Judex, căutați pe net și citiți raportul ”comisiei Ghimpu” sau cum i se mai zice ”comisiei Cojocaru”. Această comisie a fost alcătuită în 2009 din istorici cu scopul de descoperi crimele comuniste din Basarabia. De fapt scopul principal era defăimarea sistemului socialist și al URSS, așa că acești istorici aveau tot interesul să arunce cu cît mai mult glod în sistemul comunist. Dacă ei ar fi descoperit un asemenea număr de victime, credeți că nu l-ar fi scos imediat la lumina zilei? Eu cred că l-ar fi trîmbițat zi și noapte pe la toate colțurile. Însă nu veți găsi acolo 300 de mii de deportați într-un singur an și nici 30.000 de omorîți? De ce? Ling acești istorici curul puterii, dar tot n-au îndrăznit să-și strice reputația și să se facă de rîs în fața întregii lumi, răspîndind asemenea minciuni grosolane.
      Data viitoare cînd mai scrieți vre-un comentariu, bazați-vă pe o sursă mai convingătoare, nu pe cărțulii de propagandă de genul ”Basarabia desrobită” din 1942, dacă vreți să vă consider un oponent serios.

  13. „Da, mă impresionează nivelul minciunilor și falsurilor ”à la Goebbels” de care dau dovadă cu obrăznicie manipulatorii și falsificatorii care inventează asemenea nebunii, și pe care văd că îi credeți orbește.
    Dle Judex, căutați pe net și citiți raportul ”comisiei Ghimpu” sau cum i se mai zice ”comisiei Cojocaru”. ”

    Da am citit Raportul Comisiei Cojocaru şi m-am îngrozit. Îmi pare bine că consideraţi cel puţin acele constatări şi concluzii drepte. E un progres. Voi reveni la unele concluzii ale raportului, care nu pot fi contestate de nimeni.

    Domnule Obidin, cu regret vă spun că mă confundaţi iar asta nu ştiu din ce motiv o faceţi. Mă şi jigniţi afirmând că eu cred orbeşte ce văd scris. Eu am mai văzut şi în alte materiale aceleaşi informaţii pe care vi le-am prezentat în linkul precedent. Întotdeauna propaganda sovietică a negat atrocităţile săvîrşite de puterea sovietică acolo unde s-a descoperit, invocînd de fiecare dată ponegrirea puterii sovietice. Pînă şi crimele de la Katîn au fost negate decenii la rînd, ca pînă la urmă să se dovedească faptul că acele contestări erau minciuni tipic sovietice. Ca de altfel şi Gulag-urile.
    Este posibil ca unele cifre din acel material pe care vi le-am prezentat să fie exagerate dar sunt şi cifre care par plauzibile.
    Eu însumi am văzut un video-clip pe internet care prezenta un film din care se vedeau un număr de care trase de boi ce transportau sicriile cu cadavrele descoperite în gropile comune de armata română imediat (prin octombrie) după eliberarea Basarabiei de ciuma sovietică şi se spunea că erau în număr de 80 (cifră ce mi-a rămas în minte de care sper să nu mă înşel) iar sicriile conţineau cadavrele găsite în beciurile NKVD-ului din Chişinău.
    Şi iată din căutările mele pe internet găsesc că şi comisia Cojocaru, dar şi în Vikipedia se afirmă că numărul atrocităţilor şi deportărilor săvîrşite în Basarabia au fost de cel puţin 90-100 mii. Veţi spune, da, dar nu sunt 300, ca şi cînd 100 ar fi o jucărie.
    Iată ce a găsit Armata Română după cercetările din beciurile de tortură ale NKVD-ului potrivit rapoartelor autorităţilor române. (Iar de rapoartele autorităţilor nu mă îndoiesc deloc, orice ar spune cinovnicii sovietoizi):

