CIVILIZAȚIE EUROPEANĂ PE MELEAGURILE BARBARE MOLDOVENEȘTI

Actul comisiei raionale Cornești despre crimele ocupanților în satele raionului

2 aprilie 1945
În perioada de pe 30.III pînă pe 1.IV 1945 comisia a examinat procesele-verbale ale interogatoriilor martorilor și a cercetat locurile crimelor săvîrșite de ocupanții germano-fasciști, și a stabilit:
1. La 200 m mai la sud de s. Mînzătești raionul Cornești pe teritoriul fostei cariere au fost descoperite patru morminte. Mormintele sus-menționate au fost dezvelite de către cetățenii s. Mînzătești în prezența comisiei.
În prima groapă au fost găsite trei cadavre de sex bărbătesc într-o stare avansată de descompunere, care zăceau în dezordine, hainele pe ele erau putrezite, un cadavru are craniul fracturat, al doilea are o fractură de humerus, al treilea a fost îngropat de viu, nici un cadavru nu prezintă răni provocate de arme de foc.
Populația a identificat cadavrele, numele lor sînt: Gorea Eremei Gheorghievici de 75 de ani, Chitoroagă Fiodor Gheorghievici de 22 de ani, Graur Ivan Petrovici de 45 de ani.
În al doilea mormînt au fost găsite cinci cadavre, dintre care unul de sex feminin, toate cadavrele prezintă răni provocate de arme de foc în regiunea pieptului. Cadavrele au fost identificate de către populație, numele lor: Slivka Kirill Feodorovici de 60 de ani, Slivka Alexandr Kirillovici de 18 ani, Slivka Paraskovia Kirillovna de 22 de ani, Slivka Alexandr Ivanovici de 22 de ani, Știrbu Gheorghii Alexandrovici de 45 de ani.
În al treilea mormînt au fost descoperite patru cadavre, printre care două de sex feminin, toate cadavrele prezintă urme de răni provocate de arme de foc în regiunea pieptului. Populația a identificat cadavrele, numele lor: Munteanu Afanasii Dmitrievici de 39 de ani, Țărnă Andrei Konstantinovici de 45 de ani, Gorea Antonina Kuzminicina de 36 de ani, Ungureanu Glikeria Fateevna de 30 de ani.
În al patrulea mormînt a fost descoperit cadavrul unui bărbat ce prezintă răni provocate de arme de foc, nu a fost identificat de către populație, însă de pe uniformă a fost stabilit că acesta este cadavrul unui ostaș al Armatei Roșii, căzut prizonier la armata germană.
2. La 40 de m depărtare de casa cetățeanului Moldovanu Mihail Ivanovici, în care s-a aflat comenduirea germană, a fost dezgropat un mormînt, în care au fost găsite patru cadavre, printre care două de sex feminin, toate cadavrele prezintă răni provocate de arme de foc în zona pieptului. Populația a identificat cadavrele, numele lor sînt: Comunac Zinovia Ivanovna de 35 de ani, Comunac Ecaterina Dmitrievna de 33 de ani, Brînză Gheorghii Efimovici de 18 ani, Bodrug Nicolai Ivanovici de 48 de ani.
La 15 m de casa lui Slăveneanu Porfirii Gheorghievici a fost dezvelit un mormînt, în care a fost găsit cadavrul unui bărbat ce prezintă urme de răni provocate de arme de foc în regiunea pieptului. Populația l-a identificat: Tarca Gheorghii Nicolaevici de 65 de ani.
4. La 2 km de partea de sud-est a s. Mînzătești, în pădure, în locul numit Ichel a fost descoperită și dezvelită o groapă în care au fost găsite șase cadavre de sex masculin care prezentau urme de răni provocate de arme de foc în zona pieptului. Populația le-a identificat, numele lor: Tarca Vasilii Ivanovici de 45 de ani, Cristea Matei Stepanovici de 37 de ani, Ciubotaru Gheorghii Ivanovici de 52 de ani, Papuc Mihail Gheorghievici de 18 ani, Cojocaru Vladimir Nicolaievici de 23 de ani, Ciubotaru Alexandr Ivanovici de 18 ani.
Tot acolo, la o depărtare de 100 de m de prima groapă, a fost găsită și a doua, în care au fost desoperite două cadavre de sex feminin care prezentau urme de răni provocate de arme de foc în regiunea pieptului. Populația le-a identificat, numele lor sînt: Cristea Ioana Vasilievna de 60 de ani, Cristea Olimpiada Gheorghievna de 14 ani.
În centrul s. Mînzătești, în ograda cetățeanului Morozan Stepan Feodorovici, a fost găsită și dezvelită o groapă în care a fost găsit cadavrul unui bărbat ce prezintă urme de răni provocate de arme de foc în regiunea pieptului. A fost identificat de către populație: Morozan Fiodor Vasilievici de 67 de ani.
6. Tot acolo, în centrul satului, la 20 de m de casa cetățeanului Zămos Constantin Ivanovici, în fîntînă au fost descoperite cadavrul unei femei și al unui copil de circa un an. Populația le-a identificat: Zămos Anna Feodorovna de 40 de ani. Fiica Zămos Elena Constantinovna de un an.
