ANATOL PLUGARU DESPRE PROBLEMA LIMBII MOLDOVENEȘTI

DSC03397

Anatol Plugaru răspunde la întrebarea jurnalistei portalului alfanews.md Elena Jestkova (9 octombrie 2013)

– Aș vrea să vorbim despre o temă foarte importantă, pe care mijloacele de informare în masă o trec cu atenția: ceea ce se întîmplă la Chișinău, acțiunile întreprinse de autoritățile moldovenești provoacă o reacție critică în Găgăuzia. Vedem cum autoritățile găgăuze ridică întrebarea despre necesitatea inițierii pe teritoriul autonomiei a unui referendum despre vectorul extern al Moldovei, vedem că autoritățile găgăuze sînt intenționate să se înțeleagă de sine stătător cu Federația Rusă ca embargoul să nu fie extins asupra vinurilor găgăuze, în afară de aceasta, iată ultimul eveniment – Adunarea Populară a UTA Găgăuzia a interzis folosirea denumirii ”limba română” în instituțiile de învățămînt. Cum vedeți Dvs faptele care au loc în Găgăuzia și putem vorbi oare despre repetarea, Doamne ferește, a scenariului din Transnistria, pentru că toate aceste declarații, desigur, sînt îngrijorătoare?

– Să începem de la sfîrșit. Repeterea scenariului anului 1992 este puțin probabilă, mai mult ca sigur e imposibilă, însă încingerea atmosferei preelectorale prin asemenea declarații este posibilă. Mie tot nu-mi place ce face Formuzal și adunările respective, dar, pe de altă parte, ce este scris în Constituție? Eu sînt jurist, eu nu am dreptul să nu respect legea. Dacă eu sînt la vre-o catedră, îmi pot permite o atitudine de liber-cugetător, îmi pot permite orice, pot numi această limbă nu moldovenească, nici română, dar, eu știu, trușeneană. Însă în Constituție stă scris – denumirea oficială a limbii este ”limba moldovenească”. Gata, discuția s-a terminat, ce poți tu să-i spui lui Formuzal? Ce poți tu să-i spui lui Formuzal? Uită-te în Constituție!
Care este cauza acestor declarații? Este diletantismul conducătorilor noștri, acestor uzurpatori, incapacitatea lor de a conduce oamenii, teritoriile, procesele, lipsa de dorință de a lua în considerație părerile altora.
Eu scriu despre aceste probleme cel puțin de prin 1988. Cu douăzeci de ani în urmă vorbeam și scriam despre două denumiri ale limbii ș. a. m.d. Cînd oare vom termina cu aceste discuții? Da, savanții, sau un grup de savanți au numit-o ”română”. Eu sînt de acord cu savanții, însă cum poți tu să nu ții cont de părerea poporului? Iar dacă privim această chestiune din latura pur juridică – cine are mai mare drept asupra denumirii – vorbitorii acestei limbi sau savanții care fac declarații? Desigur, savanții au mai multe cunoștințe pe această temă, dar cu toate că ei au mai multe cunoștințe pe această temă, însă vorbitorii limbii vor s-o numească anume moldovenească, atunci savanții trebuie să cedeze. Din considerente politice. Și cînd parlamentul a numit-o ”moldovenească”, și savantul trebuie … să spunem așa, savantul poate să-și permită, savantul nu este om de stat. El poate spune: ”Așa au hotărît politicienii, eu spun că limba este română”. Însă parlamentul a decis așa, și așa trebuie să fie. Tu nu ai dreptul să nu respecți Constituța, să scuipi pe Constituție, să înjosești Constituția… Și după asta tu îi faci observație lui Formuzal? Dacă eu aș fi în locul lui Formuzal, aș lua această Constituție și le-aș da cu ea în cap acestor idioți. Pentru că așa nu se poate…
Important este că vorbitorii limbii o numesc ”moldovenească”. Fiți amabili și țineți seama de aceasta. Dacă în Constituțe scria că limba este română atunci dreptatea era de partea acestora, însă și vorbitorii consideră că denumirea limbii este ”moldovenească”, și Constituția spune la fel. De ce ignorezi aceasta, cine ești tu ca să ignorezi și în genere să nu iei în considerație dreptul omului, cetățeanului să-și numească limba în felul în care el găsește de cuviință, în felul în care a aflat de la părinți, bunei, străbunei? Merge vorba despre o alegere, un conflict de interese, un conflict în drept, cum îi spun eu, – fiți amabili și respectați ordinea stabilită, iar ordinea stabilită este Constituția. Gata, discuția s-a terminat!
Mie nu-mi place ce face Formuzal. Dacă eu aș conduce această țară, aș face altfel: aș explica, cum explic acum, aș efectua o muncă de lămurire, m-aș sfătui cu savanții, ce-i de făcut? Cum procedăm, iată o situație concretă: oamenii vor s-o numească așa, iar savanții susțin contrariul, ce facem? Ne certăm ca idioții? Toată lumea rîde de noi, că nici ca cum nu ne putem înțelege, care-i limba noastră, și noi lăsăm pe locul 2, pe locul 32 alte probleme mai importante. Societatea trăiește nu numai cu chestiunea limbii. Absolut întîmplător mai avem și probleme economice, financiare, sociale, și multe altele…