    „În urma investigaţiilor întreprinse, autorităţile româneşti din Basarabia au constatat că, la Chişinău, execuţiile s-au făcut în beciul sediului N.K.V.D. din str. Viilor nr. 97. În septembrie 1941, au fost descoperite 87 de cadavre, dintre care 15 într-o groapă comună, cu mâini şi picioare legate. În curtea Consulatului italian, unde N.K.V.D.-ul îşi stabilise unul din sedii, au fost dezgropate 80 de cadavre, în majoritate rămase neidentificate, într-atât fuseseră mutilate, batjocorite, arse la flacără în timpul „anchetei”, iar după moartea anchetatului cu var viu şi cu acizi. După resturile de îmbrăcăminte, s-a dedus că aceştia fuseseră preoţi, studenţi, elevi, ceferişti. În subsolurile Palatului mitropolitan fuseseră amenajate celule individuale pentru „naţionaliştii romani”. [11]” http://www.morarup.narod.ru/Tatarka_.htm

    Din cifrele de mai sus, 87+80=167 de cadavre, adică au fost transportate la cimitir cîte 2-3 sicrie în fiecare car.
    Şi vă mai spun ceva care mă face să cred că rapoartele autorităţilor române privind crimele sovietice în Basarabia şi nordul Bucovinei sunt reale şi că aceste gropi comune unde victimele erau aruncate, iar uneori îngropate de vii, au existat mai în toate oraşele unde NKVD-ul îşi avea sediile şi nu numai. Aveam o colegă de serviciu din Basarabia, care copil fiind atunci, a asistat la deshumarea unor cadavre din gropi comune de la Cetata Albă. Era o femeie serioasă, traducătoare de limba rusă la institutul unde lucram, şi ne povestea ce a văzut personal la locul deshumării. La început au apărut braţele, ca după aceea să apară şi capurile cadavrelor, fiind convinsă că aceştia au fost îngropaţi de vii. Ori acea femeie nu era o autoritate română care să aibă interesul să ponegrească puterea sovietică. Ea povestea exact ce văzuse, fără înflorituri şi fără nici o intenţie de a părea interesantă.De vreţi să credeţi, bine, de nu, iarăşi bine. Dar prea multe sunt coincidenţele…

    • ”Este posibil ca unele cifre din acel material pe care vi le-am prezentat să fie exagerate dar sunt şi cifre care par plauzibile.”

      Dacă cifrele sînt exagerate, de ce pretindeți de la mine ca eu să le cred, și încă trebuie ”să mă impresioneze”?
      Aceste cifre absurde circulă pe toate blogurile și saiturile ”patriotice” românești, fără vre-o sursă, fără a indica de unde s-au luat, cine a numărat…
      Victime și violențe au fost, dar nu înțeleg de ce trebuiește înflat numărul morților, răspîndind falsuri, inventînd minciuni?
      Eu n-am zis că datele din ”raportul Ghimpu” conțin adevărul curat, aceasta a fost o anchetă făcută la comandă cu un precis scop politic (de a discredita PCRM, ca el să nu mai revină niciodată la putere), însă chiar de la prima vedere este clar că cifrele nu coincid cu cele care le-ați văzut ”în alte materiale”.
      În plus ce fel de calcule faceți ”80+87”, citiți mai atent, în ambele ”materiale”, și cele de pe blogul lui Moraru și cele cu sute de mii de deportați, merge vorba despre aceleași victime, cele de la Consulatul Italian.

      • Domnule Obidin, aveţi o ideie preconcepută despre români. Românii nu au nimic nici cu limba rusă nici cu ruşii în general. Printre ruşi sunt destui ruşi de treabă, care au suferit şi ei de-a lungul istoriei, oameni culţi, care văd istoria şi lumea aşa cum este. Sunt şi jigodii destule, ca la orice popor, de altfel. Dar sunt mulţi, foarte mulţi celoveci „duraki”. Eu v-am mai spus şi altă dată. Cu ruşii, puteam să avem o cooperare excepţională, mai ales că aveam practic aceeaşi religie şi acelaşi obiectiv politic: să-i izgonim pe turci din Europa.

