Auschwitz-ul ca instrument de propagandă antisovietică

Cea mai bună platformă propagandistă din lume…

Nu demult am vizitat muzeul lagărului de concentrare Auschwitz. Cum se spune, am o părere și vreau să mă împart cu ea.

Auschwitz-ul, probali, este unul din locurile cele mai stranii pe pămînt, mai ales pentru psihica omenească. În acest lagăr nazist unii oameni, fiind în deplinitatea facultăților mintale, au nimict în doi ani pe bandă rulantă un milion și jumătate de alți oameni. Bărbați, femei și copii erau sufocați în camere de gazare, iar apoi cadavrele lor erau arse în cuptoare. Nu din cauză că ar fi săvîrșit oarecare crime, nu din cauza, că membrii trupelor SS urau pentru ceva victimele lor sau le plăcea omorul ca proces. Pur și simplu din motivul, că așa le-au ordinat cei de la conducere.

Un om cu o psihică sănătoasă nu poată să înțeleagă așa ceva. Și iată conștientizarea absurdității depline a acestei situații, groaza, care îl cuprinde pe simplul vizitator al muzeului în momentul cînd vede aceste cuptoare și camere de gazare anulează complet percepția informației în spirit critic. Și de acest fapt se folosesc în mod cinic autoritățile poloneze pentru a face propagandă… împotriva comunismului. La intrarea în muzeu chiar primul pavilion, creat de guvernul polonez, povestește, cît a avut de suferit poporul polonez în anii celui de-al doilea Război mondial. După înșirarea crimelor naziste, expoziția atrage atenția turiștilor asupra pactului Molotov-Ribbentrop. Și asupra faptului, că unitățile sovietice au atacat Polonia sîngerîndă din est, demonstrînd fotografiile întîlnirii militarilor sovietici și germani la Brest.

Desigur, acolo nu  ni se vor arăta niciodată astfel de fotografii:


Ianuarie 1939. Ministrul de externe al Poloniei Jozef Beck împreună cu von Ribbentrop în timpul vizitei acestuia în Polonia.


Generalul polonez Zamorski împreună cu Heinrich Himmler, promotorul ”soluției finale al problemei evreiești”.


Generalul polonez Zamorski împreună cu generalul german Heinz Guderian

Juli 1935
Ausfahrt mit dem polnischen Aussenminister [Josef] Beck


Hermann Goring și Jozef Beck în Polonia


Jozef Pilsudski împreună cu Joseph Goebbels


Hitler asistă la funeraliile lui Jozef Pilsudski

Mai departe se pomenește și despre Katyn, care este pusă pe aceeași treaptă cu Auschwitz-ul, prin aceasta inoculîndu-se cu grijă ideea, că nazismul nu se deosebește prin nimic de comunism. Pe cine îl mai interesează, că în Auschwitz naziștii au nimicit un milion și jumătate de oameni, iar Katyn-ul este o invenție a departamentului de propagandă al Reich-ului nazist? De altfel, ce să mai dai vina pe autoritățile poloneze, dacă și colegii lor din Rusia nu sînt departe de ei…

Nouă ne sînt arătate fotografiile ofițerilor și generalilor polonezi ”căzniți” în URSS, propunîndu-ni-se să-i simpatizăm pe nobilii soldați din Armia Krajowa, care a participat la epurările etnice în Ucraina de Vest. Totodată autorii nu uită ”să dea cu piciorul” în patrioții polonezi ”necorecți”, în acei, care într-adevăr au luptat împotriva naziștilor în Armia Ludowa. Acum ea este numită organizație-marionetă a Moscovei.

Lucru ciudat, în rîndul, chipurile, al crimelor sovietice împotriva polonezilor pe neobservate a fost introdusă și masacrarea polonezilor în Volînia. Și asta în așa mod, că un om neinițiat poate și să nu înțeleagă, că măcelul a fost organizat de colaboraționiștii cu regimul nazist. În calitate de crimă a Moscovei este prezentat și ritmul lent al ofensivei în timpul răscoalei din Varșovia, care a fost înăbușită de nemți. O chestie stranie, avînd în vedere, că ofensiva trupelor sovietice în Polonia astăzi nu este numită altfel, decît ocupație.

Deci, precum putem vedea, sub forma prezentării victimelor poloneze ale naziștilor, autorii au încercat la maximum să îndoape milioane de turiști din toate țările cu o garnitură formată din crime sovietice, care, cică, mai că nu depășesc crimele naziștilor. Adică, pentru a rezuma, astăzi fostul lagăr nazist al morții este folosit de Varșovia oficială pentru a face propagandă împotriva țării, care anume a și nimicit acest nazism. Sună straniu, dar este așa.

Apropo, în muzeu există și o expoziție din Federația Rusă. Pe fundalul celorlalte, unde ni se povestește, cum naziștii torturau și exterminau nenumărate victime, expoziția rusă accentuează atenția asupra rezistenței deținuților din lagăr. Cum prizonierii sovietici chiar din primele zile formau organizații ilegale, puneau la cale evadări în masă, unele dintre care se încununau cu succes. Ne sînt prezentate telegrame despre evadarea unor sau altor prizonieri. Din păcate, exsită și telegrame despre capturarea unora dintre ei. Însă acei, ce reușeau să scape, se uneau partizanilor și continuau să lupte.

Principalul lucru, că în acțiunile prizonierilor sovietici nu se observă sentimentul pierii inevitabile și supunerea oarbă în fața mașinăriei exterminatoare. Totul este, dacă se poate spune așa, mai vioi și … mai sovietic. Cel puțin, această impresie îți rămîne în urma vizionării expoziției, și acesta, în umila mea opinie, este un lucru bun.

Sursă: http://viva-vova.livejournal.com/11481.html
Prelucrare și traducere de Y. Obidin.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s