Stalin: ”Despre sarcinile culturii sovietice”

”Care sînt sarcinile ce stau în fața culturii sovietice?

Prima sarcină: de a nimici fiara din om, de a stîrpi din om bestia care stă în el, de a stîrpi sau cel puțin de a reduce ceea ce este animalic în el. Fasciștii anume că au cultivat fiara în om, iar noi punem sarcina de a lichida fiara dinăuntrul omului. Aceasta este sarcina cea mai mare, sarcina generală a culturii sovietice.

A doua, o mai apropiată sarcină este de ridica nivelul cultural al oamenilor înapoiați, al muncitorilor, țăranilor pînă la nivelul intelectualității tehnice. Ca un muncitor să aibă aceleași cunoștințe, pe care le au azi tehnicienii. De a ridica nivelul cultural al țăranilor pînă la nivelul tehnicienilor pe care îi avem în satele noastre. Ca între ei să nu fie nicio diferență. Aceasta nu este o sarcină simplă și ușoară. Însă noi această sarcină o vom îndeplini numaidecît.

A treia sarcină: frăția și stima reciprocă între popoare.

Prima sarcină este cea generală, mai îndepărtată, cea de-a doua este mai apropiată, iar a treia deja este îndeplinită, și noi în fiecare zi avem dovezi ale acestei frății și stime reciproce între popoare”.

Fragment din înregistrarea stenografică a discuției lui I.V. Stalin și V.M. Molotov cu membrii asociației ”Finlanda-URSS”, 8 octombrie 1945.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s