        Să ne amintim numai că începînd de la Cantemir pînă pe la 1812 şi valahii, şi moldovenii îi aşteptau pe ruşi ca pe o mană cerească, să-i scape de turci. Numai că rusul cînd a ajuns pe terenul acestora s-a şi făcut stăpîn, s-a comportat mai rău ca turcul. Dacă turcul se mulţumea numai cu haraciul (tributul), rusul imediat ce a ajuns în Basarabia, în afara taxelor şi impozitelor ce se cuveneau puterii centrale de la St. Petersburg, s-a apucat de rele. A izgonit cărţile bisericeşti scrise în româneşte (cu chirilice, cum era tradiţia în Balcani), au făcut focul cu ele, a izgonit limba românească (moldovenească) din biserică şi din toate instituţiile statului, înlocuind-o cu limba rusă, au pus guvernatori şi funcţionărime rusă în toate organele de conducere a acestei gubernii, această parte din Moldova pierzîndu-şi complet autonomia. Adică imperiul Ţarist a urmărit completa rusificare a acestei părţi din Moldova, transformînd-o practic într-o gubernie rusească.

        Eu v-am mai trimis un material ca să vedeţi de ce tot ce-i românesc pe această lume nu poate să-i aibă pe ruşi la inimă. Şi mai ales moldovenii de la vest de Prut încearcă acest sentiment de repulsie la tot ce-i rusesc, cu mult mai vajnic decît românii din Ardeal sau Valahia, văzînd în acesta nu ca pe o ţară creştină, care este dispusă să-ţi întindă o mînă de ajutor frăţească, ci mai degrabă ca pe ţară rapace, vorace, duşmănoasă, care vrea să-ţi distrugă tot ce te-a caracterizat de veacuri, limba, cultura, tradiţiile, personalitatea.
        Ei, mî ne panimaem hotiti ăta, Ăta doljen nikogda bîti vozmojno!

  14. Domule Obidin, v-am prezentat un link în postarea mea precedentă. Se pare că nu l-aţi citit cu atenţie sau chiar deloc.
    Îmi permit să vă atrag atenţia că organele de cercetare penală româneşti din 1941 nu erau părtinitoare. Iată ce se spune în raport:
    „Cazul descoperit de Poliţia oraşului Cetatea Albă. (…) Lucrările au demarat la 14 aprilie 1942, medicul legist Teodor Boguş fiind însărcinat cu investigarea.
    „Din cauza degradării avansate a cadavrelor, nu s-a putut stabili cauza exactă a morţii. Însă, deoarece au fost îngropate fără sicrie, fără îmbrăcăminte, iar unele stropite cu var, s-a dedus că moartea a fost violentă.
    „Recunoaşterea cadavrelor s-a făcut după dantură de către familiile celor dispăruţi, precum şi după conformaţia craniului şi în general a corpului. Din cele 19 cadavre, s-a reuşit decât identificarea a 6 şi anume, era vorba de:
    1. Zaboloţchi Ivan, născut la 1 aprilie 1883, de origine etnică ucraineană,
    2. Petrov Niculae, născut la 10 martie 1880, din comuna Burgugi, judeţul Cetatea Albă. Era cel mai mare proprietar de teren arabil din sudul Basarabiei. Arestat la 12 iulie 1940
    3. Fadeev Feodor, născut în anul 1870, fost locotenent-colonel în Armata rusă ţaristă şi maior pensionar în Armata română, locuitor al oraşului Cetatea Albă, arestat la 1 august 1940 sub învinuirea că a făcut parte din Armata albă …
    4. Cosulschi Leonte, născut la 18 iulie 1902, fost agent veterinar şi bun gospodar din comuna Tuzla, judeţul Cetatea Albă, arestat la 18 iulie 1940, sub învinuirea că ar fi activat împotriva regimului sovietic. Soţia acestuia, Agripina Cosulschi a fost deportată, în ziua de 13 iunie 1941, în Siberia.
    5. Velizarie Dumitru, născut la 27 octombrie 1870, din oraşul Cetatea Albă, fost maior invalid pensionar, arestat la 7 septembrie 1940, sub învinuirea că a făcut parte din Armata albă.
    6. Ceaicovschi Mihail, născut la 6 septembrie 1881, din oraşul Cetatea Albă, fost ofiţer în Armata ţaristă şi intendent al primăriei oraşului Cetatea Albă, arestat în noaptea de 30 august 1940, sub învinuirea că în anul 1918 a luptat ca ofiţer în Armata lui Denikin contra bolşevicilor.
    (……………………………)
    Un alt cadavru îi aparţinea unui ofiţer sovietic de 25-30 de ani, al cărui nume nu s-a putut identifica. După cum au aflat organele poliţieneşti de anchetă, acesta, la ora de educaţie politică de la unitatea sa, le-ar fi spus subalternilor săi: „Tovarăşi, aţi văzut cum trăiesc Finlandezii? Aţi văzut cum trăiesc Polonezii? Acum vedeţi cum trăiesc de bine Basarabenii? Să ştiţi tovarăşi că, mai mult nu merg cu regimul comunist”, după care s-a sinucis.”

