ECONOMISTA ELENA GORELOVA DESPRE ECONOMIA MOLDOVEI ÎN 1989 ȘI ACUM

Un fragment din interviul acordat postului de televiziune TVC 21 de către ex-viceministrul economiei R. Moldova, vicedirectorul Centrului de cercetări stategice și reforme Elena Gorelova cu privință la situația economică a R. Moldova.

– Economiștii numesc modelul dezvoltării economiei nostre supradeschis, adică, într-atît de liberal, că volumul schimburilor comerciale cu alte state depășește Produsul Intern Brut (PIB). Cît de eficient este aceasta pentru economia orișicărei țări, inclusiv pentru economia Republicii Moldova?

– Înțelegeți, nu putem aprecia dacă modelul este eficient sau neeficient. Aceasta este așa cum a dat Dumnezeu, cum a dat natura. Moldova nu are bogății naturale, nu dispune de zăcăminte minerale, ca alte țări. Și de aceea Moldova, ca unele țări, de pildă Armenia, care la fel nu posedă bogății naturale, sînt nevoite să lucreze ca o fabrică de prelucrare, să aducă în țară materie prime, materiale, combustibil, care nu există aici, să le prelucreze și să le exporteze. Alte țări, mai mari, de exemplu, Federația Rusă sau Statele Unite ale Americii, dispun de resurse și piețe uriașe, și de aceea, în comparație cu economiile Moldovei sau Armeniei, sînt mai închise, adică ele folosesc resursele și piețele proprii și de aceea volumul exportului și importului raportat la PIB este cu mult mai mic decît în Republica Moldova. Pur și simplu acesta este specificul capacității pieții și asigurării țării cu resurse materiale. Iar să spui că un model deschis al economiei este mai eficient și un model închis este mai puțin eficient nu este corect. Nu așa se determină eficiența unei economii. Dar se determină prin faptul dacă:
– ați acționat în mod eficace pe piața regională,
– ați implementat inovații și tehnologii noi,
– antreprenorul poate munci liber și fără piedici,
– guvernarea statului este una eficientă,
– resursele produse sînt împărțite corect și echitabil,
– există stimul pentru dezvoltare.
Și dacă toate acestea sînt cu semnul ”+” atunci putem spune că nu numai mărfurile produse și realizate, dar și țara întreagă poate concura în competiția economică.

– Țara noastră nimerește sub criteriile pe care le-ați numit?

– Din păcate, nu. Țara noastră muncește neeficient. Nu putem concura după criteriile menționate și nu putem spune că am lucra eficient. Apoi, cu ce să comparăm? Pentru că acești indici sînt relativi. Dacă comparăm cu nivelul de dezvoltare a țărilor europene sau a țărilor din regiunea noastră, atunci Moldova este pe ultimul loc în funcție de PIB pe cap de locuitor. Dacă facem o comparație la nivel mondial, atunci, după evaluările Băncii Mondiale, sîntem puțin mai jos de nivelul mediu de dezvoltare. O greșeală a unor guvernanți de la noi este că ei nu doresc să vadă tabloul în general. Dvs ați pus o întrebare foarte interesantă: unde se află Moldova, ce loc ocupă? Ca să caracterizăm capacitatea de concurență și potențialul țării trebuie mai întîi să vedem ce reprezenta țara în punctul culminant al dezvoltării sale și ce este acum. Voi aduce numai cîteva cifre și totul va fi clar. Astăzi, conform bilanțului pe anul 2012, volumul PIB-ului, adică volumul tuturor mărfurilor și serviciilor produse de noi, reprezintă doar 59% din nivelul anului 1989. 1989 a fost anul realizării celui mai mare volum de producție în Moldova. Adică în toți acești ani, în mai mult de 20 de ani, noi încă nu am reușit să obținem nivelul de dezvoltare economică pe care îl aveam în 1989. Acum despre volumul investițiilor, o problemă spinoasă, o chestiune strategică pentr Moldova. Noi nu atingem nivelul anului 1989 cu 80%, adică volumul investițiilor reprezintă 1/5 din ceea ce era în 1989, și așa, din an în an, după 1989 investițiile au scăzut mereu. La fel și industria: producem puțin mai mult de 50% din ceea ce producea în 1989, agricultura produce mai puțin de 40%, și această listă poate fi continuată. Adică în comparație cu ce potențial a acumulat și avea statul, noi folosim acest potențial pe jumătate.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s