REFLECȚII INSPIRATE DE EVOLUAREA SITUAȚIEI DIN UCRAINA…

0_a6eb5_fce4662e_orig

1225_main

Inscripțiile de pe panouri: ”Europa înseamnă libertate. Rusia – lasă-ne!!!” și ”Putin, dacă ne iubești, lasă-ne!” O demonstrație limpede de logică perversă: atunci cînd merge vorba despre noi, apoi ”Libertate” și ”Lasă-ne!”; însă dacă merge vorba despre Donbas și Novorusia, atunci să fie arși, bombardați și omorîți.

https-pp.vk_.me-c7002-c540103-v540103569-11222-PIJWtOI4ves

640x415

https--pp.vk.me-c7002-c540103-v540103569-11229-5kAC9uLrbc4

000000000000000000000000000000001

original-384005633

BpnJay2IMAAZPZY_jpg large

Славянск__ВОЙНА_08_06_2014__5__-_YouTube-640x360

74CEFBF099D87FB76C65D88FC92795_h402_w604_m2_q80_cfXzSIqjK

55133921296818_supercoolpics_04_21052014112348

90405

sl10

sl1

(Doar cîteva din sutele și miile de imagini despre felul în care ucrainenii iubitori de libertate le pun mintea la cale compatrioților săi ”separatiști”. Credeți, că după așa ceva, cele două părți se vor putea împăca vre-odată?)

La baza mitului național ucrainean, la fel ca și la celelalte mituri postsovietice, toți anii aceștia a stat ideea, împrumutată din foile de propagandă naziste, că iată, forțele întunericului (în cazul de față, moscalii) o opresc și nu-i dau drumul binefăcătoarei și neprihănitei Ucraine, și tot timpul îi pun bețe în roate. Însăși virtutea întruchipată Ucraina în avîntul său către libertate pe bună dreptate dorește doar un singur lucru – să fie lăsată. Pe timpurile URSS această idee era îndreptată spre a asmuți popoarele unul contra altuia și spre dezmembrarea statului. După URSS tot ea a rămas la baza fiecărui naționalism, din cauza că el nu are în sine alt conținut. Ucrainenii au dezmierdat această idee, iar în loc de a face ceva pozitiv, au continuat să-i învinovățească pentru tot mai numeroasele nevoi care se abăteau asupra lor pe alții, strigînd ”Dă-ne drumul!”, cu toate că cel puțin de 20 de ani nimeni nici nu-i ținea.

Și iată, sătule pînă-n gît de acest circ și fărădelege, care deja întrecea orice limită a bunei-cuviințe, după un nou viol al normelor democrației burgheze, regiunile din sud-estul Ucrainei au ridicat glasul, ca, în corespundere totală cu idealurile Ucrainei, să le spună ucrainenilor ”La revedere!” Nu au declarat război, nu au răspuns cu teroare la teroare, nu au început să le impună altor regiuni părerile proprii, dar cu foartă multă delicatețe au dorit să-i lese pe ucrainenii molipsiți de boala naționalismului, și pur și simplu să se deie la o parte. Aceasta este o hotărîre pașnică, justă și plină de tact, încă și din cauza, că aceste regiuni cu populația lor au fost introduse în componența Ucrainei relativ nu demult, în acele vremuri de pace și înțelegere reciprocă, cînd apartenența administrativă nu avea nici o importanță, iar naționalismul era considerat un fenomen rușinos și pasibil de pedeapsă. Adică, nu poate fi vorba despre nici un fel de ”pământuri străvechi”, la care, cică, pretind veneticii. Oamenii hotărăsc cum să trăiască la ei acasă.

Însă cum au răspuns la acest ”Lăsați-ne!” cuviincioșii și neprihăniții naționaliști ucraineni? Ei au răspuns cu omoruri, atrocități, teroare, război, bucurie bestială fățișă la moartea compatrioților lor și distrugerea localităților lor. Ei îi vor învăța minte pe acești ”colorazi”, pe acești ”teroriști” și ”separatiști”! Toate discursurile lor înălțătoare despre ”Libertate!” și ”Dați-ne drumul!” au dispărut ca pe Apa Sîmbetei. Faptele lor înșiși spulberă toate declarațiile lor. Naționalismul cum lucra pentru a distruge pe timpurile URSS (în perioada declarațiilor), așa și continuă să lucreze pentru a distruge (în perioada faptelor). Naționalismul nu este destinat și nu este bun pentru nimic altceva, decît numai pentru a distruge. El este un pustiu plin de ură, înfometat, nesățios, mistuitor. Acest lucru a fost dovedit încă odată de Ucraina.

Nici despre un fel de pace, propășire și bunăstare nu poate fi vorba, atît timp cît această infecție din foile de propagandă naziste trăiește în capurile oamenilor. Și aceasta nici pe departe nu se referă doar la Ucraina.

