Pentru ce puteai fi deschiaburit și trimis în Siberia de către Puterea Sovietică?

 

Dintr-o discuție pe Internet:

„Iată străbunicul meu a fost deschiaburit în 1930 și trimis în Siberia. Pentru faptul, că avea o vînturătoare construită cu mîna lui.

Iar cei doi feciori ai lui și ginerele (tatăl căruia tot a fost supus represiunilor pentru că avea o livadă)…”

În calitate de expert în ceea ce privește deschiaburirea, afirm: cu o probabilitate de 99,9% asemenea fapte nu au putut exista. Nu puteai fi deschiaburit nici pentru o vînturătoare meșterită în casă și folosită în gospodărie, nici pentru o livadă.

Dar pentru ce puteai fi deschiaburit în asemenea cazuri?

Pentru primirea venitului care nu este cîștigat prin muncă. De pildă, vînturînd grîul întregului sat pentru plată, și, pe deasupra, folosind și forță de muncă năimită. Folosind limbajul de astăzi – pentru activitate antreprenorială cu folosirea lucrătorilor salariați, iar pentru limbajul de atunci – pentru exploatarea muncii altuia.

Însă, la drept vorbind, o vînturătoare nu era mașina cea mai importantă la sat, pentru ca un țăran să cheltuie chiar primul surplus de capital pentru construirea ei. Cel mai probabil este, că și la celelalte capitole economice străbunicul stătea bine, iar asta înseamnă, că dispunea de surplusuri de grîu, de semințe, înseamnă că, potrivit obiceiurilor din acea perioadă, el dădea aceste surplusuri cu dobîndă, adică se ocupa cu cămătăria. Aceasta nu era nici bine, nici rău – aceasta era o regulă a vieții. Însă a demonstra existența cămătăriei este mai greu, și deaceia în condițiile lipsei de timp și ale analfabetismului juridic general formal puteai fi deschiaburit și „pentru vînturătoare”. Că nu era treaba în vînturătoare o confirmă acel fapt, că procesul acestui străbunic nu a fost revizuit practic pe loc de diferite controale de la toate nivelurile. Deja la cercetarea dosarului la nivel de raion, „doar pentru vînturătoare” l-ar fi întors acasă, – potrivit statisticii, chiar și din chiaburii adevărați au fost deschiaburiți doar jumătate din ei.

Cu livada este aceeași poveste. Mulți aveau livezi, pe care le îngrijeau doar cu forțele familiei. Pentru asta nu era deschiaburit nimeni. Dacă a fost deschiaburit, atunci livada era atît de mare, încît pentru îngrijirea ei era nevoie de munca argaților, și deci, roada era atît de mare, încît era vîndută cu ridicata în oraș. Deci, proprietarul livezii era văzut de către Puterea Sovietică ca un exploatator și un comerciant, și în asemenea calitate era considerat un dușman al orînduirii existente.

Traducere liberă a articolului istoricului Alexei Kojemyaka:
https://historian30h.livejournal.com/602621.html

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s