Reclame

4 gânduri despre „ANATOL PLUGARU DESPRE PROBLEMA LIMBII MOLDOVENEȘTI

 1. De aceea nivelul de trai în Republica Moldova este aşa de ridicat, fiindcă poporul vrea să impună voinţa sa ştiinţei, savanţilor! Adică poporul, vulgul, vrea să dicteze ce crede el că e bine, iar nu ce e raţional, ştiinţific dovedit. Vai de capul vostru! – zicea cineva din Chişinău cu spirit de observaţie elevat.

  • Cum poți ”dovedi științific” denumirea unei limbi?
   Denumirea de ”limbă română” este o convenție, așa au stabilit oamenii, ce are asta cu știința?
   Nu merge vorba despre niște legi imuabile ale Universului, dar de o hotărîre a unor ființe umane.

   Cît privește ”savanții”, voința cărora trebuie să fie impusă vulgului, vreau să vă amintesc de un caz: în Germania în anii 1930 se ”dovedea științific” superioaritatea rasei ”ariene” asupra altor rase, supremația națiunii germane asupra altor popoare. Aceasta era ideologia lor de stat, susținută de academii și universități, se apărau teze de doctorat pe aceste teme. Aceste teorii erau promovate și argumentate tot de ”savanți”, ce părere aveți despre ei?

   Dacă ceva este spus de așa-numiții savanți, nu înseamnă că automat este și adevărat, în special dacă ține de materii umaniste, mai ales spus de ”savanții” de la AȘ din RM, care în trecut toți au fost susținătorii limbii moldovenești, încălzind la piept, lîngă inimă, și carnetul de membru al Partidului Comunist din URSS.

 2. Naiv, primitiv, conformat. Româna e o limbă literară. Fondul lexical al limbii literare şi al pretinse #limbi moldoveneşti” este absolut identic. Atuncu putem atesta mai multe limbi ruseşti – Moscva, Mascva, limba din Vologda şi Arhanghelsk, limba rusă din sudul Rusiei. Duceţi lumea în eroare. Falsificaţi totul numai ca RM să rămână sub tutela Rusiei.

  • Dar de unde aţi luat etc,etc,etc? [Corect: etc.,etc.,etc.]. Urmăriţi cetăţenii republicii. Vă interesează cine şi ce este. Sunteţi un fel de НКВД. Ruşine trebuie să aveţi, domnilor-tovarăşi. Părerea mea e una, a voastră e alta, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne urmărim unul pe altul. Cazul este înregistrat şi cineva trebuie să răspundă. Nu glumiţi cu destinele oamenilor!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s