Rușii – un popor de neisprăviți?

Rușii, acest fapt era caracteristic mai ales în epoca Uniunii Sovietice, deseori susțin, că anume ei au inventat multe din tehnologiile cele mai importante ale civilizației moderne: motorul cu abur, becul cu incandescență, radioul, aeroplanul, tranzistorul, laserul, mașina electronică de calcul și multe alte dispozitive și aparate. În Occident față de aceste declarații se are o atitudine sceptică.

Cercetările mele ale izvoarelor rusești au dat rezultate uimitoare. Rușii într-adevăr au construit prima locomotivă cu abur din Europa continentală și prima locomotivă Diesel din lume. Ei într-adevăr primii în lume au început să lumineze străzile orașelor mari prin intermediul energiei electrice. Ei într-adevăr au început să transmită unde radio înainte de Guglielmo Marconi. Ei într-adevăr au construit primul avion multimotor de pasageri, și l-au făcut la doar cîțiva ani după primul zbor al fraților Wright. Ei într-adevăr primii au cultivat o nouă specie de plante prin metoda poliploidizării. Ei într-adevăr au fost pionieri în domeniul cercetării tranzistoarelor și diodelor. Ei într-adevăr au fost primii, care au publicat o lucrare despre principiul acțiunii laserului, cu zeci de ani înaintea tuturor celorlalți. Și ei într-adevăr au creat prima mașină electronică de calcul din Europa. Deși a afirma, că ei ”au inventat” toate aceste dispozitive, nu este pe deplin corect, totuși este un fapt absolut evident: pe bună dreptate rușii pot fi numiți pionieri în domeniul cercetării acestor tehnologii.

Apare o întrebare importantă: dacă rușii au fost pionieri în toate aceste domenii, de ce astăzi Rusia rămîne un jucător atît de slab pe piața mondială a tehnologiilor? Economia țării depinde în mare măsură de exportul petrolului și gazului. Cu excepția producătorilor de arme, ale aparatelor cosmice, precum și a cîtorva companii ce produc software, practic este imposibil să numești o companie high-tech din Rusia capabilă să concureze la nivel mondial. Echivalent în dolari mica Elveție exportează pe an de 3 sau 4 ori mai multă tehologie înaltă decît Rusia. Căutînd un răspuns la această întrebare am reflectat asupra ideilor singuratice. Aproape de 300 de ani Rusia produce soluții tehnice strălucite. Și nu obține nici un cîștig de la ele.

Rușii sînt oameni extrem de creativi, și acest fapt este confirmat de realizările lor în muzică, literatură, matematică, științe fundamentale. Rușii au exercitat și continuie să exercite o influență semnificativă în artă, în sfera intelectuală. Oamenilor culți din America și din alte țări nu trebuie să le explici cine sînt Ceaicovski, Tolstoi sau Dostoievski. În mod similar, membrilor comunității științifice nu trebuie să le lămurești cine au fost Lobacevski, Mendeleev, Kolmogorov sau Landau. Muzica, literatura, matematica, științele fundamentale în genere fac parte din domeniile activității intelectuale de succes atîta timp cît oamenii care se ocupă de ele au posibilitate să obțină studii bune și ajutor financiar pentru a putea munci în aceste sfere. În aceste domenii de obicei rușii obțin succese.

Însă tehnologiile sînt o cu totul altă poveste. Aici începe activitatea reală, cînd creația itelectuală interacționează cu societatea în ansamblu. Acesta este un proces complicat și dificil, anume societatea determină succesul proiectelor tehnologice, poate chiar fără a conștientiza acest lucru. Succesul unei tehnologii concrete, care de obicei înseamnă obținerea profitului în condițiile concurenței de piață, se realizează în afara laboratoarelor de cercetare, în mediul social și economic. Iar în acest domeniu rușii nu obțin succese. Unde sînt Thomas Edison, Bill Gates sau Steve Jobes ruși? Ei au existat și există, însă voi niciodată nu ați auzit de ei, deoarece acești oameni au suferit eșec, cînd au încercat să comercializeze în Rusia invențiile lor…

Fragment din introducerea cărții lui Loren Graham ”Lonely Ideas: Can Rusia compete?”, Cambridge, Massachusetts, USA, The MIT Press, 2013.

Loren Graham este un cunoscut cercetător al științei sovietice, profesor la Massachusetts Institute of Technology și autor de cărți despre istoria științei.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s