    „În faţa ofensivei trupelor Axei, încă la 3 iulie 1941, conducerea sovietică a dat ordin pentru aplicarea, în zonele vestice de frontieră, a tacticii „pământului ars”.[3] Conform acestei strategii, trebuiau continuate evacuările resurselor materiale şi financiare, restul – întreprinderi industriale şi comerciale, depozite, etc. – să fie distruse.[4] Echipele speciale de distrugători, lăsate de sovietici, distrugeau, după posibilitate, tot ce nu putea fi evacuat în Rusia.”

    Fapte similare d-le Obidin mi le-au povestit multe persoane din Basarabia stabilite în România după război, cum erau gropi comune unde cadavrele erau acoperite cu var. De ce nu aş crede tot ce s-a spus în acel articol pe care vi l-am prezentat în link. Materialul de acolo este justificat de documente autentice găsite în Arhivele naţionale, semnate de cadre medicale prezente la deshumări, membri ai autorităţilor locale. Oare toţi să fi fost instruiţi sau mînjiţi de autoriţăţile române de atunci care să măsluiască adevărul?

    În ceea ce priveşte cele 167 de cadavre de care vorbisem mai înainte, mai am şi alte documente care atestă cele arătate de mine. (87 au fost dezgropate în str. Viilor, iar 80 la Consulatul italian. Voi aduce şi copii după documentele de constatare cu dată şi număr de înregistrare ale Primăriei Chişinău). Şi mai sunt şi alte gropi comune care s-ar fi descoperit în Chişinău, căci iată ce se mai afirmă în materialul prezentat în link-ul de mai sus:
    „În ziua de 7 septembrie 1941, la Chişinău au avut loc funeraliile naţionale ale celor 450 persoane găsite în gropile din curţile Consulatului italian, Palatului Mitropolitan, Facultăţii de Teologie.”

    Sănătate, d-le Obidin!
    Sperăm să ajungem la auspicii mai bune şi să ne recunoaştem fiecare greşelile. Nimeni nu doreşte moartea păcătosului, căci morţii nu se mai pot întoarce.

