CĂUTĂTORUL DE APĂ. Anecdotă istorică

kantemir_15

În timpul campaniei din Persia (1722-1723), războiul pentru ieșirea la Marea Caspică, împăratul Rusiei Petru I era însoțit în calitate de secretar și traducător de către fostul domnitor al Moldovei Dimitrie Cantemir. Felicitîndu-l pe țar cu prilejul unei noi victorii, principele moldovan, vrînd să-l măgulească pe acesta, printre altele a insinuat că el, Petru, în curînd va adăuga la și așa lungul său titlu și titlul de șah al Persiei.
La aceasta Petru a răspuns tăios:
– Tu, Cantemir, nu înțelegi care sînt țelurile mele! Eu nu vreau să dobîndesc pămînturi noi. Și fără de acestea eu am pămînturi destule. Eu caut doar apă!

280pxpeter-dergrosse-1838

Reclame

Un gând despre „CĂUTĂTORUL DE APĂ. Anecdotă istorică

 1. Petru era mai modest. El căuta numai apă. Probabil că ar fi vrut ca soldaţii săi să-şi spele ciubotele în Oceanul Indian, cum poftea Jurinovski cu cîţiva ani în urmă.
  Putin şi şleahta lor au pofte mai sofisticate. Ei vor să-şi educe odraslele în occident, pe Rusia o desconsideră.

  Deși au criticat în permanență și nestingherit țările europene, majoritatea liderilor ruși au proprietăți scumpe și conturi bancare în statele din Occident sau în SUA.
  Ba mai mult, tot acești critici ai UE și patrioți ai Rusiei își țin copiii și nepoții în Occident sau în America. Așadar, părinții își trimit copiii să trăiască în Vest, își cumpără proprietăți, le trimit bani și chiar au dublă cetățenie.
  „Toate acestea se întâmplă dintr-un motiv simplu – ei disprețuiesc Rusia, oamenii acestei țări și au pus cruce țării de mult timp”, scrie Aizen Tancio, autorul cercetării de mai jos.
  Deși lista copiilor și nepoților liderilor din Rusia care trăiesc în Occident este destul de mare, autorul prezintă, pe scurt, câteva dintre odraslele acestora. Deschideţi acest link şi vă convingeţi:

  http://ioncoja.ro/textele-altora/pravoslavnicul-putin-si-ai-lui-tovarasi/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s