Răni provocate de arme de foc nu au fost găsite.
7. Tot acolo, în centru, în ograda cetățeanului Moldovanu Maxim Anastasievici a făst desoperită o groapă, în care au fost găsite două cadavre de sex masculin care prezentau urme de răni provocate de arme de foc în regiunea pietului, populația le-a identificat: Bulmaga Andrei Nicolaevici de 24 de ani, Șandru Illarion Feodorovici de 24 de ani. Tot acolo, în partea de est a s. Mînzătești, într-o casă arsă, care aparține cetățeanului Tarca Piotr Vasilievici, a fost descoperită cenușa a trei femei arse. Din declarațiile martorilor oculari, în această casă au fost arse de vii: Moldovanu Ecaterina Ivanovna de 80 de ani, Bedros Iustinia Gheorghievna de 80 de ani, Prisăcaru Elizaveta Vasilievna de 85 de ani.
Toate cadavrele, 34 la număr, au fost cercetate și li s-a făcut autopsie în rezența comisiei și s-a întocmit un raport de expertiză medico-legală care se anexează la dosar.
Declarațiile martorilor – Tarca Piotr Vasilievici, Potlog Ivan Andreevici și Gorea Iacov Eremeevici, care locuiesc în s. Mînzătești raionul Cornești, arată că în noaptea spre 9 mai 1944 ocupanții germani au evacuat toți locuitorii s. Mînzătești la o distanță de 30-40 de km, iar pe cele trei femei bătrîne – Moldovanu E. I., Bedros I. G. și Prisăcaru E. V. le-au ars de vii în casa cetățeanului Tarca Piotr Vasilievici.
Depunerile martorei Cristea Irina Nicolaevna, locuitoare a s. Mînzătești, care a reușit să fugă de la împușcare, arată că ea, împreună cu alți consăteni în număr de 10 persoane au venit în s. Mînzătești după produse alimentare. [Ei] au fost arestați și din ordinul comendantului s. Mînzătești scoși în afara satului la o distanță de 2 km pentru a fi împușcați.
Soldații germani i-au impus pe bărbați să-și sape mormîntul, iar pe martoră împreună cu Cristea Ioana Vasilievna și Cristea Olimpiada Gheorghievna le-au dus într-o parte, în timpul acesta Tarca Ivan a rupt-o la fugă, atunci un soldat german a înhățat-o pe fata de 14 ani Cristea Olimpiada și i-a tras picioarele în părți, iar mai apoi toți cei arestați au fost imediat împușcați, însă martora a reușit să fugă de la împușcare.
Din declarațiile martorului Gorea Iacov Eremeevici s-a stabilit că în locul unde au fost descoperite mormintele împușcările au fost săvîrșite de către soldații germani în frunte cu comandantul companiei unității militare Nr. 29 577 – oberfeldwebelului Ulick, precm și de către soldații comeduirii germane din s. Mînzătești din ordinul comendantului satului căpitanului Hauptmann din detașamentul SS.
Astfel, în perioada între 9.V 1944 și 23.VIII 1944 de către ei au împușcați, arși, înecați în fîntînă și îngropați de vii în total 34 de oameni, dintre care 11 femei și un copil.
În afară de aceasta, în perioada ocupației vremelnice ocupanții germani împușcau cetățeni sovietici în satele Negurenii Noi, Țighira, Teșcureni, Gresenii Vechi, orășelul Pîrlița, Sinești, Boghenii Noi, Boghenii Vechi, Mircești, Zozulenii Noi, Poiana și Hîrcești, în total în raion au fost împușcați 95 de oameni (nouăzeci și cinci).
În afară de aceasta, au fost mînați în robie nemțească în Germania 228 de cetățeni sovietici.
Comisia raională îi consideră vinovați de împușcările și atrocitățole asupra cetățenilor sovietici pe sus-numiții: comandantul companiei unității militare Nr. 29 577 oberfeldwebelul Ulick și căpiatnul Hauptmann din detașamentul SS, pe fostul comendant al s. Mînzătești.
Anexă*: 1. Actul expertizei medico-legale.
2. Procesele-verbale ale interogatoriilor martorilor Gorea Ia. E., Tarca I. V., Cristea I. N., Tarca P. V., Potlog I. A. – pe 7 pagini.
3. Planul locului ampasării mormintelor în s. Mînzătești.
4. Listele celor împușcați și mînați în robie în Germania pe 9 pagini.

Președintele comisiei – Pereverzeva
Membrii: reprezentanții sindicatelor P. Semionov, Korneev
Preotul F. Papuc
Medicul Serghei Diomin

(ANRM, Fond 1026, inv. 2, dos. 16, file 26-27 verso. Original).

* Nu se publică. Vezi același dosar, filele 28-36.

 

Sursa: Молдавская ССР в Великой Отечественной войне Советского Союза 1941–1945.

Сборник документов и материалов в двух томах, documentul Nr. 204

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s