  15. D-le Obidin, vă spuneam mai înainte despre comportarea evreilor faţă de populaţia românească. Ei acaparase toate tîrgurile Moldovei, că aproape toate erau locuite în majoritate de iudei. De ex., populaţia Iaşului era la un moment dat majoritar jidănească (52%), ca şi tîrgurile, la fel. Şi în Basarabia era cam la fel înainte de război. Au urmat represalii şi deportările ştiute, cele din Transnistria. Cifrele prezentate de evrei sunt însă halucinante, încercînd să spolieze România pentru acele aşa zise atrocităţi pe care ei le-au catalogat drept „holocaust”.
    Am găsit pe undeva nişte imagini cu pogromul de la Iaşi, unde evreii ucişi erau prezentaţi într-un număr de poze. Ca să pară mai impresionant tabloul, fiecare poză era prezentată de 5-10 ori în aşa fel ca să deruteze vizitatorul expoziţiei, sugerîndu-i o amploare nemai pomenită. Într-adevăr la Iaşi a fost omoruri împotriva evreilor, dar ele nu au fost făcute de autorităţile române ci de trupele germane care au conlucrat cu unii membri legionari exaltaţi care au conlucrat cu germanii, depistînd şi scoţînd evreii din case pe motiv că ar fi complotat împotriva războiului (Era prin Iulie 1941). Sigur, e că nu se cunoaşte cu precizie cine se face vinovat de acest masacru unde se zice că ar fi fost ucise cîteva mii de persoane. Presa vremii nu vorbeşte de asemenea evenimente, cert este că ele au avut loc.
    Dar cine este autorul moral şi cine se face vinovat de toate atrocităţile acestea generate de război, şi de ororile pe care le-a cauzat le puteţi afla parcurgînd articolul pe care vi-l pun la dispoziţie, scris de d-l Prof, universitar Ion Coja, un vajnic căutător al cauzelor şi volumului acelor masacre. La conţinutul articolului subscriu în totalitate.

    ### Hoțul care strigă „Prindeți hoțul!” ###

    Publicat de Ion Coja in Holocaust pe 11.05.2014

    Protocoalele KOGAIONULUI. (7)

    „Participarea evreilor la Holocaustul roşu”

    § 7. Omenirea nu poate discuta şi condamna în mod instituţionalizat şi sistematic Holocaustul nazist anti-evreiesc fără a se pronunţa cu aceeaşi vehemenţă, cu aceeaşi energie şi cu aceeaşi logistică împotriva bolşevismului, a doctrinei dictaturii proletariatului, care, în numele luptei şi al urii de clasă, a mutilat istoria popoarelor din aşa-zisul lagăr socialist. Numărul victimelor pe care comunismul le-a pricinuit pe aproape toate continentele lumii depăşeşte, din păcate, toate „performanţele“ nazismului. Holocaustul „roşu“, conceput ca fenomen unitar, desemnează regimul politic cel mai criminal din istoria lumii, doctrina politică cu cele mai nefericite consecinţe în planul existenţei reale a popoarelor şi a indivizilor.

    Raportându-ne la comunism, noi, românii, avem motive să ne considerăm una dintre victimele predilecte ale propagandei şi acţiunii bolşevice, comuniste. Fără a intra în detalii, afirmăm că în acelaşi timp românii au avut o contribuţie de jertfă voluntară dintre cele mai consistente pe frontul luptei şi al rezistenţei anti-comuniste. Dacă după succesul loviturii de stat bolşevice din 7 noiembrie 1917 încercările bolşevismului internaţional de a extinde spre Vest „revoluţia“ comunistă nu au reuşit, aceasta se datorează în primul rând clarviziunii ro­mâneşti, deopotrivă a politicienilor români şi a soldaţilor români jerfitori în prima linie a frontului.

    Din păcate, puţini sunt istoricii care cunosc şi recunosc această participare românească la rezistenţa anti-comunistă.

    În schimb, este bine cunoscută şi de nimeni contestată participarea unor importanţi şi numeroşi factori evreieşti (persoane, organizaţii, doctrine) la naşterea mişcării comuniste şi mai ales la „victoria“ comunismului în Rusia şi în celelalte ţări socialiste. Felul cum s-a organizat societatea comunistă, modul în care noua ordine socială a afectat viaţa a sute de milioane de oameni, de cele mai multe ori pentru a le pricinui suferinţe şi nedreptăţi de o violenţă fără precedent în istorie, constituie un subiect care angajează vinovăţia criminală a mii de persoane. Printre cei mai vinovaţi de „holocaustul roşu“, comunist, un număr mare îl constituie evreii, inclusiv evrei din New York, din Occident, cu ai căror bani a fost finanţată Marea Revoluţie Socialistă din Octombrie! Un număr mare de evrei aflându-se şi printre liderii comunişti din Rusia şi din majoritatea partidelor comuniste.