Reclame

6 gânduri despre „REFLECȚII INSPIRATE DE EVOLUAREA SITUAȚIEI DIN UCRAINA…

 1. Ştii ce Obidine, tată? Un război, chiar civil fiind, este o nenorocire pentru oricare ţară. Au de suferit cu toţii, oameni nevinovaţi care, de bine, de rău, îşi duceau traiul paşnic aşa cum îl socoteau ei de cuviinţă.
  Dar nu înţeleg cum de acelaşi neam se luptă între ei cu atîta cruzime şi neînţelegere. Toţi sunt de fapt neam slav, rosini, maloruşi, velicoruşi sau bieloruşi. Ce dracu au de împărţit?
  Eu socot aşa: Domnule, dacă populaţia rusă din estul Ucrainei doreşte să trăiască alături de neamul ei răsăritean al Rusiei imperiale, lasă-l d-le să se ducă acolo unde crede el că o va duce mai bine. Fă un referendum şi vezi ce vrea poporul de acolo, căci după cîte văd eu, acolo locuiesc în covîrşitoare majoritate ruşi, iar nu ucraineni.
  Numai că, vorba dumitale, naţionaliştii ucraineni sunt atît de înrăiţi asupra pierderii oricărei bucăţele din teritoriul Ucrainei, obţinut în mare parte prin rapt de la ţările vecine, aşa cum zicea pînă şi Jirinovski, că pot face şi crimă împotriva omenirii numai să menţină prada pe care le-a dat-o diverşi conducători ai merelui imperiu, fie ţarist, fie bolşevic. Ei s-au extins pînă şi acolo unde nu aveau decît o infimă pondere de populaţie. Iată un exemplu cît se poate de grăitor: Sudul Basarabiei (Bugeacul) era locuit de un mozaic de popolaţii aduse rînd pe rînd de ocupanţii turci sau ruşi, în care ucrainenii nu reprezentau nici măcar 15% din populaţie faţă de populaţia moldovenească (românească), cu vreo 5% mai mult. Totuşi Hruşciov, marele manipulator al istoriei, a întors lucrurile pe dos şi a ataşat la Ucraina acest vechi ţinut moldovenesc, în loc să-l lase, cum ar fi fost normal, ataşat la RSSM, precum fusese ataşat guberniei Bessarabskaia. Aşa s-a făcut acest stat hibrid cu numele de Ucraina, care nu a existat niciodată în ultima mie de ani de cînd s-au astîmpărat popoarele migratoare care au vînzolit Europa aproape un mileniu de la Hristos încoace.

  • ”Ce dracu au de împărţit?”

   Ce au de împărțit s-or lămuri ei singuri, pe mine mă interesează ca nu cumva pe străzile Chișinăului sau ale Tiraspolului să vedem așa ceva:

   Deșteptul învață pe greșelile altora, numai prostul învață pe greșelile sale.
   Cu atît mai mult, că noi greșeala noastră am făcut-o deja odată. Bineînțeles, mă refer la războiul civil din 1992.
   Sper să ne fi fost de bună învățătură…

 2. „…pe mine mă interesează ca nu cumva pe străzile Chișinăului sau ale Tiraspolului să vedem așa ceva”.
  Chiar aşa d-le Obidin? Eu nu cred că Rusia va învrăjbi din nou populaţia nemoldovenească din R.M. ca autorităţile din această republică, creaţie a lui Stalin şi Molotov să fie nevoită să-şi facă ordine înpropria ogradă. Şi aşa autorităţile R.M. au dat cîteva condamnări „cu suspendare” cîtorva cîrtitori şi provocatori incitaţi de Topal, Dodon, Formuzal care tulbură apele şi făceau „ajiotaj” – vorba lui Sangheli, fostul prim ministru al R.M. în această parte de Moldovă.
  Propaganda rusă clădeşte scenarii şi agită spiritele care să pună în mişcare o contestare a autorităţilor de la Chişinău din partea alogenilor pentru a pescui în ape tulburi. Iată ce scenarii care implică aiurea România şi răspîndeşte în rîndul propriei populaţii Rusia minciuni, dar şi în rîndurile populaţiei rusofone din R.M. cinovnicii năimiţi în slujba Ţarului Putin, citiţi aici:
  http://adevarul.ro/international/rusia/provocare-ruseasca-postul-televiziune-rossia-lanseaza-ipoteza-republica-moldova-romania-vor-ataca-transnistria-1_53dbb31d0d133766a8ed73e7/index.html
  Încurajaţi de forţe imperiale, başkanii găgăuzi fac dese incursiuni la stăpînii lor de la Kremlin să-i sprijine în lupta lor împotriva autorităţilor moldoveneşti.
  http://www.puterea.ro/externe/bascanul-gagauziei-merge-la-kremlin-pentru-a-cere-sprijin-tarului-vladimir-88360.html

  • Da de ”ajiotajul” pe care îl face Pavlicenco cu partidul ei, ce părere aveți? De Chirtoacă, care simbolic îi dăruiește lui Băsescu ulcele cu pămînt moldovenesc, ce ziceți? Aceștia, plus Ghimpu, Guțu, Fusu, Hadîrcă, etc. prin declarațiile lor zilnice, nu fac ”ajiotaj”, nu tulbură apele?

   Formuzal doar exprimă părerea poporului său, de care a fost ales: în februarie 2014 în Găgăuzia a avut loc un referendum, în care peste 90% din găgăuzi a declarat că ei vor cu ”matușka Rusia”, ce trebuie, deci, să facă Formuzal?
   Iar partidul lui Dodon nu demult a adunat 1 milion de semnături în favoarea Uniunii Vamale. Repet: UN MILION. De populație adultă. De toți R. Moldova are vre-o 3,5 mln de locuitori, dintre care vre-un milion îs plecați peste hotare. Și totuși Dodon reușește să îngrămădească 1 milion de semnături pentru alianța cu Rusia. Deci, unde vrea guvernul, și unde vrea populația? Concluzia faceți-o singur…

 3. Vin cu o corectare asupra unei erori ce a apărut din grabă şi nu am putut să intervin după trimitere spre a o repara: în loc de „pe care o întîneşti cînd eşti la drumul mare” se va citi: „pe care dacă o întîlneşti la drumul mare” .
  Iar după link mai trebuia adăugat: Te-ai aştepta să-ţi adreseze întrebarea: „Banii sau viaţa?” sau, „Basarabia sau război?” Ghici ghicitoarea mea, cum se numeşte o
  astfel de persoană?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s