    Evreii din România, prin cel mai de seamă reprezentant al lor, Wilhelm Filderman, preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România în perioada anilor ’40, au propus princi­piul potrivit căruia evreii care îmbrăţişează tezele bolşevice, comuniste, încetează prin asta de a mai fi evrei! Se pare că acest principiu şi l-au însuşit şi liderii de mai târziu ai evreimii, astfel că din partea acestora se practică şi se propagă până azi un dezinteres total pentru un subiect imposibil de ignorat atunci când discutăm despre suferinţele prin care a trecut omenirea în secolul al XX-lea: contribuţia evreilor la Holocaustul roşu, în diverse ipostaze, inclusiv cea, „clasică“ pentru evrei, de victime. Dar şi în ipostaza de autori şi beneficiari ai unor crime înfiorătoare! Dezgustătoare! Revoltătoare!

    Dreptul de a acuza este un drept pe care îl recunoaştem oricui. Chiar şi atunci când acuzatul este propria noastră persoană, propria ţară sau propriul popor.

    Acuzaţiile de holocaust anti-evreiesc aduse autorităţilor româneşti sunt, în fond, acuzaţii adresate poporului român. Aceste acuzaţii nu pot fi susţinute ignorând suferinţele prin care a trecut poporul român în secolul al XX-lea, ignorând cine se face vinovat de aceste suferinţe. Ca victimă a Holocaustului comunist, poporul român are dreptul la tot adevărul despre identitatea celor care l-au asuprit şi despre scopul urmărit de aceştia. Are dreptul să-i acuze pe autorii şi beneficiarii holocaustului roşu! Suntem gata să discutăm măsura în care românii sunt vinovaţi de suferinţele pricinuite în cadrul a ceea ce se numeşte holocaust anti-evreiesc, dar pretindem să se evalueze corect şi responsabilitatea evreilor, a unor evrei, pentru suferinţele îndurate de români ca victime ale holocaustului comunist.

    Cu titlu de ipoteză, facem afirmaţia că în perioada 1939-1945 numărul românilor a căror moarte a fost cauzată, direct sau indirect, de evenimentele politice şi militare internaţionale – război, operaţiuni militare, deportări, execuţii, boli contractate pe front sau în lagăre de concentrare etc., depăşeşte cu mult cifra de un milion. În acest calcul, alături de militarii morţi şi răniţi pe cele două fronturi, de Est şi de Vest, îi avem în vedere şi pe românii care au căzut victime ale guvernanţilor unguri (circa 150.000 după Raoul Şorban, Chestiunea maghiară, Editura Valahia, Bucureşti, 2001), precum şi pe românii civili ucişi sau deportaţi de Armata Roşie. Şi, nota bene, este vorba de evenimente internaţionale care s-au produs fără nici un amestec decizional al românilor, evenimente la care românilor li s-a impus să fie implicaţi, să participe, neavând de ales. În felul acesta este foarte posibil ca numărul românilor, victime nevinovate ale perioadei 1939-1945, să fie mai mare decât numărul victimelor nevinovate evreieşti. Căci pretenţiile evreieşti la imense despăgubiri materiale ne forţează mâna şi ne obligă să examinăm cu toată seriozitatea ipoteza potrivit căreia numărul real al evreilor pieriţi în acea perioadă este mult mai mic decât cifra oficială, vestitele şi mereu pome­nitele şase mili­oane, cifră tot mai greu acceptabilă. Se vehi­culează şi cifre sub un milion pentru a-i înregistra pe evreii victime propriu-zise ai celui de al II-lea război mondial. Nu putem uita, în această ordine de idei, că unii evrei au fost implicaţi ca agresori în declanşarea catastrofalelor evenimente din anii 1939-1945, purtând astfel o parte, cât de mică, dar parte din vina pentru ceea ce s-a petrecut. Vina pentru declanşarea celui de al doilea Război Mondial! Situaţie în care nu se află nici un român…

    În aceste împrejurări, a căror confirmare nu este deloc exclusă, pretenţiile evreieşti la despăgubiri din partea românilor ar putea deveni incalificabile în termenii limbajului uman şi ai „jurisprudenţei“, al precedentelor oferite de istorie. Căci – ceea ce este aproape sigur, autorităţile evreieşti, din Israel sau internaţionale, cunosc bine cifra reală a victimelor evreieşti, deţin toate mijloacele pentru a dovedi această cifră pe care, deocamdată, o ţin secretă… Un secret care, ca orice secret, nu poate dura o veşnicie! Dacă evreii nu pot aduce dovezi pentru cei 400.000 de evrei ucişi de români este pentru că dovezile pe care le deţin evreii privesc un număr mult mai mic, practic un număr infim de evrei pentru care conştiinţa noastră, de români, se poate socoti încărcată şi vinovată.

  16. Eram dator cu un răspuns la o enigmă a dumitale privind la un moldofan, Mihai l Burlă: „vedeți cît de complicat e la noi: un moldovan, Mihail Burlă, face demers către Rusia ca Transnistria să fie primită în componența ei, iar un bulgar moldovenizat este unionist și cere ajutor de la români”.
    Cît priveşte pe Ion Iovcev, directorul liceului din Tiraspol, dacă o fi avînd sînge de bulgar (pe linie paternă, sigur!), spre cinstea lui, vede lucrurile în mod umanist. Cu oamenii cumsecade, doar porc să fii să porţi mizerabil. De aceea istoria spune că noi românii, mai ales în est am asimilat mulţi ruteni, mai ales în partea de est, preferînd să se integreze în neamul nostru, liber şi nesiliţi de nimeni. În timp ce alţii, niştejigodii, nişte golani, scuipă în neamul din care au descins, spre scîrba acestui neam faţă de astfel de indivizi.
    Iată ce scrie DRAGOS SCORTANU într-un comentariu din April 17, 2014 la articolul ce ţi l-am trimis spre consultare:

    „Să-i ia dracu de ruşi cu Putin (al lor) cu tot, niste împuţiţi si tîlhari, după cum o stim! Dar Mihail Burlă e nume românesc, să-i fie rusine javrei de român trădător că îi pupă in cur pe slavi, că işi vinde neamul si conştiinţa şi identitatea şi pe Dumnezeu, totodată comiţînd o astfel de crimă împotriva neamului din care s-a zămislit! Poate e vreo corcitură şi ăsta, după cum avem şi la noi, o fi jidan sau mai ştiu eu ce corcitură slavo-română sau slavo-iudaică, dar dacă are sînge românesc atunci e nu doar ticălos ci şi vînzator de neam, de fraţi!”.
    Cred că e destul de explicit acest comentator şi nu mai e cazul să-l justific.

    Vreau numai să adaug ceva ce cred că nu ţi-a fost niciodată clar în ceea ce priveşte comportamentul unei părţi din populaţia Basarabiei la venirea ruşilor cu tancurile în 1940 în Basarabia şi nordul Bucovinei. Pe lîngă slavii venetici (ruşi şi ucraineni), existenţi atunci pe pămînturile Basarabiei, inclusiv pînă la mare, s-au mai adăugat şi golănimea, puturoşenia românească (moldovenească) de acolo, hăituită de administraţia românească să se ţină de treabă, iar nu să bea samahoncă şi să facă rele şi hoţii. Acest jeg al societăţii româneşti, această adunătură de nemernici, era urîtă de românii de dincolo de Prut căci era o mană cerească pentru imperialii sovietici pentru a-i racola ca agitatori care, ca să folosesc un cuvînt de-al ministrului Sangheli, „făceau ajiotaj” în rîndul populaţiei din Basarabia, înainte de 1940 şi după 1944.

    Cred că prin această explicaţie ţi-a dispărut enigma. Buti zdarovîi!

Comentariile nu sunt permise.